|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Corel obniża rozdzielczość bitmap. |
| Autor |
Wiadomość |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 29 Marzec 2013, 01:31 Corel obniża rozdzielczość bitmap.
|
|
|
Zrobiłem byka. Przenosiłem zdjęcia z photoshopa do Corela. Zawsze to robię przez zapisz / importuj. Teraz drukarnia mnie poganiała więc spróbowałem "ctrl-c" w Photoshopie i "wklej jako bitmapę" w Corelu. Wszystko OK, nie zauważyłem tylko takiego drobiazgu, że przy tej operacji zdjęcie z CMYK-a zamienia się w RGB, a następnie drukując do PDF-a Corel znów zamienia zdjęcie na CMYK (mimo, że w opcjach PDF-a konwersja jest wyłączona). Ponieważ wydrukowane ulotki trzeba było wyrzucić, zacząłem badać co, gdzie i dlaczego przy okazji "odkrywając" kolejny błąd programu.
Mianowicie jeżeli wypuszczona strona ma układ pionowy to wszystko jest OK. Natomiast jeżeli w opcjach druku jest ustawiony strona jako pozioma to następuje obniżenie rozdzielczości grafiki.
Przykładowo jeżeli mamy zdjęcie które ma 700 x 500 pikseli to w wyjsciowym PDF-ie zdjęcie ma 500 x 357 pikseli. Zdjęcie 700 x 400 zamienia się na 400 x 228 pikseli. Zawsze mniejszy wymiar (w pikselach) zamienia się na większy, a drugi wymiar zostaje proporcjonalnie dopasowany. Ponieważ wymiary w milimetrach się nie zmieniają więc automatycznie zmniejsza się rozdzielczość zdjęć.
Warto o tym pamiętać wypuszczając poziome strony. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 29 Marzec 2013, 01:51
|
|
|
Ciekawe.
Prawdę powiedziawszy jakoś nie zaobserwowałem takich buraków, chociaż nigdy nie stosowałem Kopij/Wklej w tym celu. Używam X3 i PS CS3 (zapisuje w PSD i importuje w DRAWie) oraz w identyczny sposób X6 i PS CS6. Jak dotąd nie miałem problemów.
Dodatkowo - na X6 i PS CS6 spróbowałem jak pisałeś - w PS'ie mam zaznaczoną warstwę, robię CTRL+C, przechodzę do DRAW'a i robię CTRL+V i... dupa. Wkleja mi link do tej warstw, ale nie sama warstwę. Ale chyba coś pomijam, skoro Tobie działa. Gdzie jest opcja "Wklej jako bitmapę"? Jak ma w pamięci tę warstwę z PS'a i robię Wklej specjalne.. to mam tylko do wyboru Tekst (i dostaje link). |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 29 Marzec 2013, 06:06
|
|
|
Najłatwiej jest zwalić winę na program, trudniej stanąć przed lustrem i zawołać autor
Być może masz rację, nie mam PhotoShopa, nie mogę sprawdzić. Być może błąd jest w PhotoShopie a nie Corelu, być może winny nie jest ani jeden, ani drugi, tylko windowsowy schowek, głupi nie wie np., że masz w PS obrócone zdjęcie?
Gdzieś tu obok, ktoś miał problem z kolorami, które były inne w PS i Corelu.
Bajzel w zarządzeniu kolorami, co innego w jednym, co innego w drugim.
W PS RGB bo tak zdaje się ma standardowo, dla Corela standardem jest CMYK, itd., itp.
Może się mylę, ale wygląda mi to na błąd operatora, a nie maszyny, choć Corel najprawdopodobniej obarczony jest większą ilością niedoróbek od PS. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 29 Marzec 2013, 06:59
|
|
|
| marak napisał/a: | | a następnie drukując do PDF-a |
Dlaczego "drukując" do pdfa, a nie "Publikuj do pdf..."? Jeżeli generujesz pdfy drukując je na jakiś pdfowy sterownik, a nie korzystasz z opcji "Publikuj" - to prawdopodobnie tu jest przyczyna i tej zmiany dokonuje sterownik "drukarki pdf", a nie Corel. |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

