Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
CorelDrawX6 - zwijająca się warstwa
Autor Wiadomość
kya 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X6
Wysłany: 9 Październik 2012, 21:52   CorelDrawX6 - zwijająca się warstwa

Witam, mam taki problem z Corelem X6, a mianowicie jak wciskam Ctrl + G lub + U czyli grupuje i rozgrupuje to cała warstwa w menadżerze obiektów mi się zwija i za każdym razem muszę się rozwijać.

Jak zrobić żeby się lista w warstwie nie zwijała?

kya 
Początkujący

Wysłany: 23 Październik 2012, 10:33   

czy wie ktoś o czym mówię, ma ktoś podobny problem ?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 23 Październik 2012, 11:45   

Większość chciałaby mieć tylko takie problemy. To jest cecha programu. Użytkownik jest cały szczęśliwy gdy dokery wyświetlane są poprawnie. Nie ma opcji "wyświetlaj obiekty w menadżerze niezgrupowane". Nie ma nawet opcji "nie podstawiaj znaków z innej czcionki, gdy użyta ich nie zawiera". Wyobrażasz sobie baner napisany pięknym krojem ozdobnym z polskimi znakami napisanymi Arialem?

kya 
Początkujący

Wysłany: 16 Listopad 2012, 17:07   

chodzi o to że się cała lista zwija

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 16 Listopad 2012, 17:20   

No i to jest logiczne. Po zgrupowaniu to jest jakby jeden obiekt. Dzięki temu mając pięć zgrupowanych obiektów można w menadżerze sprawnie nimi nawigować, a nie szukać wśród setek obiektów który należy do której grupy.

Cysorz 

Wysłany: 16 Listopad 2012, 20:17   

Masz tam (w postaci ikonek) różne opcje wyświetlania - najprościej będzie jak stworzysz sobie nowy dokument i na nim poeksperymentujesz. Trochę za dużo tego na tłumaczenie, naprawdę będziesz miał łatwiej jak to potestujesz - zwłaszcza że tradycyjne "multiwarstwy" można wyprowadzać na poszczególnych stronach - dziwne to trochę, ale być może komuś się przydaje.
Corel wprowadził "nową politykę" warstw od wersji X5 (może nawet od X4 - nie pamiętam już) - takim tradycjonalistom jak ja to nie odpowiada, ale być może Tobie będzie.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 16 Listopad 2012, 20:48   

Malutki, Kya nie chodzi o warstwy, tylko o to, że po zgrupowaniu elementy są wyświetlane jako jeden obiekt, a nie jako lista, jak przed zgrupowaniem.

Cysorz 

Wysłany: 16 Listopad 2012, 21:06   

No, założyłem to jako pewnik, że "zgrupowanie" obiektów nadaje im te same właściwości (ten sam styl upraszczając) i jest to zrozumiałe.
Mimo tego taką "grupę" można w Managerze Warstw podglądnąć - trzeba tylko te ikonki odpowiednio powciskać...

kya 
Początkujący

Wysłany: 19 Listopad 2012, 13:02   

Widzę że temat się rozwija więc będę dalej go drążył, może nie umiem się wysłowić z moim problemem i przekazać o co mi chodzi ale będę próbował.

Cytat:
Malutki, Kya nie chodzi o warstwy, tylko o to, że po zgrupowaniu elementy są wyświetlane jako jeden obiekt, a nie jako lista, jak przed zgrupowaniem.

nie do końca to ale blisko,
po zgrupowaniu lub rozgrupowaniu cała lista się zwija do warstwy i muszę wciskać za każdym razem w plusik na warstwie po lewej żeby tę listę rozwinąć. Tak się dzieje za każdym razem jak grupuję i rozgrupowuje mimo że np. tylko grupuję kilka elementów z całej listy zwija mi się aż do warstwy a nie tylko te elementy zgrupowane.

Odpowiedz do tematu