|
Błędy z PDF-a |
| Autor |
Wiadomość |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 16 Styczeń 2013, 13:45
|
|
|
PIĄTY KOLOR - obiecane pliki
Dzisiaj dostałem z innego źródła PDF-a który robi mi piąty kolor opisany w pierwszym moim poście.
W załączeniu oryginalny plik PDF, oraz po imporcie do Corela. Zrobiłem też zapis w niższej wersji Corela, ale wtedy to przejście dostaje kopa.
Oczywiście, jak jest w całej grafice takie jedno przejście to żaden problem, ale jak tłem jest 200 chmurek (z których każda ma inne parametry przejścia tonalnego) to zaczyna to byc uciążliwe.
Rednet_vx4.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 109 raz(y) 239.9 KB |
|
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 17 Styczeń 2013, 13:54
|
|
|
No... Fakntycznie jest CZARNY (Corel) K90 jako kolor dodatkowy - w dokumencie takich dodatkowych kolorów jest kilkadzieścia.
Chciałbyś, żeby nie było dodatkowych i żeby "Czarny (Corel)" przeszedł w zwykły "Czarny"? Ja to zrobiłem w 13 sekund bez makra - wystarczy wyeksportować projekt (zaimportowanego PDF'a do Corela) spowrotem do PDF'a z zaznaczoną opcją "Zamień kolory dodatkowe na rozbawienie" i wtedy otworzyć sobie tego nowego PDF'a - wszystkie dodatkowe kolory, w tym i Czarny (Corel) jest zamieniony na zwykłe (w tym na Czarny K90).
Jednocześnie podczas takiego eksportu możesz ustawić downsample'owanie bitmap do JPG z 300dpi więc i te dziwne TIFF'y może ci zrobi. |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

|
Wysłany: 17 Styczeń 2013, 15:24
|
|
|
Do Shame
Ten sposób to dla mnie nie jest odkrycie.
W czeskich etykietach mam jednak, również kilkadziesiąt obiektów
drukowanych metalicznymi pantonami, których wcale nie chcę zamieniać
na CMYK-a.
Czekam, więc na dalsze pomysly. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 17 Styczeń 2013, 18:45
|
|
|
Corel chyba tu nie winien. W tym pdfie jest 5 kolorów - cmyk + jeden dodatkowy "Black" (tak w przybliżeniu, ten dodatkowy to też czarny (tak jak w cmyku), tylko jakby... w innej przestrzeni).
Czyli problem sprowadza się do tego, jak zamienić go na zwykły czarny cmyk nie ruszając ewentualnych innych.
Obawiam się, że bez specjalnych narzędzi do Acrobata, typu PitStop - się nie obędzie. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 18 Styczeń 2013, 09:22
|
|
|
Mam wrażenie, że tegraf ma rację. Chcesz bowiem rozbarwić (czy może ściślej - przenieść do standardowej CMYKowej przestrzeni) tylko JEDEN niestandardowy kolor przy obecności wielu innych takich kolorów? I to w sytuiacji, gdzie dany kolor niestandardowy nie jest jedynie wypełnionym jednolicie obiektem, a jest elementem gradientu?! Wygląda mi to na zadanie dla specjalistycznego oprogramowania do maszyn drukarskich, ale doświadczenia z nimi mam mniej niż nikłe. Mogę tylko powiedzieć, że wybiórcze zarządzanie paletą i konwersją kolorów chyba nie jest możliwe spod "zwykłych" programów graficznych. Gdyby Twoje dziwne Czarne były jednolite, to pewno makro dałoby radę z taką konwersją. |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

|
Wysłany: 18 Styczeń 2013, 23:26
|
|
|
| Pytanie postawiłbym więc inne. Skąd się ten dodatkowy kolor (kolory) wziął, bo "grafik" który robi czeskie wzory przez pół roku robił wszystko w RGB, zanim za dziesiątym razem zrozumiał, że to nie internet i trzeba robić w CMYK-u. Kolejne pół roku trwało, zanim zrozumiał, gdzie należy wybierać Pantony (faktem jest, że nie mam z nim bezpośredniego kontaktu, tylko jest kilku pośredników po drodze). O tworzeniu własnych palet raczej nie ma wiedzy. Sądzę, że ten piąty kolor to sprawa jakiegoś exportu/importu. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 19 Styczeń 2013, 13:25
|
|
|
| A czy czasem ten Czech nie robi na MAC'u? Z tego co zrozumiałem (ale może coś pokręciłem) to dostajesz PDF'y. Bo ja kiedyś dostawałem projekty od Francuzów, również PDF'y, z którymi miałem STRASZNE problemy, żeby je choćby zaimportować, nie mówiąc o właściwej edycji. Oni wtedy robili projekty na MAC'ach i jak widać, tam leżał pies pogrzebany. Niby format międzysystemowy, a jednak... Kto wie, może u ciebie przejawia się to dziwnymi kolorami, które są pewnie, jak sam wspomniałeś, cechami eksportu projektu do PDF'a na ich maszynach. |
|
|
|
 |
|
|