Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak usunąć "kartkę roboczą" do granicy obrazka?
Autor Wiadomość
Bugimen
Początkujący

Wysłany: 10 Październik 2007, 14:20   Jak usunąć "kartkę roboczą" do granicy obrazka?

Witam!
Od niedawna używam Corela więc wybaczcie moją niewidzę tematyczną. Mam projekt, który chcialem użyć jak motyw na koszulce, jednak pani w firmie trudniącje sie nakladaniem owych nadruków powiedziala, iż muszę przybliżyć "kartkę robocza" do granic obiektu na odleglość 1 mm. Owa "kartka robocza" to w Corelu "Drawnig page". Czy ktoś mogby mi pomoc, z góry tnx!
Tutaj pokazane jest o co mi chodzi.
http://img530.imageshack....ge=zrzuttp9.jpg

s-p-i-n 

Wysłany: 10 Październik 2007, 15:58   

Z twojej wypowiedzi zrozumialem ze musisz zmienic wielkosc kartki roboczej. W gornej czescie menu masz wymiary kartki.

Bugimen
Początkujący

Wysłany: 10 Październik 2007, 17:34   

Tak dokladne, ale jak zrobić aby kartka robocza miala ksztalt obrazka?

JarekDRAW 

Wysłany: 10 Październik 2007, 18:45   

O stary ja takiego sposobu nie znam. Pani pewnie chodziło o ogólne zmniejszenie strony w stosunku co do obiektu, chyba że owa Pani faktycznie kazała zadać taki kształt strony to ja poproszę do niej nr. telefonu żeby mi wyjaśniła po co jej taki kształt strony..

s-p-i-n 

Wysłany: 10 Październik 2007, 19:49   

JarekDraw napisał/a:
O stary ja takiego sposobu nie znam. Pani pewnie chodziło o ogólne zmniejszenie strony w stosunku co do obiektu, chyba że owa Pani faktycznie kazała zadać taki kształt strony to ja poproszę do niej nr. telefonu żeby mi wyjaśniła po co jej taki kształt strony..
i moze niech ta Pani tutka jeszcze napisze :) bo ja sam bylem w kropce i wydaje mi sie ze chodzi jej o to o czym pisze przedmowca.

Bugimen
Początkujący

Wysłany: 10 Październik 2007, 21:54   

Ok, dzięki za odpowiedzi, jak tylko dogadam się z tą panna to dam wam znać o co jej chodzio:D

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 10 Październik 2007, 23:57   

1. Zgrupuj całość (zakładam, że to 100% wektor).
2. Skopiuj do pamięci, wstaw następną stronę i wklej obiekt.
3. Rozgrupuj wszystko (kilka razy 'ctrl+U'), następnie "zespawaj" wszystkie elementy - tak, by powstał TYLKO jeden obiekt.
4. Na przyborniku masz ikonę konturu - ustaw skok na "zewnętrzny, 1 mm" i fru.. ;)
5. Obrys oddziel ('ctrl+K'), wytnij go do schowka, całą pomocniczą stronę (tą następną) zlikwiduj i wklej na roboczą obrys.

Ot, i tyle...

Odpowiedz do tematu