|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Windows Update i X6 - kwestia czcionek |
| Autor |
Wiadomość |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Grudzień 2012, 21:55
|
|
|
| Dziękuję. Czy mógłbyś przy okazji sprawdzić, czy działa u Ciebie funkcja Znajdź i zamień tekst? U mnie przestała i nie wiem ani kiedy, ani dlaczego. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 15 Grudzień 2012, 22:06
|
|
|
| Znajdź i zamień działa - oczywiście stan update'ów windowsa jest taki sam jak u Ciebie, czyli wszystko do teraz poza tym felernym. Jednak ja sprawdziłem na X6. Jak będę w robocie w poniedziałek to zobaczę na X3, bo prawdę powiedziawszy praktycznie tego nie używałem więc mogłem nie zauważyć. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Grudzień 2012, 13:55
|
|
|
| Niestety, przestała mi działać funkcja Znajdź i zamień tekst i nawet zresetowanie Cholera za pomocą klawisz F8 nie naprawiło problemu. Nie działa, bo nie i koniec. Ta funkcja ma taką właściwość, że pamięta ostatnio wyszukiwane symbole. Wygląda na to, że "zapamiętała" jakiś zestaw znaków, który ją załatwił, bo nic się nie wyświetla w podpowiedziach, a obok wyszukiwanego ciągu pojawił się raz jakiś zestaw chińskich krzaczków. Pytanie jak tę pamięć wyczyścić bez reinstalacji Chorela? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Grudzień 2012, 14:50
|
|
|
| a można CCleaner użyć |
|
|
|
 |
MARTINEZ696
Początkujący

|
Wysłany: 16 Grudzień 2012, 16:33
|
|
|
Witajcie!!!
Wielkiie dzięki za opisanie tego problemu i jego rozwiązanie!!!
Win 7 (64 bit), Corel X5 - odinstalowanie tej jednej poprawki - KB2753842 - rozwiązało i u mnie "nagle powstały" problem z fontami :) |
|
|
|
 |
gogman
Ekspert

Pomógł: 6 razy Wiek: 46 Dołączył: 21 Paź 2011 Posty: 512 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 20 Grudzień 2012, 11:52
|
|
|
Ha! a ja dopiero z lasu wyszedłem... ziewając zauważyłem wyżej wymieniony problem :)
Hylę czoła przed Shame, oraz Bogumila M.,
Dziękuję bardzo :*
Będę miał dla Was prezent :D
Już siedzi w mojej głowie ... kwestia czasu :) |
|
|
|
 |
gogman
Ekspert

|
Wysłany: 21 Grudzień 2012, 02:08
|
|
|
Jako że całą tą sytuację "ratowania świata" widziałem po swojemu i czuję się zbawiony :)
postanowiłem przedstawić Naszych bohaterów w sposób, który upamiętni nasze uratowane dupska :)
Dzisiaj gift dla Shame, następny będzie dla Bogumila M.,
 |
|
|
|
 |
Sound
Doradca

Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2011 Posty: 114 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 21 Grudzień 2012, 08:53
|
|
|
| antywir nod wyrzuca mi non stop, że ta łatka ma status "krytyczna" i żeby ją zainstalować. I stąd moje pytanie, ponieważ Microsoft jak coś sknocił w łatce do 2-3 dni naprawiał to inną, czy stało się też tak tym razem? Czy ma ktoś tą aktualizację na dzień dzisiejszy i brak problemów z fontami? mam XP |
|
|
|
 |
Sound
Doradca

