|
obrazek |
| Autor |
Wiadomość |
timeshift
Fachowiec

|
Wysłany: 28 Luty 2013, 20:53 obrazek
|
|
|
| Czy można się pozbyć białego tła z obrazka gumką lub innym sposobem jak tak to prosze o pomoc dzięki |
|
|
|
 |
radd
Praktyk radd

Wersja CorelDRAW: x4
|
Wysłany: 28 Luty 2013, 21:12 Re: obrazek
|
|
|
| timeshift napisał/a: | | ...można się pozbyć białego tła z obrazka gumką lub innym sposobem... |
|
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 28 Luty 2013, 21:18
|
|
|
| Jeśli to dosłownie tylko białe tło, to możesz zrobić pewien myk, czyli zapisać obrazek jako PNG z przeplotem i przezroczystością - podczas zapisywania jako PNG pojawi się okienko z paletą i pipetą - możesz wybrać biały z palety lub z obrazka. Jak tak zachowasz, to cały biały zniknie, zostawiając resztę. Potem możesz otworzyć to jeszcze raz lub zaimportować jako warstwę, wtedy powinno otworzyć się już bez białego. Drugim sposobem jest użycie narzędzia zaznaczania, ale w menu Maska powinieneś mieć opcje zaznaczenia koloru (zakresu kolorów) - ale nie zawsze idzie otrzymać pożądane efekty. |
|
|
|
 |
timeshift
Fachowiec

|
Wysłany: 1 Marzec 2013, 08:29
|
|
|
| Shame napisał/a: | | Jeśli to dosłownie tylko białe tło, to możesz zrobić pewien myk, czyli zapisać obrazek jako PNG z przeplotem i przezroczystością - podczas zapisywania jako PNG pojawi się okienko z paletą i pipetą - możesz wybrać biały z palety lub z obrazka. Jak tak zachowasz, to cały biały zniknie, zostawiając resztę. Potem możesz otworzyć to jeszcze raz lub zaimportować jako warstwę, wtedy powinno otworzyć się już bez białego. Drugim sposobem jest użycie narzędzia zaznaczania, ale w menu Maska powinieneś mieć opcje zaznaczenia koloru (zakresu kolorów) - ale nie zawsze idzie otrzymać pożądane efekty. |
sorki ja się dopiero uczę, i wolałbym jakoś różczką to wyciać jak da rade |
|
|
|
 |
yano57
Bywalec yano57

Wersja CorelDRAW: 9 i X4
Pomógł: 3 razy Wiek: 68 Dołączył: 03 Sty 2013 Posty: 23 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 1 Marzec 2013, 09:31
|
|
|
Dokładnie tak jak piszesz, jest to narzędzie różdżka.
Druga grupa narzędzi po prawej stronie – te do wycinania.
Aby to jednak zrobić dobrze to należy poświecić trochę czasu na opanowanie. Tzn. nauczyć się ustawiania parametrów różdżki. (na górze w pasku właściwości, czy np. dodawanie lub odejmowanie wycinania –shift lub ctrl). Kiedy to opanujesz okaże się to banalnie proste. Są tez programy do usuwania tła np. corel KonockOut. |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 20 Paź 2009 Posty: 276 Skąd: Białystok
|
|
|
|
 |
timeshift
Fachowiec

|
Wysłany: 1 Marzec 2013, 10:39
|
|
|
| zaznaczyłem różczka obrazek co dalej mam zrobić? |
|
|
|
 |
yano57
Bywalec yano57

Wersja CorelDRAW: 9 i X4
Pomógł: 3 razy Wiek: 68 Dołączył: 03 Sty 2013 Posty: 23 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 1 Marzec 2013, 11:05
|
|
|
| Różdżką klikasz to co chcesz wyciąć, ale najpierw ustawiasz - ile i jak ma wycinać piksele itp. W menu „maska” określasz czy ma wygładzać czy poszerzać i o ile pikseli. Aby dojść do dobrego efektu musisz próbować. Nawet nam nie przedstawiłeś rysunku, który obrabiasz więc trudno radzić. |
|
|
|
 |
timeshift
Fachowiec

|
Wysłany: 1 Marzec 2013, 11:22
|
|
|
| yano57 napisał/a: | | Różdżką klikasz to co chcesz wyciąć, ale najpierw ustawiasz - ile i jak ma wycinać piksele itp. W menu „maska” określasz czy ma wygładzać czy poszerzać i o ile pikseli. Aby dojść do dobrego efektu musisz próbować. Nawet nam nie przedstawiłeś rysunku, który obrabiasz więc trudno radzić. |
ten rysunek chce wyciac tło białe
 |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 11:54
|
|
|
Przy takich prostych grafikach gdzie są wyraźne granice kolorów najlepsze rezultaty da posłużenie się krzywymi, trzeba wykadrować, przyciąć grafikę narysowaną krzywą. Wiem na pewno zajmuje to więcej czasu niż kliknięcie różdżką
Otrzymasz wtedy idealnie ostre kontury.
Jeśli chcesz pozbawić obrazek tła wymazując jego część, to najlepiej nałożyć go na tło w kolorze na którym ma się znaleźć. Kasowanie białego koloru na białym podłożu kiedy docelowa ma się znaleźć na czerwonym nie skończy się sukcesem
Gorzej jest kiedy trzeba skasować tło a na pierwszym planie są np. włosy. Wtedy to zupełnie inna bajka i zdecydowanie lepiej posłużyć się jakimś narzędziem, które nie jest z Kanady |
|
|
|
 |
timeshift
Fachowiec

|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 18:58
|
|
|
| chodziło mi właśnie o taki efekt jak na rysunku drugim jak to zrobiłeś |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 22:33
|
|
|
I co ja mam teraz zrobić?
Przecież napisałem, że obrysowałem fragment obrazka krzywą Beziera bo uważam, że przy tego typu obrazkach jest to metoda dobra. Jest też niestety czasochłonna jak ktoś nie ma wprawy.
Większe żeby było lepiej widać
Zrobiłem to oczywiście w wektorowym module Corela.
Po obrysowaniu fragmentu obrazka użyłem kadrowania do narysowanego kształtu.
Na niebieskim tle są wszystkie mmmmm, choć widać tylko jednego
Po to zamieściłem cdra żebyś mógł sobie obejrzeć jak to jest zrobione.
Jak bitmapa jest przyzwoitej jakości, to możesz się też pozbyć tła, trasując ją. Wtedy nie tylko będziesz miał obrazek bez tła ale będzie on wektorowy, będziesz mógł np. zmieniać kolory.
 |
|
|
|
 |
|
|