Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak powielić elementy wzdłuż obwodu innego elementu.
Autor Wiadomość
Lut 
Początkujący

Wysłany: 25 Luty 2013, 19:16   Jak powielić elementy wzdłuż obwodu innego elementu.

Witam.
Do tej pory używałem Inkscape ale postanowiłem spróbować corela instalując wersję trialową.
Moje pytanie dotyczy opcji która w inkscape nazywa się:
Efekty>Wygeneruj ze ścieżki>Deseń wzdłuż ścieżki
Dzięki niej mając na przykład okrąg i mały prostokąt mogę tenże prostokąt powielić wielokrotnie wzdłuż okręgu otrzymując efekt koła zębatego lub bieżnika opon.
Nijak nie potrafiłem znaleźć podobnego narzędzia w corelu ani też tutoriala opisującego jak uzyskać taki efekt. Proszę o wskazówkę jakiego narzędzia użyć.
W załączniku przesyłam ilustrację z inkscape obrazującą o co mi chodzi.
Pozdrawiam.

Okrag.png
Pobierz Plik ściągnięto 277 raz(y) 37.27 KB

yano57 
Bywalec
yano57

Wersja CorelDRAW: 9 i X4
Wysłany: 25 Luty 2013, 19:52   

Jest kilka sposobów, ja robię to tak:
Rysuje okrąg o klikając na niego w środku pojawia mi się krzyżyk (środek okręgu) zaznaczam ten środek za pomocą prowadnic (klikając myszką na krawędzi obszaru roboczego z prawej strony i góry, ściągam prowadnice.
Mając równy okrąg z zaznaczonym środkiem na brzegu okręgu rysuję kwadrat czy trójkąt czy co tam mi jest potrzebne. Klikając dwukrotnie na ten kwadrat w środku pojawia mi kółko z kropką (środek kwadratu, który jest też jego osią obrotu). Trzymając to kółeczko przeciągam je na środek wcześniej zaznaczonego okręgu (te prowadnice).
Następnie sprawdzam ile zębów ma mieć zębatka, dzieląc przez 360 otrzymuję kąt obrotu.
Następnie klikam na kwadracik i z klawiatury ctrl+D, a w pasku na górze wpisuję obliczony kąt. Kolejne ctrl+D daje mi kolejne kwadraciki w koło okręgu.
Tak powstają zębatki, tarcze zegarów, kwiatki pod wzory hawciarskie a nawet tekst ładnie daje się opisać po okręgu, bo narzędzie dopasuj do ścieżki nie robi tego najlepiej.
Jeśli coś nie jasne to mogę zrobić zrzuty ekranu. Ale myślę, że inni to lepiej wytłumaczą lub podadzą inny sposób.
Pozdrawiam

yano57 
Bywalec
yano57

Wersja CorelDRAW: 9 i X4
Wysłany: 25 Luty 2013, 19:53   

Przepraszam - hafciarskie :oops:

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 25 Luty 2013, 20:04   

hym,bez sensu jest dochodzenie jak zrobić w corelu efekt z inscape,ponieważ w inscape jest to plugin,czyli automat,w corelu z zasady jest to utrudnione ponieważ corel mnieni sie narzędziem profesionalnym,a w takim z zasady trza wszystko zrobić samemu,aczkolwiek narzędzie do profesionalnej grafiki jest czymś innym niż program do profesionalnej grafiki,ale ja nie o tym,ja to robie tak,używam inscape do podstawowych organizacji grafy,czyli np tego co chesz importuje do corela ,flasha, adobe i mam z głowy ,dla mnie bez celowe jest na siłe robić coś, co w innym programie wychodzi z automatu,tym bardziej że pomiędzy programami można importować obraz,więc powiedzx mi jaki jest cel robienia tego od początku w corelu ,bo nie kumam ??????? chcesz się nauczyć corela?? to w ten sposub się nie nauczysz,bo interfejs jest w corelu z sufitu wzięty,więc trza zacząć od bardzo prostych spraw,takie moje zdanie jest 8-)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 25 Luty 2013, 21:13   