|
Wysłany: 29 Marzec 2013, 09:46
|
|
|
| tegraf napisał/a: | | marak napisał/a: | | a następnie drukując do PDF-a |
Dlaczego "drukując" do pdfa, a nie "Publikuj do pdf..."? Jeżeli generujesz pdfy drukując je na jakiś pdfowy sterownik, a nie korzystasz z opcji "Publikuj" - to prawdopodobnie tu jest przyczyna i tej zmiany dokonuje sterownik "drukarki pdf", a nie Corel. |
Drukuję do pliku przez sterownik z Adobe Acrobat Prof. v 8.0. Dlaczego nie "publikuj"? Ponieważ nie umiem wtedy zmienić położenia paserów, a wszystkie 3 drukarnie z którymi współpracuję twierdzą, że pasery w rogach stron są do d..y. Chcą paserów na środku każdego boku.
Odpowiadając kolegom wcześniej robiłem tak: W Photoshopie "Ctrl-A", "Ctrl-C". W Corelu "wklej specjalnie" i miałem 4 opcje - wszystkie jako bitmapy.
Opisując problem dalej. Może niepotrzebnie przywołałem tu Photoshopa, bo to był ewidentnie mój błąd, że nie popatrzyłem na tryb grafiki i właściwie ta część była całkiem niepotrzebna.
Opisując problem inaczej. Przejrzałem wyrywkowo swoje .PDFy. Również te stare robione Corelem 11 i aktulne z Corela X4.
Otwierając je w Acrobacie dałem polecenie "export all images" w opcjach z automatycznie rozpoznaj tryb i rozdzielczość.
Nie było znaczenia, jaka grafika, czy w Corelu była obrócona czy nie. Jeśli strona w Corelu była pionowa otrzymana grafika była identyczna z tą wstawioną do Corela. Jeśli strona była pozioma otrzymana grafika jest mniejsza. Nie jest to jakieś drastyczne zmniejszenie, bo najczęściej z 300 dpi robi się jakieś 220-230 dpi. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 29 Marzec 2013, 10:11
|
|
|
Drukarnie żądają pdfa z paserami? A po co? I w dodatku twierdzą, że te w narożnikach są złe? To dziwne drukarnie są...
Ale problem ciekawy. A możesz załączyć zrzuty ustawień sterownika Adobe Acrobat i jeden taki przykładowy cdr z bitmapą? W wersji X3. |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

|
Wysłany: 29 Marzec 2013, 11:15
|
|
|
| tegraf napisał/a: | Drukarnie żądają pdfa z paserami? A po co? I w dodatku twierdzą, że te w narożnikach są złe? To dziwne drukarnie są...
Ale problem ciekawy. A możesz załączyć zrzuty ustawień sterownika Adobe Acrobat i jeden taki przykładowy cdr z bitmapą? W wersji X3. |
Wieczorem przygotuję, bo teraz muszę walczyć z pracami na wtorek do druku.
Odnośnie położenia paserów. Ja wcześniej robiłem dużo prac dla flekso. Tam obowiązują pasery pośrodku boków (kwestia naklejania matryc). Gdy zacząłem współpracę z offsetem pytałem drukarzy jak wolą. Po kilku pracach wszyscy jednomyślnie stwierdzili, że pośrodku boków lepiej im się pasuje kolory. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 29 Marzec 2013, 11:44
|
|
|
| marak napisał/a: | | Gdy zacząłem współpracę z offsetem pytałem drukarzy jak wolą. Po kilku pracach wszyscy jednomyślnie stwierdzili, że pośrodku boków lepiej im się pasuje kolory. |
To akurat zrozumiałe, że różni drukarze mają swoje przyzwyczajenia.
To że dodajesz pasery, też ma sens, ale tylko wtedy, gdy sam wykonujesz montaż.
Piszę o tym dlatego, że pasery na pojedynczej pracy (np. ulotce, wizytówce) nie są do niczego potrzebne. Na montażu - tak, na pojedynczym użytku - nie.
Byłem kiedyś w jednej z drukarń, w której jedynym kumatym był operator dtp. Cały dział handlowy to ludzie przypadkowi. Nikt ich zresztą nie przeszkolił, sami gdzieś tam sobie coś doczytali. I wbili sobie te pasery do głowy, a przy okazji każdemu klientowi. A ten zrezygnowany operator mozolnie te pasery później usuwał, niczym przysłowiowy świstak. |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

|
Wysłany: 29 Marzec 2013, 12:00
|
|
|
Ja robię tylko gotowe montaże. A z tym co piszesz to też niedawno to miałem gdy dostałem broszurę do zrobienia montażu. 64 strony. Na każdej pasery, znaczniki cięcia, spady w każdą stronę, markery kolorów itd. komplet opisów. Najdłużej zeszło z ich usuwaniem.
Potem w kolejności zabawa z zamianą na każdej stronie koloru: 100,100,0,0 na 100,75,0,6.
Że też nie można tego zrobić automatycznie od razu na wszystkich stronach w wypełnieniach i konturach jednocześnie. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 29 Marzec 2013, 12:07
|
|
|
| marak napisał/a: | | Potem w kolejności zabawa z zamianą na każdej stronie koloru: 100,100,0,0 na 100,75,0,6. |
W pdfach, plugin do Acrobata o nazwie PitStop, robi to jednym kliknięciem.
Jak również usuwanie wszystkiego, co jest poza zaznaczonym rozmiarem, np. strony (czyli właśnie np. paserów). Ale jest pierońsko drogi. |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

