Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Windows Update i X6 - kwestia czcionek
Autor Wiadomość
Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 12 Grudzień 2012, 11:14   Windows Update i X6 - kwestia czcionek

Dzień dobry wszystkim.

Pytanie do Was - posiadaczy X3 (a może i innych wersji) - dotyczące działania CD po dzisiejszych update-ach ze strony MS: czy Wam też zaczęło się krzaczyć?

Przyznam się, że instaluję update'y które mi wyskakują co jakiś czas, nawet nie patrząc na to, co jest w nich napisane, bo często nie mają w ogóle opisu (tylko Update KB137865873 czy inne tałatajstwo). Dzisiaj zrobiłem to samo i opowiem Wam co mi się stało: otóż najpierw zaczęły mi wariować czcionki. Miałem je na liście, ale WSZYSTKIE takie, które miały PL na końcu (LibertyPL.ttf czy coś w tym rodzaju) nie działały - w poglądzie było puste, po wybraniu tekst znikał (jakby czcionki były uszkodzone). W Nexus Font (tego używam jako menedżera czcionek) wszystko było OK. Tylko w CD było zupełnie nie-OK... Więc postanowiłem przeinstalować czcionki. Najpierw "na siłę" nagrałem czcionki z opcją "zamień". Nic nie pomogło. Potem odinstalowałem wszystko poza systemowymi (zostało mi ich 44 z wcześniejszych 2000), po czym zainstalowałem na nowo. Teraz, CD nie chce mi się odpalić w ogóle - splash screen zatrzymuje się na "Tworzenie środowiska ..." i tak stoi. Po kliknięciu na splash screen wywala krytyczny błąd i zamyka się. Odpaliłem go z F8 i niby OK, bo włączył się, ALE kiedy tylko ruszę coś z tekstem (narzędzie pisania, albo tekst na już gotowym, otwartym pliku) to się zwiesza i wywala na plecy.

Ktoś wie o co chodzi?

UPDATE: CD wreszcie nie zawiesza się podczas edycji tekstu, ALE nadal mam na liście a nie mogę używać części czcionek - i to takich prawie że standardowych - Adobe Calson, Kozuka, Myriad, Arno Pro - wtedy nie działają całe rodziny tych czcionek. Również pojedyncze, fikuśne czcionki są niedostępne - zero jakiegokolwiek schematu, co działa, a co nie! Random pełną gębą... Może one mają coś wspólnego ze sobą?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 12 Grudzień 2012, 11:50   

Jaki Windows?

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 12 Grudzień 2012, 12:21   

Oj, przepraszam, bo zapomniałem wspomnieć - Siódemka Hołm Premium

dodam oczywiście, że jeszcze przed update'em Windowsa wszystko było OK, oraz że nie instalowałem żadnych nowych czcionek w ostatnim czasie.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 12 Grudzień 2012, 13:07   

Cofnij system do stanu sprzed instalacji i instaluj poprawki po kolei. Będzie przynajmniej wiadomo która jest taka zdolna.

CzcionkiwX3.png
Pobierz Plik ściągnięto 10346 raz(y) 1.4 MB

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 12 Grudzień 2012, 13:46   

Wygląda na to, że klops, bo Ochronę Systemu (tak samo jak Kopie Zapasowe) mam wyłączone. Nie mam jak cofnąć. Chyba, że jest inny sposób.

@Bogumiła - u mnie to nie wygląda tak jak na Twoim screenie. Ja mam zapełnioną listę czcionek, nazwy są, nawet podmenu się otwiera (pogrubiony, kursywa itp.), tylko na tym małym okienku podglądu jest pusto oraz po wyborze nie działają.

Poniżej dołączam screen historii aktualizacji, żebyście wiedzieli, czego nie instalować.

