|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Rysunek w 100% czarno - biały bez odcieni szarości |
| Autor |
Wiadomość |
krzychu12231
Początkujący

|
Wysłany: 20 Listopad 2012, 20:02 Rysunek w 100% czarno - biały bez odcieni szarości
|
|
|
Witam wszystkich!
To mój pierwszy post na tym forum, zarejestrowałem się ponieważ mam problem. Zajmuję projektowaniem blach pod fototrawienie. Projekt jak niektórzy z Was pewnie wiedzą ma być w 2 kolorach - czarny i biały, nie może zawierać żadnych odcieni szarości. Do tej pory nie miałem nigdy problemów, owszem raz dostałem informację z naświetlarni że rysunek nie jest w 100% czarny, ale sami go poprawili. Później nic już nie pisali, nie wiem czy sami poprawiali czy było dobrze. Niestety firma gdzie robiłem klisze zwinęła interes w branży CTF i zaczęły się schody. Po zmianie firmy znów piszą mi że pliki nie są w 100% czarne. Tymczasem patrząc na plik wszystko wydaje się być ok. Wyczaiłem, że miejscami zamiast 100% czerni miałem 90%, nie wiem skąd się to wzięło, zastosowałem zmianę elementów z menu Edycja, pozamieniałem wszędzie na 100% Black, niestety naświetlarnia nadal plik odrzuca. Znacie jakiś sposób na znalezienie wszystkich nieczarnych (i niebiałych oczywiście) elementów i zamianę ich na właściwy kolor (oprócz przeglądania każdego elementu z osobna, gdyż jest ich kilka tysięcy)?
Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny gdyż pracują nad tym od kilku dni bez efektów a jest mi to bardzo potrzebne, czas też się liczy.
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof Błoszyk |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 20 Listopad 2012, 21:57
|
|
|
Pytanie podstawowe: do naświetlarni idzie cdr czy pdf? Inaczej: z plikiem jakiego typu naświetlarnia ma problem?
Poprosimy o przykład cdra i wygenerowanego z niego pdfa. |
|
|
|
 |
krzychu12231
Początkujący

|
Wysłany: 21 Listopad 2012, 15:45
|
|
|
Do naświetlarni wysyłam gotowy plik PDF gdyż za konwersję z CDR do PDF jest dodatkowa opłata. Pliku niestety nie mogę upublicznić bo nie należy on w całości do mnie i jest częściowo objęty prawami autorskimi, aktualnie jestem na wyjeździe, jak będę miał dostęp do swojego komputera to odgrzebię jakiś swój starszy plik i wrzucę.
Udało mi się ugadać z naświetlarnią żeby sami to poprawili z poziomu PDF tak że w chwili obecnej nie ma już takiego pośpiechu, niemniej chciałbym rozwikłać to zagadkę.
Generalnie mam po prostu wrażenie, że niektóre elementy zapisane zostały już w pliku cdr jako jakieś odcienie szarości, chociaż zamieniając wszystkie czarne w 100% na czerwony i szukając elementów innego koloru nie znalazłem takich. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Listopad 2012, 20:52
|
|
|
| Wczytaj pdf-a i zobacz czy przypadkiem podczas eksportu Corel czegoś nie dodaje. Jeśli projekt przekształcasz w mapę bitową i używasz funkcji wygładzania, to na obrzeżach dostaniesz odcienie szarości. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 24 Listopad 2012, 12:52
|
|
|
| Możesz dołączyć tylko fragment pliku . |
|
|
|
 |
Piotr173
Początkujący 173

Wersja CorelDRAW: X6
Wiek: 67 Dołączył: 27 Lis 2012 Posty: 11 Skąd: Izabelin-Dziekanówek
|
Wysłany: 27 Listopad 2012, 20:36 100%
|
|
|
mam podobny problem , firma, której zlecałem maski nieco zmieniła profil, a "nowa" ma wymagania powyżej moich możliwości. Używam (używałem) tylko czerni i bieli.
Używałem "11", teraz mam X6 i elementy ze starych plików przeniosłem do nowych rysunków. Nim zorientowałem się, to część elementów na rysunku była mniej czarna niż pozostałe. W takim wypadku nie jestem w stanie skorzystać z funkcji dopełnienie dla całości rysunku, a przy poszczególnych elementach biały zamienia się w bardziej szary, a czarny w mniej szary. Maski mają po kilkaset części, a części czasami składają się z kilkudziesięciu elementów (czarnych i białych).
Zacząłem "grzebać" w ustawieniach kolorów, ale nic nie wskórałem.
Bardzo proszę o pomoc.
Napisałem do firmy Corel, niestety po polsku, zarejestrowali pytanie i na tym sie skończyło. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 27 Listopad 2012, 20:58
|
|
|
Co do pierwszego problemu, to może przyczyną są jakieś podłączane profile kolorów?
Może są też takie dzięki którym uda się wygenerować pdfa czarno-białego?
Drugi problem, jeśli w dokumencie są wektorowe obiekty i są mniej lub bardziej białe i mniej lub bardziej czarne to raczej nieskomplikowanym makrem można je znaleźć, odróżnić w którą stronę im bliżej i zamienić kolory na takie jakie chcemy, tutaj kolega Szaman by się przydał ale nie wiem czy jeszcze nas odwiedza? |
|
|
|
 |
Piotr173
Początkujący 173