|
Wysłany: 29 Marzec 2013, 21:02
|
|
|
| tegraf napisał/a: |
Przygotowałem komplet plików cdr, pdfy, tify. Tylko cała zZIPowana paczka ma 21 Mb. Jak to wysłać? Bo tu na Forum jest ograniczenie do 2 Mb. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 30 Marzec 2013, 04:38
|
|
|
A jak wysyłasz pliki do drukarni, wszystkie mają po parę KB?
Skorzystaj z jakiegoś darmowego serwisu, np. voila.pl. Daleko mu do demona szybkości ale jest za darmo i nie trzeba się rejestrować.
Jak nie ten, to wystarczy połazić przez chwilę po forum i zobaczyć z czego korzystają koledzy do zamieszczania np. obrazków, albo mail do Tegrafa, bo tylko on pozostał na polu bitwy |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

|
Wysłany: 1 Kwiecień 2013, 20:17
|
|
|
| tegraf napisał/a: |
Ponieważ w piątek naświetlarnia CTP odpowiedziała mi, że nie chce stron pionowych, tylko poziome, problem jest dla mnie naprawdę ciekawy. Pobawiłem się trochę i przygotowałem nowe pliki w dwóch zZIPowanych paczkach. Po ich rozpakowaniu widać, że oba PDF-y (poziomy i pionowy) są jednakowej wielkości, ale wyciągnięte z nich zdjęcia - już nie. Problem więc jest albo w Acrobacie, albo w oznaczaniu wielkości zdjęć przez Corela. Nie wiem tylko jak będzie odczytywał takie zdjęcia RIP naświetlarki.
PS. Jesli ktoś chce mi radzić, żeby wypuszczać stronę jako pionową i obracać ją w Acrobacie to nic z tego, bo RIP naświetlarki dalej widzi ją jako pionową. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 1 Kwiecień 2013, 21:32
|
|
|
znaczy zdjęcia u mnie są oki,otwieram pdf w innych programach i rozmiar jest oki,problem lezy chyba w eksporcie za akrobata,chodzi o funkcje eksportu obrazu,bo on ci przeprowadza ekstrakcje do szerokości ,czyli jeśli pionowe ma szerokośc 330 to i poziome ma taką sama szrokośc bez względu na wysokośc,ale w dokumenicie przynajmniej u mnie mają te same wymiary,ja bym poeksperymentował z funkcją "Wyklucz obrazy mniejsze niż" oraz to wyżej przy konwerjsi zmienił bym z automatu na co inne,może coś da,ale jak dlamnie to ogolonie pdf jest gitarka tylko coś z eksportem wszystkich obrazów jest nie tak
PS,dodam jeszce że jak otworzysz te pliki w notatniku to oba pliki mają tak
<</Subtype/Image/Length 432415/Filter/FlateDecode/BitsPerComponent 8/ColorSpace/DeviceCMYK/Width 650/Height 330/Type/XObject>>stream
czyli jest gut bo programy czytają z pliku nie z obrazu,no ale ja to się nie za bardzo na tym znam ale na logike to chyba dobrze jest,no ale moge się mylić |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 2 Kwiecień 2013, 06:45
|
|
|
W X3 też grafika ma takie same rozmiary, choć Corel źle wyświetla wielkość (nie bierze pod uwagę tego, że grafika jest obrócona).
W pionowej wersji zachowana jest informacja o obróceniu grafiki i stąd być może jest ten problem?
W otwartym pdfie z obróconymi obiektami wektorowymi nformacja o obrocie ginie i wszystko jest tak jak być powinno.

Jest jeszcze jedna sprawa, w obu obrazkach po zamianie na bitmapę (300 dpi, czyli taką jaką mają) zmieniają się rozmiary i powstaje biała ramka, której po otwarciu pdfa nie mają. Po 2 piksele na każdej krawędzi.
Nie ma przy tym znaczenia czy włączone jest czy nie, wygładzanie.
Zrobiłem też eksperyment wstawiając obrazek na stronę zorientowaną poziomo, obróciłem ją i zamieniłem obróconą bitmapę, na bitmapę , wymiary się nie zmieniły.
Z Corela do pdfa wleczone są jakieś informacje, które powodują ten problem, takie mam w tej chwili zdanie na ten temat.
Po tych doświadczeniach przy publikowaniu pdfa zadbałbym o to, żeby bitmapy nie były obarczone informacją o obracaniu. To nie orientacja dokumentu jest przyczyną problemu.
Jeśli moje spostrzeżenia są prawdziwe, to z plikami z załącznika nie powinno być opisanego problemu? Oprócz tego, że X3 robi kobyły a nie pdfy |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 3 Kwiecień 2013, 09:13
|
|
|
Wystarczy powiększyć bitmapę w pdfie na cały ekran i tę wyeksportowaną z niego, by optycznie stwierdzić, że ta w pdfie jest zgodna z oryginałem. W pdfie napis "Kompleks sportowo-rekreacyjny" jest czytelny, w bitmapie wyeksportowanej opcją "Eksportuj wszystkie obrazy" - nie.
Raczej nie do końca zrozumiałe działanie tej opcji jest przyczyną różnic, a nie Corel. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|