... A może koniec świata zaczął się wcześniej i to są pierwsze znaki? :lol: W końcu data też dziwna, bo 12/12/12 :mrgreen:

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 12 Grudzień 2012, 14:19   

moim zdaniem wszystkie poprawki są okii,natomiast kłopot może być z tą (KB2779562) jest to aktualizacja zegara,i może byc problem z tym twoim nexusem do czcionek,bo on ma możliwoś eksportu do grafiki czyli jak domniemam instaluje się w systemie,wywal go narazie ,druga sprawa jesli nie masz kopi to kazda aktualizacje możesz cofnąc w windows update

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 12 Grudzień 2012, 15:46   

Jak wspomniał Bidon możesz po kolei próbować odinstalowywać aktualizacje, skoro masz ich listę. W ostateczności poczekać na nową aktualizację, która naprawi to, co popsuła stara. Choć może z tym być problem, ponieważ sam Corel nie umieścił wersji X3 na liści zgodnych z Windows 7. A ponieważ obie firmy wzajemnie się komplementują, to może to być sposób na zmuszenie użytkowników Windows 7 + Corel X3 do zakupu upgrade'u. W Windows 7 zmieniono nieco zarządzanie czcionkami. Można je instalować kopiując, ale można także stworzyć powiązania pozostawiając pliki tam, gdzie są.

Firma Microsoft z przyjemnością przyznaje firmie Corel tytuł Global ISV Consumer Partner of the Year [2009]. Firma Corel opracowała szeroką gamę innowacyjnego oprogramowania opartego na technologiach firmy Microsoft” — powiedziała Corinne Sharp, dyrektor krajowy, dział partnerów, Microsoft Canada. „Firma Corel rozwija kolejną generację produktów przeznaczonych dla platformy Windows 7, wykorzystujących m.in. technologię Windows Touch, listy szybkiego dostępu czy biblioteki”.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 12 Grudzień 2012, 16:00   

OK, sprawa (nie do końca, ale jednak) rozwiązana.

Winowajcą jest któryś z tych:

Nie wiem, który konkretnie, bo mam dość już restartów ciągłych i czekania. Jak będę miał czas, to zdeterminuje, który to zrobił (bo odinstalowałem wszystko, a potem instalowałem po kolei). Jak się okazało, update dotyczący zegara nie był winny błędom. Także mój font manager (Nexus) był OK - zresztą używałem go od chyba 2 lat już. Zostały tylko te dotyczące zabezpieczeń. Zobaczymy jutro ;-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 12 Grudzień 2012, 16:06   

Wygląda na to, że padły fonty otf. Ttf działają dobrze. Wersja Windows (64 czy 32 bit) chyba nie ma nic do rzeczy. Chyba trzeba czekać.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 12 Grudzień 2012, 16:26   

Wygląda na to, że to pierwsza poprawka (2753842). I ostatnia (2779030).

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 12 Grudzień 2012, 16:58   

Bingo! Bogumiła ma rację. Odinstalowanie obu przywraca system do stanu używalności.
Bogumiło, być może jesteś pierwsza na świecie, która to wykryła. Gratulacje.

+Shame, oczywiście.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 12 Grudzień 2012, 17:28   

Ostatnią poprawkę można zainstalować, sądzę. Czcionki znikają po zainstalowaniu pierwszej (2753842). Dla informacji - ta poprawka powoduje, że czcionki OT w Corelu znikają. Wszyscy, którzy instalują poprawki ręcznie tę powinni odhaczyć. Pozostali odinstalować. Chyba, że nie korzystają z czcionek OT. Sądząc z opisu na stronie MS kłopoty po zainstalowaniu tej poprawki będą mieli wszyscy, niezależnie od tego jaki Windows mają.

platimati 
Początkujący

Wysłany: 12 Grudzień 2012, 20:32   

Bogumiło, zaoszczędziłaś nam wiele czasu i nerwów. Dziękujemy :)
Potwierdzam - pod Windows 7 oraz pod Windows 8 należy odinstalować aktualizację KB2753842.

Radku4 
Początkujący

Wysłany: 14 Grudzień 2012, 03:29   

Witam Was,

I ja się zainstalowałem na tym forum, aby także podziękować. Nie wiem jak bym sobie poradził bez informacji, które u Was znalazłem. Ta aktualizacja Windowsa załatwiła mnie wczoraj rano jak pewnie i wiele osób i sporo komputerów. Tym bardziej jest to przykre jeśli dla wielu z nas Corel jest podstawowym narzędziem pracy.