|
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Grudzień 2012, 09:45
|
|
|
| Wygląda na to, że ta poprawka jest bezpieczna. To znaczy nie szkodzi Corelowi bardziej niż Corel sam sobie. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 21 Grudzień 2012, 10:08
|
|
|
Luki w zabezpieczeniach jądra systemu Windows (2783534)
Luka analizowanie czcionek OpenType - CVE-2012-2556
Zdalne wykonanie kodu w sposób dotknięte elementy obsługi specjalnie spreparowany plik czcionki OpenType. Luka ta może pozwolić na zdalne wykonanie kodu, jeśli użytkownik otworzy specjalnie spreparowany plik czcionki OpenType. Osoba atakująca, której uda się wykorzystać tę lukę, może uzyskać pełną kontrolę nad atakowanym systemem. Osoba taka może wówczas instalować programy, przeglądać, zmieniać i usuwać dane oraz tworzyć nowe konta z pełnymi uprawnieniami administratora.
Aby wyświetlić tę lukę w zabezpieczeniach jako standardową pozycję na liście znanych luk i zagrożeń, zobacz CVE-2012-2556 .
Wniosek - skanować nieznane czcionki przed instalacja. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Grudzień 2012, 10:58
|
|
|
| Co ciekawe, jeśli bez zgody i wiedzy użytkownika "ktoś" szpieguje lub instaluje oprogramowanie szpiegowskie, to to jest źle. Jeśli podobne oprogramowanie instaluje duża, bogata firma, której własne oprogramowanie pozostawia wiele do życzenia, to oczywiście ma do tego prawo. Choć też robi to potajemnie. Co ciekawe Corel zakupił obce oprogramowanie, które pakuje do swojego pakietu, a kosztami zakupu obciążył użytkowników. Zapewne też nawet Corel nie wie jakie ten program wysyła informacje i gdzie. W tej sytuacji może dziwić, że po zainstalowaniu kilku programów zakupionych za ciężkie pieniądze internet chodzi jak żółw, a Windows jak ślimak? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Grudzień 2012, 11:47
|
|
|
no tak ale w tym biuletynie jest mowa o hotfix 2783534 , a o ile dobrze pamiętam problem stwarza 2753842 oraz prawdobodobnie 2779030,pomijam już fakt że problem dotyczy raczej użytkowników corela,no tak sobie myśle że trudno wymagać od windows żeby łatki tworzył pod konkretną firme,to raczej oprogramowanie danej firmy powinno się dostosowywać do systemu ,jesli tak nie jest to poprostu nie jest kompatybilne z danym systemem i już
PS: gogman-- bardzo fajna grafa na tej koszulce |
|
|
|
 |
gogman
Ekspert