http://corel.wodip.opole....je_obiektow.htm

Lut 
Początkujący

Wysłany: 25 Luty 2013, 21:27   

Dziekuję za odpowiedzi. Z corelem mam styczność po raz pierwszy od kiku dni i to w wersji trialowej. Oczywiście nie chodzi mi o wyważanie otwartych drzwi i robienie na siłę w jednym programie tego co w innym można łatwiej i szybciej. Po prostu poprzez analogię zastanawiałem czy i gdzie znajdę narzędzie o podobnej funkcjonalności. Zresztą zauważyłem, że corel też ma sporo automatów jak choćby natryskiwanie różnych wzorów, kwiatków, drzewek itp.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 25 Luty 2013, 21:40   

Znaczy te natryski to są brusze to nie można porównywać :-P do efektu :lol: ,w corelu możesz se zrobić np ścieżke z ręki ,czyli jakąs tam o nieokreślonej strukturze i natrysnąc brusz ,i na tej ścieżce pojawią się np kwiatki,w inscape możesz polecieć dalej,ponieważ masz zdeklarowny plugin,czyli możesz określić wielkośc płatków poszczególnych kwiatków ,skale łodygi ,a także gdzie na poszczególnej ścieżce majhą się znależ natryskiwane brusze,to inna bajka jest,w corelu musisz te ścieżki jakby robić osobno,przynajmniej ja nie znalazłem automatu w tym programie :-P

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 25 Luty 2013, 21:47   

Jest do tego służące okno dokowane. Nazywa się Transformacje. Druga zakładka przeznaczana jest do rozmieszczania i obracania obiektów na okręgu. Określa się kąt i ilość. Należy tylko pamiętać, by podać współrzędne środka, wokół którego obiekty maja być rozłożone. Chwila zabawy z tym narzędziem pozwoli w prosty sposób rysować skomplikowane kółka zębate.

Nie należy zrażać się początkowymi niepowodzeniami. To narzędzie działa i da się z niego korzystać, choć w X5 nie do końca tak, jak byśmy się tego spodziewali. Najlepsza jest metoda prób i błędów — wpisać wartości, ustawić kąt i zatwierdzić. Nie do końca to — Ctrl Z i jeszcze raz.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 25 Luty 2013, 22:16   

no tak,ale to nie zmienia postaci rzeczy,oczywiście z całym szacunkiem dla corelowcówi,zresztą ja też zaczynam być corelowcem,powoli mi to idzie ,bo ten interfejsik taki dziwny jest ,ale zmieniłem sobie na interfejs adobe i powoli rozkimiam corela, :-P ,aczkolwiek pasek menu jest dlamnie nadal zagadką :mrgreen:

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 25 Luty 2013, 22:20   

Nie zmieniaj na interfejsik Adobe ani Ubuntu, bo potem się nie dogadamy, gdy Ty będziesz mówił o poleceniu, które w interfejsie Adobe jest zupełnie gdzie indziej, niż w interfejsie Corela. Jak chcesz być Corelowcem, to choreluj jak wszyscy. O Adobe zapomnij. Howgh.

Lut 
Początkujący

Wysłany: 25 Luty 2013, 22:20   

Super! Dziękuję za wskazanie narzędzia. Rzeczywiście po kilku próbach udaje się stworzyć koło zębate. Parametry x,y pozwalają uzyskać różne nachylenia prostokątów. Na przykład dla efektu który chciałem uzyskać zakładając ten temat parametry to kąt obrotu 10 stopni, x:0 i y:100.

takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 26 Luty 2013, 17:40   

Problem może być w tym, ze efekt transformacji w Corelu nie będzie identyczny z efektem uzyskanym w Inkscape. Na obrazku z pierwszego posta widać, że w inkscape prostokąty zmieniają swój kształt - po dopasowaniu do ścieżki stają się trapezami. W Corelu te prostokąty zmienią tylko swoje położenie i orientację, ale nadal zostaną prostokatami.

Odpowiedz do tematu