Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel obniża rozdzielczość bitmap.
Autor Wiadomość
marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 29 Marzec 2013, 01:31   Corel obniża rozdzielczość bitmap.

Zrobiłem byka. Przenosiłem zdjęcia z photoshopa do Corela. Zawsze to robię przez zapisz / importuj. Teraz drukarnia mnie poganiała więc spróbowałem "ctrl-c" w Photoshopie i "wklej jako bitmapę" w Corelu. Wszystko OK, nie zauważyłem tylko takiego drobiazgu, że przy tej operacji zdjęcie z CMYK-a zamienia się w RGB, a następnie drukując do PDF-a Corel znów zamienia zdjęcie na CMYK (mimo, że w opcjach PDF-a konwersja jest wyłączona). Ponieważ wydrukowane ulotki trzeba było wyrzucić, zacząłem badać co, gdzie i dlaczego przy okazji "odkrywając" kolejny błąd programu.
Mianowicie jeżeli wypuszczona strona ma układ pionowy to wszystko jest OK. Natomiast jeżeli w opcjach druku jest ustawiony strona jako pozioma to następuje obniżenie rozdzielczości grafiki.
Przykładowo jeżeli mamy zdjęcie które ma 700 x 500 pikseli to w wyjsciowym PDF-ie zdjęcie ma 500 x 357 pikseli. Zdjęcie 700 x 400 zamienia się na 400 x 228 pikseli. Zawsze mniejszy wymiar (w pikselach) zamienia się na większy, a drugi wymiar zostaje proporcjonalnie dopasowany. Ponieważ wymiary w milimetrach się nie zmieniają więc automatycznie zmniejsza się rozdzielczość zdjęć.
Warto o tym pamiętać wypuszczając poziome strony.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 29 Marzec 2013, 01:51   

Ciekawe.

Prawdę powiedziawszy jakoś nie zaobserwowałem takich buraków, chociaż nigdy nie stosowałem Kopij/Wklej w tym celu. Używam X3 i PS CS3 (zapisuje w PSD i importuje w DRAWie) oraz w identyczny sposób X6 i PS CS6. Jak dotąd nie miałem problemów.

Dodatkowo - na X6 i PS CS6 spróbowałem jak pisałeś - w PS'ie mam zaznaczoną warstwę, robię CTRL+C, przechodzę do DRAW'a i robię CTRL+V i... dupa. Wkleja mi link do tej warstw, ale nie sama warstwę. Ale chyba coś pomijam, skoro Tobie działa. Gdzie jest opcja "Wklej jako bitmapę"? Jak ma w pamięci tę warstwę z PS'a i robię Wklej specjalne.. to mam tylko do wyboru Tekst (i dostaje link).

chezare 

Wysłany: 29 Marzec 2013, 06:06   

Najłatwiej jest zwalić winę na program, trudniej stanąć przed lustrem i zawołać autor :-)
Być może masz rację, nie mam PhotoShopa, nie mogę sprawdzić. Być może błąd jest w PhotoShopie a nie Corelu, być może winny nie jest ani jeden, ani drugi, tylko windowsowy schowek, głupi nie wie np., że masz w PS obrócone zdjęcie?
Gdzieś tu obok, ktoś miał problem z kolorami, które były inne w PS i Corelu.
Bajzel w zarządzeniu kolorami, co innego w jednym, co innego w drugim.
W PS RGB bo tak zdaje się ma standardowo, dla Corela standardem jest CMYK, itd., itp.
Może się mylę, ale wygląda mi to na błąd operatora, a nie maszyny, choć Corel najprawdopodobniej obarczony jest większą ilością niedoróbek od PS.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 29 Marzec 2013, 06:59   

marak napisał/a:
a następnie drukując do PDF-a

Dlaczego "drukując" do pdfa, a nie "Publikuj do pdf..."? Jeżeli generujesz pdfy drukując je na jakiś pdfowy sterownik, a nie korzystasz z opcji "Publikuj" - to prawdopodobnie tu jest przyczyna i tej zmiany dokonuje sterownik "drukarki pdf", a nie Corel.

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 29 Marzec 2013, 09:46   

tegraf napisał/a:
marak napisał/a:
a następnie drukując do PDF-a

Dlaczego "drukując" do pdfa, a nie "Publikuj do pdf..."? Jeżeli generujesz pdfy drukując je na jakiś pdfowy sterownik, a nie korzystasz z opcji "Publikuj" - to prawdopodobnie tu jest przyczyna i tej zmiany dokonuje sterownik "drukarki pdf", a nie Corel.

Drukuję do pliku przez sterownik z Adobe Acrobat Prof. v 8.0. Dlaczego nie "publikuj"? Ponieważ nie umiem wtedy zmienić położenia paserów, a wszystkie 3 drukarnie z którymi współpracuję twierdzą, że pasery w rogach stron są do d..y. Chcą paserów na środku każdego boku.

Odpowiadając kolegom wcześniej robiłem tak: W Photoshopie "Ctrl-A", "Ctrl-C". W Corelu "wklej specjalnie" i miałem 4 opcje - wszystkie jako bitmapy.

Opisując problem dalej. Może niepotrzebnie przywołałem tu Photoshopa, bo to był ewidentnie mój błąd, że nie popatrzyłem na tryb grafiki i właściwie ta część była całkiem niepotrzebna.
Opisując problem inaczej. Przejrzałem wyrywkowo swoje .PDFy. Również te stare robione Corelem 11 i aktulne z Corela X4.
Otwierając je w Acrobacie dałem polecenie "export all images" w opcjach z automatycznie rozpoznaj tryb i rozdzielczość.
Nie było znaczenia, jaka grafika, czy w Corelu była obrócona czy nie. Jeśli strona w Corelu była pionowa otrzymana grafika była identyczna z tą wstawioną do Corela. Jeśli strona była pozioma otrzymana grafika jest mniejsza. Nie jest to jakieś drastyczne zmniejszenie, bo najczęściej z 300 dpi robi się jakieś 220-230 dpi.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 29 Marzec 2013, 10:11   

Drukarnie żądają pdfa z paserami? A po co? I w dodatku twierdzą, że te w narożnikach są złe? To dziwne drukarnie są...

