Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rysunek w 100% czarno - biały bez odcieni szarości
Autor Wiadomość
krzychu12231 
Początkujący

Wysłany: 20 Listopad 2012, 20:02   Rysunek w 100% czarno - biały bez odcieni szarości

Witam wszystkich!

To mój pierwszy post na tym forum, zarejestrowałem się ponieważ mam problem. Zajmuję projektowaniem blach pod fototrawienie. Projekt jak niektórzy z Was pewnie wiedzą ma być w 2 kolorach - czarny i biały, nie może zawierać żadnych odcieni szarości. Do tej pory nie miałem nigdy problemów, owszem raz dostałem informację z naświetlarni że rysunek nie jest w 100% czarny, ale sami go poprawili. Później nic już nie pisali, nie wiem czy sami poprawiali czy było dobrze. Niestety firma gdzie robiłem klisze zwinęła interes w branży CTF i zaczęły się schody. Po zmianie firmy znów piszą mi że pliki nie są w 100% czarne. Tymczasem patrząc na plik wszystko wydaje się być ok. Wyczaiłem, że miejscami zamiast 100% czerni miałem 90%, nie wiem skąd się to wzięło, zastosowałem zmianę elementów z menu Edycja, pozamieniałem wszędzie na 100% Black, niestety naświetlarnia nadal plik odrzuca. Znacie jakiś sposób na znalezienie wszystkich nieczarnych (i niebiałych oczywiście) elementów i zamianę ich na właściwy kolor (oprócz przeglądania każdego elementu z osobna, gdyż jest ich kilka tysięcy)?
Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny gdyż pracują nad tym od kilku dni bez efektów a jest mi to bardzo potrzebne, czas też się liczy.

Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof Błoszyk

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 20 Listopad 2012, 21:57   

Pytanie podstawowe: do naświetlarni idzie cdr czy pdf? Inaczej: z plikiem jakiego typu naświetlarnia ma problem?

Poprosimy o przykład cdra i wygenerowanego z niego pdfa.

krzychu12231 
Początkujący

Wysłany: 21 Listopad 2012, 15:45   

Do naświetlarni wysyłam gotowy plik PDF gdyż za konwersję z CDR do PDF jest dodatkowa opłata. Pliku niestety nie mogę upublicznić bo nie należy on w całości do mnie i jest częściowo objęty prawami autorskimi, aktualnie jestem na wyjeździe, jak będę miał dostęp do swojego komputera to odgrzebię jakiś swój starszy plik i wrzucę.

Udało mi się ugadać z naświetlarnią żeby sami to poprawili z poziomu PDF tak że w chwili obecnej nie ma już takiego pośpiechu, niemniej chciałbym rozwikłać to zagadkę.

Generalnie mam po prostu wrażenie, że niektóre elementy zapisane zostały już w pliku cdr jako jakieś odcienie szarości, chociaż zamieniając wszystkie czarne w 100% na czerwony i szukając elementów innego koloru nie znalazłem takich.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 21 Listopad 2012, 20:52   

Wczytaj pdf-a i zobacz czy przypadkiem podczas eksportu Corel czegoś nie dodaje. Jeśli projekt przekształcasz w mapę bitową i używasz funkcji wygładzania, to na obrzeżach dostaniesz odcienie szarości.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 24 Listopad 2012, 12:52   

Możesz dołączyć tylko fragment pliku .

Piotr173 
Początkujący
173

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 27 Listopad 2012, 20:36   100%

mam podobny problem ;-) , firma, której zlecałem maski nieco zmieniła profil, a "nowa" ma wymagania powyżej moich możliwości. Używam (używałem) tylko czerni i bieli.
Używałem "11", teraz mam X6 i elementy ze starych plików przeniosłem do nowych rysunków. Nim zorientowałem się, to część elementów na rysunku była mniej czarna niż pozostałe. W takim wypadku nie jestem w stanie skorzystać z funkcji dopełnienie dla całości rysunku, a przy poszczególnych elementach biały zamienia się w bardziej szary, a czarny w mniej szary. Maski mają po kilkaset części, a części czasami składają się z kilkudziesięciu elementów (czarnych i białych).
Zacząłem "grzebać" w ustawieniach kolorów, ale nic nie wskórałem.
Bardzo proszę o pomoc.
Napisałem do firmy Corel, niestety po polsku, zarejestrowali pytanie i na tym sie skończyło.

chezare 

Wysłany: 27 Listopad 2012, 20:58   

Co do pierwszego problemu, to może przyczyną są jakieś podłączane profile kolorów?
Może są też takie dzięki którym uda się wygenerować pdfa czarno-białego?
Drugi problem, jeśli w dokumencie są wektorowe obiekty i są mniej lub bardziej białe i mniej lub bardziej czarne to raczej nieskomplikowanym makrem można je znaleźć, odróżnić w którą stronę im bliżej i zamienić kolory na takie jakie chcemy, tutaj kolega Szaman by się przydał ale nie wiem czy jeszcze nas odwiedza?

