Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomocy Pomocy Pomocy
Autor Wiadomość
Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 14 Grudzień 2012, 18:42   

Co znaczy "też"? Można wyświetlanie znaków niedrukowanych włączyć inaczej niż przez menu Tekst ewentualnie za pomocą skrótu klawiaturowego?

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 14 Grudzień 2012, 18:54   

Nie, nie można, ale myślałem, że zdefiniowałaś nowe skróty i dlatego nie zadziałał Ci standardowy skrót Crtl + Shift + C.
A ponieważ coś już Ci nie działa, więc jeżeli nie działa Ci jeszcze coś, to znaczy, że to drugie coś też (czytaj: również) nie działa... :->

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 14 Grudzień 2012, 19:25   

Umknęło Ci najwidoczniej, że pisałam o funkcji znajdującej się w menu Tekst. Nie znałam i nigdy nie stosowałam tego skrótu. W menu ta funkcja jest włączona, bo z niej na co dzień korzystam. I czasami działa, a częściej nie działa.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 14 Grudzień 2012, 20:28   

To może zresetować Corela, albo przeinstalować?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 14 Grudzień 2012, 20:43   

Hmm. Myślałam o tym. Problem w tym, że to jest problematyczne, a za to czasochłonne. Powstrzymuję się także przed reinstalacją z tego względu, że czasem świeżo po zainstalowaniu Corela to nie działało. To jedna z pierwszych funkcji, które włączam. Poza tym czasem działa. Piszę o tym, bo może komuś uda się wychwycić moment kiedy przestaje, co pozwoli być może zrozumieć dlaczego. Mnie się dotąd nie udało.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 14 Grudzień 2012, 22:10   

Jeśli przeinstalowujesz Corela, tzn. deinstalujesz i instalujesz ponownie (inne rozwiązanie nie ma sensu), to nie zapomnij odegrać na bok cały folder C:\Users\Ty\Update\AppData\Roaming\Corel i po reinstalce podmień ten folder. W ten sposób wgrasz swoje ulubione ustawienia Corela, łącznie ze zdefiniowanymi przez siebie skrótami i wszystkim, co ustawiłaś w Tools/Options.
Ogólnie, jeżeli chcesz zreinstalować Windows, to przedtem odegraj folder C:\Users, gdzie są ustawienia wszystkich zainstalowanych programów. Oczywiście po reinstalce Windowsów na ogół nie wgrywa się dokładnie wszystkich programów, tak że nie wszystko ze starych Usersów wykorzystasz. :->

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 14 Grudzień 2012, 23:59   

Tak przeważnie robię, jeśli powodem reinstalacji nie jest pad Windows. W ogóle dane i programy trzymam na innym dysku, więc pad i reinstalacja Windows nie powoduje utraty danych.

Mam pytanie. Może ktoś wie. Czy da się zmusić Corela by edytując mapę bitową swojego PhotoPainta otwierał na pełnym ekranie a nie w oknie? Szału można dostać, bo część obrazka jest schowana poza ekranem...

Odpowiedz do tematu