|
Wysłany: 27 Listopad 2012, 21:30
|
|
|
mój poprzedni projekt (na oprogramowaniu "11") zajął mi 8 miesięcy (http://www.inari.net.pl/index.php/modele/modele-mostow-2/modele-n/item/51-most-z-1890-r-na-wiśle-w-malborku-n) teraz mam już kupione i nie chciał bym stracić kilka miesięcy pracy. Przy małym projekcie ręcznie zmieniałem kolory, ale przy większych raczej to jest niemozliwe odnaleźć jeden element w niepełnej czerni, a bez tego nie zrobię dopełnienia, czyli zamianie wszystkich czarnych na białe i białych na czarne w rysunku gdzie wszystkie elementy (ok 2 tysięcy) są zgrupowane.
"Przekładanie" na PDF'a to drugi krok, pierwszy to jednoznaczne, w pełni powtarzalne działania (rysowanie) w bieli i czerni, gdzie przy zamiamnie (przez funkcję dopełnienie) całej maski (w postaci grupy) będzie 100% bieli, lub 100% czerni.
Coś mnie kurde podkusiło, żeby kupić legalne oprogramowanie i ... trochę techniki i człowiek się pogubił.
Nie wiem co i gdzie poustawiać. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 27 Listopad 2012, 22:10
|
|
|
Piotrze, jeśli wiesz co chcesz zrobić to łatwo takie elementy znaleźć i kazać zrobić z nimi to co się chce. Rozumiem, że to jest w 100% wektorowy projekt a problem polega na tym, że obiekty nie są całkiem białe albo całkiem czarne? Czy te złe kolory mają tylko składową K, jakiś procent czarnego czy zamieszane są w to inne składowe?
Trzeba znaleźć tutaj kogoś kto napisze makro, które to zrobi, to nie wygląda na skomplikowane zadanie. Ja się tego nie podejmę bo w corelowym wisual basicu mam mizerne rozeznanie a nie chciałbym obiecać i nie wywiązać się z obietnicy. Spróbuję w wolnej chwili i dam znać jak uda mi się coś wykombinować.
Ciekawe co byś powiedział na widok Corela, któremu kazałem zamienić kolory RGB na CMYK w dokumencie, który składał się z 600 tys. elementów |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 27 Listopad 2012, 22:42
|
|
|
| chezare napisał/a: | Ciekawe co byś powiedział na widok Corela, któremu kazałem zamienić kolory RGB na CMYK w dokumencie, który składał się z 600 tys. elementów |
Skończył już zamieniać? |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 28 Listopad 2012, 00:25
|
|
|
Może się zdarzyć czasami taka sytuacja, jeżeli ten sam czarny (0C0M0Y100K) jest opisany w różnych paletach koloru. Miałem kiedyś coś podobnego, za cholerę nie mogłem pozbyć się CMYKK w pliku źródłowym - szczegół tkwił gdzieś tam (już nie pamiętam dokładnie) w palecie kolorów, gdzie któraś pochodziła z innej wersji programu, chociaż nazwana była tak samo. Co ciekawe, plik *.pdf zapisany jako standardowy X-1a (a nie "rodzimy"!) zachowywał ten piąty kolor! Do dzisiaj nie wiem, czemu tak się działo i jak to jest możliwe.
Gdy w końcu udało mi się wpaść na ten trop, wystarczył podgląd separacji, żeby znaleźć "winowajców". Spróbuj może właśnie tego - zaszkodzić nie powinno a i czasu nie zabierze zbyt wiele... |
|
|
|
 |
Piotr173
Początkujący 173

