Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
kontur linii cięcia pod ploter - błąd corela
Autor Wiadomość
dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 22 Luty 2013, 13:43   

OK. ZAKŁADAM ZE ŹLE ROBIE PROJEKT.
ALE DLACZEGO JPG Z RAMKĄ "LINIĄ CIĘCIA" PROGRAM WIDZI I ŁADNIE DRUKUJE Z WYCIĘCIEM A MÓJ PROJEKT PO PRZEROBIENIU W JPG WRZUCAM PONOWNIE DO CORELA NADAJĘ RAMKE "LINIĘ CIĘCIA" I OBA TE PROJEKTY DAJE DO PDF I TEN PIERWSZY JEST OK A PRZY DRUGIM NIE CZYTA LINI ?????

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 22 Luty 2013, 15:03   

Przyznaję, że nie do końca rozumiem, co Ty właściwie chcesz zrobić. Wyciąć ploterem w folii jpga? Moje doświadczenia z ploterem tnącym są mniej niż mizerne, ale pamiętam, że zatwierdzony projekt należało przygotować do cięcia: czyli pogrupować na jednym arkuszu elementy w tym samym kolorze (np, czerwone), nadać odpowiedni kontur i ciąć - w czerwonej folii.

Na drugim arkuszu pogrupować elementy np. czarne + kontur odpowiedni - i ciąć - w czarnej folii. Można je poobracać, poprzesuwać - by zaoszczędzić odpady folii.

Później pęseta i na podstawie rysunku - mozolne, ręczne naklejanie jednego na drugi.

W Twoim projekcie są elementy z przejściem od koloru do koloru - jak można je wyciąć w folii? Jakiej?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Luty 2013, 15:43   

coś jest z epsem,nie daje pełnej informacji w nagłówku,masz tak
%!PS-Adobe-3.0 EPSF-3.0
a powinno być tak
ĹĐÓĆ RS NUL NUL NULů‹NUL NUL NUL NUL NUL NUL NUL NUL NUL NUL ETB Ś NUL NUL XŞ NUL NUL ˙˙%!PS-Adobe-3.0 EPSF-3.0,zresetuj może corela

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 22 Luty 2013, 15:50   

tegraf: chodzi o cięcie na solwencie drukującą tnąsym wieć przejścia tonalne zupełnie ni e mają nic wspólnego z błędem.

Doszedłem w koncu o co chodzi. pdf musi być zapisany w wersji 4 i wówczas czyta obrys.
ale dalej mam problem z eps'em... ale skoro pdf już śmiga to szczam na eps...
dzięki wszystkim za zaangażowanie - pozdrówka

chezare 

Wysłany: 22 Luty 2013, 16:04   

Trzeba zacząć od tego, że ta grafika jest do d… i nie mam na myśli walorów estetycznych. Jest źle przygotowana do wycinania. To że w napisie pokrywają się linie, to nie jest żaden problem w tym przypadku bo to ma być tylko wydrukowane. Problemem jest to, że linia cięcia jest ustawiona na granicy kolorów. Ja jeszcze nie widziałem takiego plotera, który by tak dokładnie ciął, pomijam to że sama folia nie jest materiałem super sztywnym.
Tutaj trzeba zrobić tak, żeby linia cięcia nie tworzyła jednocześnie elementu drukowanego i trzeba czerwoną plamę rozszerzyć trochę poza obszar wycinany. To mniej więcej to samo co spad.
To powinno być zrobione tak jak w załączniku. Tak mi się wydaje :-)

joe.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 127 raz(y) 43.22 KB

joe.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 132 raz(y) 18.75 KB

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 22 Luty 2013, 21:39   

chazere- oczywiście wylewki są bardzo ważne, tak jak mówisz... ale w tym przypadku mój roland tnie naprawdę idealnie na granicy druku... więc jestem pełen podziwu tej maszyny... nie zapeszam :]

chezare 

Wysłany: 22 Luty 2013, 21:48   

Nie ma takich maszyn i nie ma folii które się nie rozciągają lub kurczą i są prowadzone w maszynie z doskonałą precyzją. Ta grafika jest źle przygotowana i prędzej czy później się ze mną zgodzisz :-)
Nawet jak zostanie białe szerokości połowy włosa to na ciemnym tle będzie widać, chyba że to folia bezbarwna?

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 23 Luty 2013, 09:06   

tegraf napisał/a:
Dalej sądzę, że pliki są źle przygotowane. Ploter tnie w jednobarwnej folii, czy tak? To skąd gradienty, przezroczystości? Obiekty z konturem o odpowiedniej nazwie na spodzie, przykryte innymi...

Nigdy nie miałem do czynienia z ploterem tnącym. Może koledzy się wypowiedzą.

Oczywiście, że tak. Ploter tnie zdefiniowane linie. Raczej nie ma znaczenia jakiego są koloru czy grubości (choć to zależy też od programu). Miałem do czynienia z dwoma Rolandami. Była różnica. Jeden ciął tylko linie, drugi obiekty. Tzn. jak narysowałem kwadrat i ustawiłem np. czerwone wypełnienie i czarny kontur to ploter ciął 2 razy po tej samej linii.
Dlatego, przed cięciem trzeba wszystkie wypełnienia wyrzucić. Najlepiej pracować w podglądzie szkieletowym aby zobaczyć efekt.
Jak pisałem wcześniej najwięcej kłopotów sprawiało cięcie linii wygenerowanych przez automatyczne trasowanie bitmap.

Odpowiedz do tematu