Piotr173 
Początkujący
173

Wysłany: 27 Listopad 2012, 21:30   

mój poprzedni projekt (na oprogramowaniu "11") zajął mi 8 miesięcy (http://www.inari.net.pl/index.php/modele/modele-mostow-2/modele-n/item/51-most-z-1890-r-na-wiśle-w-malborku-n) teraz mam już kupione i nie chciał bym stracić kilka miesięcy pracy. Przy małym projekcie ręcznie zmieniałem kolory, ale przy większych raczej to jest niemozliwe odnaleźć jeden element w niepełnej czerni, a bez tego nie zrobię dopełnienia, czyli zamianie wszystkich czarnych na białe i białych na czarne w rysunku gdzie wszystkie elementy (ok 2 tysięcy) są zgrupowane.
"Przekładanie" na PDF'a to drugi krok, pierwszy to jednoznaczne, w pełni powtarzalne działania (rysowanie) w bieli i czerni, gdzie przy zamiamnie (przez funkcję dopełnienie) całej maski (w postaci grupy) będzie 100% bieli, lub 100% czerni.
Coś mnie kurde podkusiło, żeby kupić legalne oprogramowanie i ... trochę techniki i człowiek się pogubił. ;-)
Nie wiem co i gdzie poustawiać. :-(

chezare 

Wysłany: 27 Listopad 2012, 22:10   

Piotrze, jeśli wiesz co chcesz zrobić to łatwo takie elementy znaleźć i kazać zrobić z nimi to co się chce. Rozumiem, że to jest w 100% wektorowy projekt a problem polega na tym, że obiekty nie są całkiem białe albo całkiem czarne? Czy te złe kolory mają tylko składową K, jakiś procent czarnego czy zamieszane są w to inne składowe?
Trzeba znaleźć tutaj kogoś kto napisze makro, które to zrobi, to nie wygląda na skomplikowane zadanie. Ja się tego nie podejmę bo w corelowym wisual basicu mam mizerne rozeznanie a nie chciałbym obiecać i nie wywiązać się z obietnicy. Spróbuję w wolnej chwili i dam znać jak uda mi się coś wykombinować.
Ciekawe co byś powiedział na widok Corela, któremu kazałem zamienić kolory RGB na CMYK w dokumencie, który składał się z 600 tys. elementów :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 27 Listopad 2012, 22:42   

chezare napisał/a:
Ciekawe co byś powiedział na widok Corela, któremu kazałem zamienić kolory RGB na CMYK w dokumencie, który składał się z 600 tys. elementów :-)

Skończył już zamieniać?

Cysorz 

Wysłany: 28 Listopad 2012, 00:25   

Może się zdarzyć czasami taka sytuacja, jeżeli ten sam czarny (0C0M0Y100K) jest opisany w różnych paletach koloru. Miałem kiedyś coś podobnego, za cholerę nie mogłem pozbyć się CMYKK w pliku źródłowym - szczegół tkwił gdzieś tam (już nie pamiętam dokładnie) w palecie kolorów, gdzie któraś pochodziła z innej wersji programu, chociaż nazwana była tak samo. Co ciekawe, plik *.pdf zapisany jako standardowy X-1a (a nie "rodzimy"!) zachowywał ten piąty kolor! Do dzisiaj nie wiem, czemu tak się działo i jak to jest możliwe.
Gdy w końcu udało mi się wpaść na ten trop, wystarczył podgląd separacji, żeby znaleźć "winowajców". Spróbuj może właśnie tego - zaszkodzić nie powinno a i czasu nie zabierze zbyt wiele...

