Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
COREL DRAW x3 - problem z zoomem
Autor Wiadomość
mieto 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 20 Styczeń 2013, 10:53   COREL DRAW x3 - problem z zoomem

Witam.
Mam problem jak w temacie. Posiadam Corel Draw x3 SE. Od samego początku mam problem z zoomem za pomocą scroll. Mianowicie po próbie oddalenia/przybliżenia jest skok i do tego oczekiwanie jakieś 2-3s - ciężko się w ten sposób pracuje nie ma możliwości płynnego oddalania/przybliżania. Dodam tylko że na pewno nie jest to wina sprzętu ponieważ testowałem na 3 kompach - wszędzie jest tak samo. Widziałem że jeden z użytkowników miał podobny problem jednak nie znalazłem odpowiedzi jak się z nim w 100% uporać. Dla testów diagnozowałem dzisiaj demo x6 i tam problem w ogóle nie występuje podobnie jak w starszych wersjach np. Corel 11.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

s-p-i-n 

Wysłany: 20 Styczeń 2013, 19:59   

Samej opcji odpowiedzialnej za zoom scrollem raczej niema w Corelu. Spróbuj może oszukać Corela i uruchom programik, który załanczam (zmienia ustawienia myszki w Corelu). Może po wyłączeniu będzie ok.

Drugi sposób to restart ustawień Corela - przy włanczaniu wciśnij i trzymaj F8.

CorelPanScroll.zip
Pobierz Plik ściągnięto 460 raz(y) 200.03 KB

mieto 
Początkujący

Wysłany: 20 Styczeń 2013, 21:08   

Dzięki wielkie za odzew :) niestety programik nie wiele zmienił nie licząc zmiany ustawień myszki nadal są skoki. Co do resetu ustawień to nic nie wniesie ponieważ mam tak od zawsze nie ma znaczenia czy to jest nowa instalacja. Nie ma tu również znaczenia czy jest to win xp czy win7. Konfiguracja kompa nie ma tu również znaczenia - tak samo chodzi pod athlonem 2200xp - 1gb ramu , pod I5 - 4gb ramu i pod I7 - 8gb ramu. testowałem również 3 rożne myszki - a4techa - podczernień , asusa - dla graczy laserowego, teraz mam podłączoną HP też laserową i jest identycznie jak we wszystkich pozostałych przypadkach czyli muli. Już mi ręce opadają. Wcześniej pracowałem na coreldraw11 i nic nie muliło, demo x6 też śmiga aż miło. Ściagnłem nawet demo x3 żeby sprawdzić czy możne moja instalka jest uszkodzona ale to demo tak samo muliło jak moje pełne x3. Nie mam pomysłu co z tym zrobić.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 20 Styczeń 2013, 21:14   

Ja bym szukała w ustawieniach Windows. Coś opóźnia przesyłanie polecenia do programu. Taki problem ma też związek ze zbyt małą ilością pamięci operacyjnej.

mieto 
Początkujący

Wysłany: 20 Styczeń 2013, 21:21   

W taj chwili działam na Win7, Intel Core I7 2300, 8GB ramu. Wydaje mi się że ta konfiguracja jest wystarczająca tym bardziej że X6 i 11 chodzą normalnie.
W ustawieniach programu mam pamięć ustawioną na 50 %.
Program zamula tylko na zoomie. Tak samo na czystej kartce jak na skończonym projekcie z przeźroczystościami i cieniami. Nie ma dla niego różnicy czy plik waży 100mb czy 1mb. Lekko dotknę kółko scroll a on zmienia przybliżenie z opóźnieniem 2s. Tak chyba nie powinno być. A może X3 po prostu tak ma ?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Styczeń 2013, 23:12   

hym,jeśli chodzi o wektor to kazdy zoom,jest równoznaczny z obciązeniem procesora,(w odróżnieniu od bitmap,gdzie obciązenie jest generowane dopiero po użyciu narzędzia)innymi słowy mozesz mieć nawet 200 GB ramu i niewiadomo jaki procesor,to to nic nie da jesli program nie ma odwołania do rdzeni procesora ,inaczej mowiąć nie potrafi korzystać z tych rdzeni a co za tym idzie i z ramu,rozwiązaniem jest zwiększenie priorytetu dla danej aplikacji,ale czy to pomoże to głowy nie dam