Niestety zanim udało mi się pozbyć tej poprawki na swoich kompach (walczę non-stop od wczoraj od 8 rano) wcześniej oczywiście zrobiłem masę różnych niepotrzebnych czynności, które z każdą kolejną pogarszały sytuację. A już apogeum ... to odinstalowanie Suite X4 i próby ponownej instalacji (masakra!!!). Dałem radę dzięki osobom z jeszcze jednego forum, którym również nie omieszkam podziękować ... ale przybyło mi kilka siwych włosów.

pozdrowienia :->

Cysorz 

Wysłany: 14 Grudzień 2012, 11:52   

Bogumiło - w imieniu dwóch moich klientów (na razie dwóch ;-) ) przekazuję podziękowania!

keriv1 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 14 Grudzień 2012, 13:03   Ten sam problem w XP Corel X4

Usunięcie poprawki zabezpieczeń KB2753842 rozwiązuje problem w XP.

Wielkie dzięki i pozdro dla Bogumiły, która ma na imię jak moja szwagierka :)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 14 Grudzień 2012, 13:08   

Ciekawe. Tyle podziękowań, a licznik "Pomógł" ani drgnął :) Cieszę się, że udało mi się skutecznie pomóc.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 14 Grudzień 2012, 15:04   

Bogumila M. napisał/a:
Tyle podziękowań, a licznik "Pomógł" ani drgnął :)

Bo zdaje się, że może to zrobić tylko zakładający wątek.
Ja przynajmniej takiego guzika nie widzę.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 14 Grudzień 2012, 15:20   

Aha. Nie wiedziałam o tym. Myślałam, że może każdy w wątku tyle, że raz na wątek. Dziękuję za wyjaśnienie.

Radku4 
Początkujący

Wysłany: 14 Grudzień 2012, 16:15   

i ja szukałem takiego przycisku, ale niestety nie ma ;) Pozdrowienia!

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 15 Grudzień 2012, 13:29   

no ,nie ma właśnie ,troche jestem zdziwiony czemu admin nie odznaczył w panelu opcji"pochwały tylko od założyciela tematu",to można obejśc i dać podziękowanie ,ale mogą to tylko zrobić użytkownicy funkcyjni,szary użytkownik niestety nie ma możliwośći :-(

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 15 Grudzień 2012, 13:44   

Ale to logiczne. Przecież pomoc polega na rozwiązaniu problemu. A problem jest jeden. Nie byłoby fair, gdybym np. ja dostała od razu 10 punktów za to, że pomogłam rozwiązać jeden problem. Nie uważasz?

mayyer 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x6
Wysłany: 15 Grudzień 2012, 20:17   

Bogumila M., Dziekuje za informacje, pol dnia szukalem rozwiazania i bylem gotow stawiac system od nowa.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 15 Grudzień 2012, 20:19   

Bogumila M. napisał/a:
Ale to logiczne. Przecież pomoc polega na rozwiązaniu problemu. A problem jest jeden. Nie byłoby fair, gdybym np. ja dostała od razu 10 punktów za to, że pomogłam rozwiązać jeden problem. Nie uważasz?

no ja tak właśnie nie uważam :-) ,bo jeśli ktoś np ,jest chory na raka i prosi o pomoc a drugi ktoś rozwiązuje problem,to rozwiązanie tego problemu nie słoży tylko temu co poprosił o pomoc tylko wszystkim ,których ten problem dotyczy,więc kazdy któremu ta pomoc w jakiś sposob ułatwiła życie powinien mieć możliwośc podziękowania a co za tym idzie osoba która rozwiązała problem ma jak najbardziej moralne prawo otrzymywać rekompensate chociażby w postaci pochwał od osób ,którym pomogła :-D

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 15 Grudzień 2012, 21:47   

Proszę Bogusia, dałem ci plusa, bo faktycznie tylko zakładający może.

Odpowiedz do tematu