Piotr173 
Początkujący
173

Wysłany: 28 Listopad 2012, 08:41   

że to jest prosta operacja, zdaję sobie sprawę; z mojej strony brakuje podstawowej wiedzy co ustawić w jakim okienku. Zawarte symbole, opisy nic mi nie mówią i nie wiem jaki wpływ mają na poźniejsze moje działania.
Ilość elementów ma znaczenie w tym sensie, że każdy element składa się z kilku biało-czarnych części i nie mam pojęcia jak wszystkie przekształcić w żądany kolor, gdyż różny jest ich opis koloru (różne czernie).
Używając funkcji dopełnienie (w efekty, tansformacje) zamieniam kolory w całym zgrupowanym rysunku i to mi "nie działa".
Przykład: na rysunku mam kolor: C:0 M:0 Y:0 K:0 i używając funkcji dopełnienie uzyskuję: C:95 M:95 Y:45 K:95; są też inne "białe" 0,0,0,0 , ktore przekszałcają "się" w 0,0,0,100.
Zdaję sobie sprawę, że opisując coś, na czym się nie znam opis może być nie do końca jasny. ;-)
Malutki napisał/a:
... wystarczył podgląd separacji...

nie mogłem znaleźć gdzie ten podgląd jest ;-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 28 Listopad 2012, 08:51   

Ponieważ nie można liczyć na plik przykładowy, to mam pytanie: czy chodzi o to, jak zamienić wszystkie kolory z zakresu np. C0M0Y0K0-50 na biały i C0M0Y0K51-100 na czarny?

Bo jeżeli tak, to zadziała Efekty > Transformacje > Posteryzacja ustawiona na 2 poziomy.
Wcześniej trzeba oczywiście zaznaczyć zamieniane obiekty.

Jak widać na rysunku, Corel obiekt wypełniony K50% zamienia na K100%.

Jeszcze lepiej by było przed taką operacją zamienić wszystkie wszystkie występujące obiekty na przestrzeń barwną Skala szarości (chodzi o usunięcie nawet śladowych domieszek C, M i Y).

Zamień modele lub palety kolorów (2x - dla wypełnień i konturów).

chezare 

Wysłany: 28 Listopad 2012, 15:40   

To jest wyjście skuteczne i proste, gorzej jak konturowi będzie bliżej do białego a wypełnieniu do czarnego :-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 28 Listopad 2012, 16:42   

E tam, z konturami też działa :-)

chezare 

Wysłany: 28 Listopad 2012, 18:22   

Wiem, że działa :-)
Dodam tylko, że rada "Jeszcze lepiej by było przed taką operacją zamienić wszystkie wszystkie występujące obiekty na przestrzeń barwną Skala szarości (chodzi o usunięcie nawet śladowych domieszek C, M i Y)" powinna brzmieć trzeba grafikę przekonwertować do skali szarości bo jeśli tego nie zrobimy może wyjść coś takiego

Piotr173 
Początkujący
173

Wysłany: 28 Listopad 2012, 19:03   

tegraf napisał/a:
... Bo jeżeli tak, to zadziała Efekty > Transformacje > Posteryzacja ustawiona na 2 poziomy. Wcześniej trzeba oczywiście zaznaczyć zamieniane obiekty...

1. w załączeniu jest element rysunku, rozdzielam grupy, mam "białe kółeczka" 0,0,0,0, są białe, natomiast po dopełnieniu nie są czarne :shock: .
2. Załaczyłem również zdjęcia okienek z ustawieniami - moze tu gdzieś tkwi klucz ustawienia?
3. w starych rysunkach nie jestem w stanie zaznaczać każdy element osobno i definiować kolor lub przyporządkować do funkcji zmiany kolorów; na razie to zostawiam na później, priorytetem jest rysowanie w X6 od poczatku prawidłowo - czerń i biel. Zapomniałem dodać, że jest jeszcze kolor czerwony, ale jest on pomocniczym, gdyż na drugiej stronie maski, na koniec pracy, tuż przed zastosowaniem funkcji dopełnienie zamieniam go na biały

kopie okienek.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 369 raz(y) 365.46 KB

biel-czerń.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 332 raz(y) 14.71 KB

czerń-biel.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 327 raz(y) 14.79 KB

Piotr173 
Początkujący
173

Wysłany: 28 Listopad 2012, 19:11   

chezare napisał/a:
Wiem, że działa :-)
Dodam tylko, że rada "Jeszcze lepiej by było przed taką operacją zamienić wszystkie wszystkie występujące obiekty na przestrzeń barwną Skala szarości...