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 21 Styczeń 2013, 01:47   

Czyli RAM można wykluczyć. A jeśli muli tylko przy zmianie powiększenia, to jeszcze można by sprawdzić ustawienia myszy i karty graficznej. Opóźnienie w powiększaniu zawsze wiązało się z kłopotami z pamięcią (za mało) i kartą graficzna (Corelowi nie pasi). Sprawdź w procesach, czy coś nie działa w tle.

lobo4581
Praktyk

Wysłany: 21 Styczeń 2013, 07:36   

Miałem ten sam problem z X3 więc zmieniłem na X5. Jak stawiałem nowy system spróbowałem ponownie zainstalować X3 i wszystko działało jak na leży. Wydaje mi się że problemem jest sam windows (w moim wypadku był to XP teraz mam 7). Na XP po ponowny postawieniu systemu i zainstalowaniu Corela X3 nie miałem już problemu z zoomem. Nie jestem jednak wstanie wytłumaczyć na czym polegał "fenomen" naprawy zooma ;)

mieto 
Początkujący

Wysłany: 21 Styczeń 2013, 09:31   

W tle napewno nic nie muli (w sensie inne procesy). Przy zoomie idzie do góry tylko proces corela. U mnie nie ma znaczenia czy jest to nowa instalka systemu czy juz wczesniej działający. Może być całkowicie czysty system i tak zamula. Co do wykorzystania rdzeni i procesora to nie wydaje mi się aby corel x3 obciązał kompa w ten sposób (pusty projekt biała kartka) żeby zamulić 3 rózne komputery.
1. Athlon XP 2200+ , 1GB RAMU, Geforce 7600GS, WINDOWS XP
potem na grafice ATI 9800PRO,
2. Samsung Intel Core I5, 4GB RAMU, Geforce 430m , WINDOWS 7
3. Asus Intel Core I7 2300, 8GB RAMU, Geforce 630m 2GB WINDOWS 7

W tych dwóch ostatnich przypadkach są to laptopy ale nie wydaje mi się aby x3 była w stanie tak strasznie je obciążyć żeby nie można było czystej kartki w corelu zoomować. Tym bardziej że tak jak wspomniałem wcześniej 11, x6 działają płynnie.

W akcie maksymalnej desperacji zadzwoniłem na infolnie Corela. Pan poinformował mnie że X3 nie jest już obięta wsparciem technicznym i nikt mi nie pomoże. Jak z lekka się zbulwersowałem zapytał kiedy kupiłem i zarejestrowałem produkt ponieważ przez dział techniczny można mieć wsparcie 90 dni od rejestracji. Zapytałem więc czy jesli produkt nie został zarejestrowany a zrobie to np. dziś to przysługuje mi te 90 dni pomocy technicznej? Pan odpowiedział TAK. Tak więc nie zawsze opłaca sie rejestrowac produkt odrazu po zakupie :) W moim przypadku i tak pewnie mnie odpalą bo mam wersje Special Edition. Ale zawsze warto spróbować. Swoją drogą ciekawe podejście do uzytkownika mają. Nawet nie chcieli ze mna gadać na temat mojego X3 nie jest już objety pomocą techniczną i nikt mi nie pomoże. Krótko i zwięźle.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 21 Styczeń 2013, 14:16   