|
Wysłany: 21 Grudzień 2012, 12:34
|
|
|
Świąteczne prezenty dla wybawców w komplecie :)
Jeżeli chcecie sobie sprawić taki prezent w postaci koszulki - proszę podać na priva adresy dostawy :) póki jestem w świątecznym nastroju :P
*Oferta obejmuje tylko Shame, & Bogumila M.,
Pozdrowiam
 |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 21 Grudzień 2012, 14:41
|
|
|
Muahhaha hahahah hahahahaa! HA! Genialnie Gogman. Cudny tekst na koszulce dla Bogusi. Moja nie zgorsza. Jeśli faktycznie jesteś skłonny ofiarować Nam po takim t-shircie, to jest to najprzyjemnijesza rzecz, jaką ktoś dla mnie zrobił od ładnych paru lat (nie żartuje, mam kiepskie i stosunkowo ciężkie życie "codzinne" ). Jednym słowem - DZIĘKUJĘ |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Grudzień 2012, 14:57
|
|
|
| bidon184 napisał/a: | | no tak ale w tym biuletynie jest mowa o hotfix 2783534 , a o ile dobrze pamiętam problem stwarza 2753842 oraz prawdobodobnie 2779030 |
Zaglądałeś na podlinkowana stronę? Na dole stoi jak byk: | Cytat: | | V2.0 (December 20, 2012): Rereleased update KB2753842 to resolve an issue with OpenType fonts not properly rendering after the original update was installed. Customers who have successfully installed the original KB2753842 update need to install the rereleased update. | Należy więc zainstalować poprawkę do poprawki i Corel będzie działa poprawnie do następnego razu.
Ja również bardzo dziękuję za koszulkę. Rzadko się zdarza, żeby ktoś w podzięce nie tylko napisał coś miłego, ale i zrobił i podarował. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Grudzień 2012, 18:15
|
|
|
Bogumiło ja odpowiedziałem na post restauro |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Grudzień 2012, 19:21
|
|
|
| Nie napisałeś tego. Skoro post był pod moim to uznałam, ze odpowiadasz mnie lub w ogóle ogólnie. Tak czy owak niezłe zamieszanie jest z tymi łatkami. Nie dość, ze mają łatwe do zapamiętania nazwy, to jeszcze opis dotyczący łatki o numerze x ma numer y. Poza tym w biuletynie mowa o 2783534, ale w zamieszczonej poniżej tabelce łatki noszą numery KB2753842 i KB2779030. Więc niezależnie od tego, komu odpowiadałeś nie dochowałeś należytej staranności w zgłębianiu problemu :) |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 21 Grudzień 2012, 19:57
|
|
|
| W każdym razie trzeba instalując łatki ,a w zasadzie przed instalacją poświecić TROCHĘ czasu na dogłębną analizę ewentualnych następstw . |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Grudzień 2012, 20:35
|
|
|
Zwrócono mi kiedyś tu uwagę, najogólniej rzecz ujmując, że włączona funkcja automatycznego instalowania poprawek równa się legalny system. A wyłączona sugeruje, że system jest nielegalny. A chodzi o to, że już nie po raz pierwszy system się wywraca po zainstalowaniu łaty, bez której Sodoma, Gomora i koniec świata, a przynajmniej wybuch procesora.
Prawda jest jednak prozaiczna - jeśli ktoś komputera używa do pracy nie może ryzykować, że po automatycznym zainstalowaniu poprawki niektóre programy zaczną się wywracać albo komputer zawieszać. Dlatego zawsze trzeba chwile odczekać i instalować bez pośpiechu po jednej poprawce. Zwłaszcza, że nie od dziś wiadomo, że co nagle, to po diable, a pośpiech wskazany jest przy łapaniu pcheł. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Grudzień 2012, 20:56
|
|
|
no nie ,tak Bogumiło nie możemy prawić ,ponieważ wszystko chodzi,to że Corel zrobił psikusa,to nie oznacza że jest jakis problem,po tym hotfixie wszystkie inne programy chodzą jak najbardziej git,i tutaj wieszanie psów za przeproszeniem na microsoft jest nie uprawnioone,dziwie się że uważasz że to wina systemu,tu nie ma winy systemu,ja mam wszystko legalne ,wszystkie programy legalne ,i u mnie wszystko chodzi,jednego czego nie mam to Corela,no ale sory bardzo Corel chyba nie jest wykładnią jak ma program graficzny chodzić |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Grudzień 2012, 21:05
|
|
|
| Przecież sam MS przyznał, że ta poprawka stwarzała problemy i wypuścił szybko najpierw wersję 1.1, a teraz 2.0. Z kim więc polemizujesz? I zgadza się - po zainstalowaniu tej najnowszej wersji łaty wszystko chodzi. Ale nie chodziło. I o to chodziło. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Grudzień 2012, 21:17
|
|
|
no polemizuje ze wszystkimi do których ta łatka słozy,u mnie nie sprawiała problemu,widocznie windows dogadała się z corelem,bo to przecież zasrńce angole ,zrobią wszystko żeby sprzedać a jakośc mają w dupie ,bo jak coś nie działa to zwalą na to że było robione w chinach(top taka ich pojebana polityka)ibędą do zasranej śmierci twierdzić że to nie ich wina,naprawde nie rozsmieszajmy się,dla mnie wykładnią by był gdyby po tej łatce cał;e Adobe lu Macromedia padło,w tedy oki.tragedia,,ale u mnie wszystko działa,więc bardzo bym prosił odwalić się od systemu WINDOWS,a zwrócić uwage na program ,którym dysponujecie,to tyle |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Grudzień 2012, 21:30
|
|
|
| Coś pieprzycie Hipolicie. Skąd wiesz, ze u Ciebie działało? Sprawdzałeś czcionki? Otwierały się? Poza tym na Tobie świat się ani nie zaczyna, ani nie kończy. Z tego, że u Ciebie nie wystąpiły problemy, albo ich nie zauważyłeś, absolutnie nic nie wynika. |
|
|
|
 |
Sound
Doradca

|
Wysłany: 27 Grudzień 2012, 09:30
|
|
|
| bidon184 napisał/a: | Adobe lu Macromedia padło,w tedy oki.tragedia,,ale u mnie wszystko działa,więc bardzo bym prosił odwalić się od systemu WINDOWS,a zwrócić uwage na program ,którym dysponujecie,to tyle |
We've already seen reports of OTF troubles in CorelDraw, Flash, Quark Xpress, Freehand and others
http://www.pptfaq.com/FAQ...s-installed.htm
I'm also seeing reports of this update causing problems with fonts in Adobe Flash CS6
http://graphics-unleashed...-make-some.html
wygoogluj sobie, pełno jest tego. I filmik z pozdrowieniami
http://www.youtube.com/watch?v=IW7Rqwwth84 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.13 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|