Jestem wdzięczny za Wasze zaangażowanie; widzę jednak, że brak mi tak podstawowej wiedzy na ten temat, że nie jestem w stanie znaleźć, albo prawidłowo zastosować opisywane przez Was funkcje.
Jeśli można prosić - po kolei ustawienia w X6, żeby od poczatku prawidłowo rysować, natomiast każdy zaimportowany obiekt sprawdzę dokładnie kolory, mam nadzieję, że automatycznie nie "zepsuje" mi rysunku.
Kolor czerwony - tak jak pisałem, przed zamknięciem i zastosowaniem dopełnienia zmieniam na biały (dopełnienie zmienia na czarny).
"Ratowanie" poprzednich prac to krok następny. ;-)

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 28 Listopad 2012, 19:23   

krzychu12231, jeśli robisz PDF-a to odhacz profil kolorów - chodzi o to aby Corel nie konwertował na profil, czasami pomaga. Po 2 rób projekty o ile to możliwe w PANTON-ie - nie powinno być problemów, jeśli już masz CMYK-a zamień go nie na skalę szarości, ale na kolor paserów. Są to nietypowe sposoby ale mi się sprawdzały

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 28 Listopad 2012, 19:59   

Piotr173 napisał/a:
załączeniu jest element rysunku

Kres moich możliwości to Corel X3. Nie mogę otworzyć tych rysunków.

chezare 

Wysłany: 28 Listopad 2012, 20:44   

Wiem, że to nie posunie sprawy do przodu ale nie daje mi spokoju.
Piszesz Piotrze tak jakbyś nie miał pojęcia o rysowaniu w Corelu a ja poszedłem po Twoim sznurku i sobie ten most obejrzałem. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak bez umiejętności i to dosyć biegłej programu można coś takiego zrobić żeby się kupy trzymało. Jak ktoś nie wie o czym mówię to niech sobie obejrzy to co zrobił Piotr.
Gdybym ja miał narysować czarno biały rysunek, to klikałbym w palecie 100% czarnego i biały, choć biały pewnie bym wyciął z czarnego :-) . Na pewno też nie odwracałbym kolorów tylko zaznaczył to co ma być czarne albo białe i kliknął w paletę z kolorami.
Nie wiem w jakim formacie wysyłasz to do firmy, która trawi blachy ale z daleka trzymałbym się od wszelkich profili kolorów.
Zanim zaczniesz prowadzić jakieś eksperymenty w plikach, które powstawały kilka miesięcy zrób ich kopie :-)
Po tym co napisałem wyżej pewnie wyjdę na idiotę ale co mi tam :-)

A to o czym napisał Tegraf na obrazku wygląda tak:

Piotr173 
Początkujący
173

Wysłany: 1 Grudzień 2012, 14:24   

Dzięki, jasno i przejrzyście. ;-)
Mimo, że angielskiego nie umiem, a mam polską wersję, trafiłem i poustawiałem. Co do mostu, dzięki; podobnie jak z "komórką" posługuję się biegle tylko, że ... wykorzystuję 1,28% jej możliwości ( w optymistycznej wersji). Tak i z Corelem, metodą prób i błędów, pomocy różnych osób nauczyłem się biegle pewnych kroków w programie, no i najmniejsza zmiana i nie panuję nad całością procesu.
W załącznikach są pliki (w 8), czarny zamieniam na biały i wychodzi, biały na czarny, no i czarny to 95,95,45,95. Wcześniejsze sugestie kolegów, żeby zaznaczyć elementy i je zdefiniować nie wchodzi w grę, elementy są na sobie i również zachodzą na siebie i jest ich naprawdę dużo, za dużo do takiej operacji.
W załączeniu jest plik z okienkami do ustawiania - może tu popełniam błąd (też jest w 8), dla mnie te symbole to tak jak całka w przestrzeni ;-) nie ogarniam, mimo, że kiedyś liczyłem ;-)

kopie okienek 8.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 341 raz(y) 613.73 KB

biel-czerń 8.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 332 raz(y) 21.29 KB

czerń-biel 8.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 326 raz(y) 21.6 KB

Piotr173 
Początkujący
173

Wysłany: 1 Grudzień 2012, 14:31   

zamieściłeś skan okienka do pdfa, nie mogę odczytać poszczególnych haseł, a u mnie okienko w ustawieniach nieco inaczej wygląda, mógłbyś powtórzyć? Lub na maila?
Dzięki ;-)

kajda 
Praktyk

Wysłany: 20 Luty 2013, 21:25   

Kochani, mam podobny problem, ogólnie z kolorami, są żywe przy "produkcji" w corelu,m kiedy przekształcam do pdfa równiez, a kiedy wysyłam do drukarni, robi sie jedna wielka niewiadoma.. :(

Cysorz 

Wysłany: 20 Luty 2013, 22:47   

Profile? Ilość bitów na kanał? Tylko bitmapy czy wszystko? Możemy zgadywać, zgadywać i zgadywać!
Zamieść linka do przykładowego pliku pdf, zobaczymy co tam w środku siedzi...

Odpowiedz do tematu