Ciekawe zjawisko. Z podobnym spotkałam się tylko, gdy w komputerze było za mało RAM-u. Tyle, że oczywiście nie tylko powiększenie muliło. Wystarczyło bitmapę przesunąć o milimetr. A praca w PhotoPaint praktycznie w ogóle była niemożliwa - powiększanie, przenoszenie czy inna podobna operacja powodowała zamrożenie programu w skrajnych przypadkach na kilka, a czasem nawet kilkadziesiąt sekund. Jednak Twoja sytuacja jest zdumiewająca. Bo pod XP X3 działało płynnie. Ewidentnie coś jednak ingeruje w tym przypadku - antywirus, zapora czy tp. Poszukałabym programów, które są takie same na wszystkich trzech komputach.
Ostatnio zmieniony przez Bogumila M. 21 Styczeń 2013, 14:19, w całości zmieniany 1 raz  

s-p-i-n 

Wysłany: 21 Styczeń 2013, 14:18   

@mieto a jak użyjesz tego programiku z mojego pierwszego posta i robisz zoom scrollem przy wciśniętym ctrlu lub shifcie to też Ci zacina?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 21 Styczeń 2013, 14:24   

Zwykle rolka służy do przewijania góra-dół. W Corelu do powiększania-pomniejszania. Ewidentnie opóźnienie tkwi w miejscu gdzie sygnał rolki jest "tłumaczony" dla Corela. W X3 jeśli dobrze pamiętam dość silnie działało środkowanie przy powiększaniu, czego nie było w 9 i znowu słabo działa w X5. Czyli program nie tylko powiększa-pomniejsza, ale także środkuje na kursorze.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 21 Styczeń 2013, 15:09   

Od stu lat używam Corela i nigdy nie używałem kółka myszy do powiększania (zresztą dawniej nie było tych kółek). Nie ma to sensu, gdyż klawisz F2 to tzw. Zoom OneShot. Klawisz ten zamienia chwilowo dowolne narzędzie na lupę. Jeśli się nią posłużysz, wraca narzędzie, którym posługiwałeś się ostatnio.
Ja dodatkowo do Zoom OneShot zrobiłem skrót klawiaturowy Ctrl+spacja, bo we wszystkich programach Adobe (Illustrator, PhotoShop, InDesign, Acrobat itd.) taki właśnie skrót zamienia chwilowo dowolne narzędzie na lupę.
Wypróbuj też F3 i F4... :-)

mieto 
Początkujący

Wysłany: 22 Styczeń 2013, 08:25   

S-P-I-N: Ścina tak samo. Nie widze żadnej różnicy.

Problem w tym że u mnie nie ma róznicy czy przybliżam scrolem czy lupą.
Poruszam scrollem odrazu powiększają/pomniejszają się paski do przewijania i linijki też odrazu reagują tu wszytsko działa płynnie. Natomiast okno projektu/kartka czeka sobie 2 s i dopiero zmienia skale i nie robi tego płynnie tylko skokiem. We wszystkich innych wersjach corela po użyciu scrola/lupy wszystko działa synchronicznie. Paski/skala na linijce/skala obrazu natomiast w tej X3 tak jak opisałem wczesniej linijka i paski reagują odrazu natomiast obraz(projekt) juz z 2 s opóźnieniem i do tego nie idzie płynnie tylko jest skok. I nie ma tu znaczenia czy kartka jest pusta czy jest jakis rozbudowany projekt.
Jak macie chęć to wieczorem moge zrobić filmik i dodać jako załącznik.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 22 Styczeń 2013, 12:21   

Czyli sprawa jest ewidentnie związana z wyświetlaniem. Dzieje się tak bez względu na typ podglądu?

mieto 
Początkujący

Wysłany: 23 Styczeń 2013, 09:35   

Szkieletowy - chodzi normalnie płynnie a potem to co większa dokładnośc to gorzej. Ostatni czyli Dokładny z nadrukowaniami opóżnia reakcje na około 2-3s.

Nie ma znaczenia czy robie to za pomocą narzędzia lupy czy robie to scrolem czy za pomoca przycisków F4, F3 itd.