|
Wysłany: 28 Listopad 2012, 08:41
|
|
|
że to jest prosta operacja, zdaję sobie sprawę; z mojej strony brakuje podstawowej wiedzy co ustawić w jakim okienku. Zawarte symbole, opisy nic mi nie mówią i nie wiem jaki wpływ mają na poźniejsze moje działania.
Ilość elementów ma znaczenie w tym sensie, że każdy element składa się z kilku biało-czarnych części i nie mam pojęcia jak wszystkie przekształcić w żądany kolor, gdyż różny jest ich opis koloru (różne czernie).
Używając funkcji dopełnienie (w efekty, tansformacje) zamieniam kolory w całym zgrupowanym rysunku i to mi "nie działa".
Przykład: na rysunku mam kolor: C:0 M:0 Y:0 K:0 i używając funkcji dopełnienie uzyskuję: C:95 M:95 Y:45 K:95; są też inne "białe" 0,0,0,0 , ktore przekszałcają "się" w 0,0,0,100.
Zdaję sobie sprawę, że opisując coś, na czym się nie znam opis może być nie do końca jasny.
| Malutki napisał/a: | | ... wystarczył podgląd separacji... |
nie mogłem znaleźć gdzie ten podgląd jest |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 28 Listopad 2012, 08:51
|
|
|
Ponieważ nie można liczyć na plik przykładowy, to mam pytanie: czy chodzi o to, jak zamienić wszystkie kolory z zakresu np. C0M0Y0K0-50 na biały i C0M0Y0K51-100 na czarny?
Bo jeżeli tak, to zadziała Efekty > Transformacje > Posteryzacja ustawiona na 2 poziomy.
Wcześniej trzeba oczywiście zaznaczyć zamieniane obiekty.
Jak widać na rysunku, Corel obiekt wypełniony K50% zamienia na K100%.
Jeszcze lepiej by było przed taką operacją zamienić wszystkie wszystkie występujące obiekty na przestrzeń barwną Skala szarości (chodzi o usunięcie nawet śladowych domieszek C, M i Y).
Zamień modele lub palety kolorów (2x - dla wypełnień i konturów).
 |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 28 Listopad 2012, 15:40
|
|
|
To jest wyjście skuteczne i proste, gorzej jak konturowi będzie bliżej do białego a wypełnieniu do czarnego |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 28 Listopad 2012, 16:42
|
|
|
E tam, z konturami też działa |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 28 Listopad 2012, 18:22
|
|
|
Wiem, że działa
Dodam tylko, że rada "Jeszcze lepiej by było przed taką operacją zamienić wszystkie wszystkie występujące obiekty na przestrzeń barwną Skala szarości (chodzi o usunięcie nawet śladowych domieszek C, M i Y)" powinna brzmieć trzeba grafikę przekonwertować do skali szarości bo jeśli tego nie zrobimy może wyjść coś takiego
 |
|
|
|
 |
Piotr173
Początkujący 173

|
Wysłany: 28 Listopad 2012, 19:03
|
|
|
| tegraf napisał/a: | | ... Bo jeżeli tak, to zadziała Efekty > Transformacje > Posteryzacja ustawiona na 2 poziomy. Wcześniej trzeba oczywiście zaznaczyć zamieniane obiekty... |
1. w załączeniu jest element rysunku, rozdzielam grupy, mam "białe kółeczka" 0,0,0,0, są białe, natomiast po dopełnieniu nie są czarne .
2. Załaczyłem również zdjęcia okienek z ustawieniami - moze tu gdzieś tkwi klucz ustawienia?
3. w starych rysunkach nie jestem w stanie zaznaczać każdy element osobno i definiować kolor lub przyporządkować do funkcji zmiany kolorów; na razie to zostawiam na później, priorytetem jest rysowanie w X6 od poczatku prawidłowo - czerń i biel. Zapomniałem dodać, że jest jeszcze kolor czerwony, ale jest on pomocniczym, gdyż na drugiej stronie maski, na koniec pracy, tuż przed zastosowaniem funkcji dopełnienie zamieniam go na biały
kopie okienek.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 369 raz(y) 365.46 KB |
biel-czerń.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 332 raz(y) 14.71 KB |
czerń-biel.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 327 raz(y) 14.79 KB |
|
|
|
|
 |
Piotr173
Początkujący 173