Sprawdziłem też obciązenie procesora i pamięci przy używaniu scrolla w trybie "dokładny z nadrukami"
- pamięć 31 204k
- procesor 10%

Czy może mieć to coś wspólnego z Frameworkiem 4 ? Bo taka wersje mam zainstalowaną.
Ostatnio zmieniony przez mieto 23 Styczeń 2013, 12:51, w całości zmieniany 1 raz  

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 23 Styczeń 2013, 12:51   

może mieć,jeden użytkownik pisał właśnie że zmienił na 3.5 i mu simgał corel tylko że to chodziło o system w8 ale może i tu też trza tak zrobić,bo przyznam szczeże ,że te twoje 30 MB to jest za mało ,nie wiem jak tam corel ,ale u mnie to na dzień dobry jest prawie 200 mb,i procesor faktycznie przy pustej kartce od 1 do 4 , przy zumie 10,z obiektem to tak mniej więcej 35,bo tam w tym monitorze zasobów to musisz patrzeć na pamięc zarezerwowana i w użyciu przez proces,a nie na pamięc która w danej chwili jest ściągana z pamięci ogolnej,wazne jest ile dostępu ma program,ale z tym Frameworkiem 4 to może być przyczyna,zawsze można sprawdzić,

mieto 
Początkujący

Wysłany: 27 Styczeń 2013, 09:43   

Niestety. Framework 3.5 nie chciał się w ogóle zainstalować. Wersja 3.5 nie jest zgodna z Windows 7 nawet w trybie zgodności z win xp nie chciało ruszyć. Jeśli ma koś jeszcze jakiś pomysł będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 27 Styczeń 2013, 10:10   

Czy taki sam problem występuje też w wersji X3 pełnej (nie SE)? Trop z Frameworkiem jest chyba błędny. Teoretycznie każda wyższa wersja jest zgodna z niższą.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 27 Styczeń 2013, 15:08   

Problem ewidentnie dotyczy wyświetlania. Spróbuj uaktualnić sterowniki kart graficznych. Względnie zainstalować alternatywne, np. SKD albo Omega (przed zabawą w zmianę sterowników utwórz punkt przywracania, żeby nie zostać na lodzie; sterowniki SDK wymagają całkowitego odinstalowania CCC — Catalist Control Center, a to nie jest takie proste, na stronie znajduje się narzędzie wspomagające). Warto też mieć świadomość, że najnowsze sterowniki wcale nie są najlepsze. Ponieważ są optymalizowane pod kątem nowych wyrobów. Bywa więc tak, że komputer z najnowszymi sterownikami zachowuje się gorzej niż ze starymi.

mieto 
Początkujący

Wysłany: 7 Marzec 2013, 21:58   

Nie wiem czy występuje w pełnej wersji. Wiem że ściągnąłem demo X3 SE i program zachowywał się identycznie jak mój instalowany z płyty. Więc na pewno można wykluczyć uszkodzenie płyty.

mieto 
Początkujący

Wysłany: 12 Kwiecień 2013, 18:52   

Uaktualnienie sterowników nic nie dało. Jak muliło tak zamula cały czas. Dziwi mnie tylko że 11 działa lux , x6 działa bardzo dobrze a ta nieszczęsna x3 nie ma chęci współpracować. Wypróbowałem ją na 3 innych komputerach z rożną konfiguracją i na każdym zachowuje się tak samo. Zauważyłem że ona ogólnie muli nie tylko sam zoom jak są tylko trochę większe pliki z cieniami itp. to zamula przeokropnie - nie da się na tym pracować. Ma ktos może jakis inny pomysł jeszcze?

Cysorz 

Wysłany: 12 Kwiecień 2013, 19:18   

Zerknij na ten topic: http://corel.wodip.opole....opic.php?t=1424 (przedostatni post).

mieto 
Początkujący

Wysłany: 12 Kwiecień 2013, 19:34   

ściągnąłem programik odpaliłem i wyskoczył błąd i komunikat po angielsku żebym wyłączył ceorla i uruchomił ponownie programik - a Corel oczywiście nie był odpalony. "Close CorelDraw please and run me again"

Ściągnołem i zainstalowałem przed chwilą 3 dema Corel:
X4 - chodzi jak burza.
X6 - chodzi jak burza
X3 - muli jak cholera

Tak więc na pewno nie będzie to wina mojej płyty instalacyjnej. Już mi ręce opadają. Nie wiem o co biega.

Odpowiedz do tematu