|
Wysłany: 28 Listopad 2012, 19:11
|
|
|
| chezare napisał/a: | Wiem, że działa
Dodam tylko, że rada "Jeszcze lepiej by było przed taką operacją zamienić wszystkie wszystkie występujące obiekty na przestrzeń barwną Skala szarości... |
Jestem wdzięczny za Wasze zaangażowanie; widzę jednak, że brak mi tak podstawowej wiedzy na ten temat, że nie jestem w stanie znaleźć, albo prawidłowo zastosować opisywane przez Was funkcje.
Jeśli można prosić - po kolei ustawienia w X6, żeby od poczatku prawidłowo rysować, natomiast każdy zaimportowany obiekt sprawdzę dokładnie kolory, mam nadzieję, że automatycznie nie "zepsuje" mi rysunku.
Kolor czerwony - tak jak pisałem, przed zamknięciem i zastosowaniem dopełnienia zmieniam na biały (dopełnienie zmienia na czarny).
"Ratowanie" poprzednich prac to krok następny. |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 28 Listopad 2012, 19:23
|
|
|
| krzychu12231, jeśli robisz PDF-a to odhacz profil kolorów - chodzi o to aby Corel nie konwertował na profil, czasami pomaga. Po 2 rób projekty o ile to możliwe w PANTON-ie - nie powinno być problemów, jeśli już masz CMYK-a zamień go nie na skalę szarości, ale na kolor paserów. Są to nietypowe sposoby ale mi się sprawdzały |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 28 Listopad 2012, 19:59
|
|
|
| Piotr173 napisał/a: | | załączeniu jest element rysunku |
Kres moich możliwości to Corel X3. Nie mogę otworzyć tych rysunków. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 28 Listopad 2012, 20:44
|
|
|
Wiem, że to nie posunie sprawy do przodu ale nie daje mi spokoju.
Piszesz Piotrze tak jakbyś nie miał pojęcia o rysowaniu w Corelu a ja poszedłem po Twoim sznurku i sobie ten most obejrzałem. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak bez umiejętności i to dosyć biegłej programu można coś takiego zrobić żeby się kupy trzymało. Jak ktoś nie wie o czym mówię to niech sobie obejrzy to co zrobił Piotr.
Gdybym ja miał narysować czarno biały rysunek, to klikałbym w palecie 100% czarnego i biały, choć biały pewnie bym wyciął z czarnego . Na pewno też nie odwracałbym kolorów tylko zaznaczył to co ma być czarne albo białe i kliknął w paletę z kolorami.
Nie wiem w jakim formacie wysyłasz to do firmy, która trawi blachy ale z daleka trzymałbym się od wszelkich profili kolorów.
Zanim zaczniesz prowadzić jakieś eksperymenty w plikach, które powstawały kilka miesięcy zrób ich kopie
Po tym co napisałem wyżej pewnie wyjdę na idiotę ale co mi tam
A to o czym napisał Tegraf na obrazku wygląda tak:
 |
|
|
|
 |
Piotr173
Początkujący 173

|
Wysłany: 1 Grudzień 2012, 14:24
|
|
|
Dzięki, jasno i przejrzyście.
Mimo, że angielskiego nie umiem, a mam polską wersję, trafiłem i poustawiałem. Co do mostu, dzięki; podobnie jak z "komórką" posługuję się biegle tylko, że ... wykorzystuję 1,28% jej możliwości ( w optymistycznej wersji). Tak i z Corelem, metodą prób i błędów, pomocy różnych osób nauczyłem się biegle pewnych kroków w programie, no i najmniejsza zmiana i nie panuję nad całością procesu.
W załącznikach są pliki (w 8), czarny zamieniam na biały i wychodzi, biały na czarny, no i czarny to 95,95,45,95. Wcześniejsze sugestie kolegów, żeby zaznaczyć elementy i je zdefiniować nie wchodzi w grę, elementy są na sobie i również zachodzą na siebie i jest ich naprawdę dużo, za dużo do takiej operacji.
W załączeniu jest plik z okienkami do ustawiania - może tu popełniam błąd (też jest w 8), dla mnie te symbole to tak jak całka w przestrzeni nie ogarniam, mimo, że kiedyś liczyłem
kopie okienek 8.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 341 raz(y) 613.73 KB |
biel-czerń 8.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 332 raz(y) 21.29 KB |
czerń-biel 8.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 326 raz(y) 21.6 KB |
|
|
|
|
 |
Piotr173
Początkujący 173

|
Wysłany: 1 Grudzień 2012, 14:31
|
|
|
zamieściłeś skan okienka do pdfa, nie mogę odczytać poszczególnych haseł, a u mnie okienko w ustawieniach nieco inaczej wygląda, mógłbyś powtórzyć? Lub na maila?
Dzięki |
|
|
|
 |
kajda
Praktyk

|
Wysłany: 20 Luty 2013, 21:25
|
|
|
| Kochani, mam podobny problem, ogólnie z kolorami, są żywe przy "produkcji" w corelu,m kiedy przekształcam do pdfa równiez, a kiedy wysyłam do drukarni, robi sie jedna wielka niewiadoma.. :( |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20 Luty 2013, 22:47
|
|
|
Profile? Ilość bitów na kanał? Tylko bitmapy czy wszystko? Możemy zgadywać, zgadywać i zgadywać!
Zamieść linka do przykładowego pliku pdf, zobaczymy co tam w środku siedzi... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.21 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|