Ale problem ciekawy. A możesz załączyć zrzuty ustawień sterownika Adobe Acrobat i jeden taki przykładowy cdr z bitmapą? W wersji X3.

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 29 Marzec 2013, 11:15   

tegraf napisał/a:
Drukarnie żądają pdfa z paserami? A po co? I w dodatku twierdzą, że te w narożnikach są złe? To dziwne drukarnie są...

Ale problem ciekawy. A możesz załączyć zrzuty ustawień sterownika Adobe Acrobat i jeden taki przykładowy cdr z bitmapą? W wersji X3.

Wieczorem przygotuję, bo teraz muszę walczyć z pracami na wtorek do druku.
Odnośnie położenia paserów. Ja wcześniej robiłem dużo prac dla flekso. Tam obowiązują pasery pośrodku boków (kwestia naklejania matryc). Gdy zacząłem współpracę z offsetem pytałem drukarzy jak wolą. Po kilku pracach wszyscy jednomyślnie stwierdzili, że pośrodku boków lepiej im się pasuje kolory.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 29 Marzec 2013, 11:44   

marak napisał/a:
Gdy zacząłem współpracę z offsetem pytałem drukarzy jak wolą. Po kilku pracach wszyscy jednomyślnie stwierdzili, że pośrodku boków lepiej im się pasuje kolory.

To akurat zrozumiałe, że różni drukarze mają swoje przyzwyczajenia.

To że dodajesz pasery, też ma sens, ale tylko wtedy, gdy sam wykonujesz montaż.

Piszę o tym dlatego, że pasery na pojedynczej pracy (np. ulotce, wizytówce) nie są do niczego potrzebne. Na montażu - tak, na pojedynczym użytku - nie.

Byłem kiedyś w jednej z drukarń, w której jedynym kumatym był operator dtp. Cały dział handlowy to ludzie przypadkowi. Nikt ich zresztą nie przeszkolił, sami gdzieś tam sobie coś doczytali. I wbili sobie te pasery do głowy, a przy okazji każdemu klientowi. A ten zrezygnowany operator mozolnie te pasery później usuwał, niczym przysłowiowy świstak.

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 29 Marzec 2013, 12:00   

Ja robię tylko gotowe montaże. A z tym co piszesz to też niedawno to miałem gdy dostałem broszurę do zrobienia montażu. 64 strony. Na każdej pasery, znaczniki cięcia, spady w każdą stronę, markery kolorów itd. komplet opisów. Najdłużej zeszło z ich usuwaniem.
Potem w kolejności zabawa z zamianą na każdej stronie koloru: 100,100,0,0 na 100,75,0,6.
Że też nie można tego zrobić automatycznie od razu na wszystkich stronach w wypełnieniach i konturach jednocześnie.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 29 Marzec 2013, 12:07   

marak napisał/a:
Potem w kolejności zabawa z zamianą na każdej stronie koloru: 100,100,0,0 na 100,75,0,6.

W pdfach, plugin do Acrobata o nazwie PitStop, robi to jednym kliknięciem.
Jak również usuwanie wszystkiego, co jest poza zaznaczonym rozmiarem, np. strony (czyli właśnie np. paserów). Ale jest pierońsko drogi.

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 29 Marzec 2013, 21:02   

tegraf napisał/a:

Przygotowałem komplet plików cdr, pdfy, tify. Tylko cała zZIPowana paczka ma 21 Mb. Jak to wysłać? Bo tu na Forum jest ograniczenie do 2 Mb.

chezare 

Wysłany: 30 Marzec 2013, 04:38   

A jak wysyłasz pliki do drukarni, wszystkie mają po parę KB? :-)
Skorzystaj z jakiegoś darmowego serwisu, np. voila.pl. Daleko mu do demona szybkości ale jest za darmo i nie trzeba się rejestrować.
Jak nie ten, to wystarczy połazić przez chwilę po forum i zobaczyć z czego korzystają koledzy do zamieszczania np. obrazków, albo mail do Tegrafa, bo tylko on pozostał na polu bitwy :-)

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 1 Kwiecień 2013, 20:17   

tegraf napisał/a:

Ponieważ w piątek naświetlarnia CTP odpowiedziała mi, że nie chce stron pionowych, tylko poziome, problem jest dla mnie naprawdę ciekawy. Pobawiłem się trochę i przygotowałem nowe pliki w dwóch zZIPowanych paczkach. Po ich rozpakowaniu widać, że oba PDF-y (poziomy i pionowy) są jednakowej wielkości, ale wyciągnięte z nich zdjęcia - już nie. Problem więc jest albo w Acrobacie, albo w oznaczaniu wielkości zdjęć przez Corela. Nie wiem tylko jak będzie odczytywał takie zdjęcia RIP naświetlarki.
PS. Jesli ktoś chce mi radzić, żeby wypuszczać stronę jako pionową i obracać ją w Acrobacie to nic z tego, bo RIP naświetlarki dalej widzi ją jako pionową.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 1 Kwiecień 2013, 21:32   

znaczy zdjęcia u mnie są oki,otwieram pdf w innych programach i rozmiar jest oki,problem lezy chyba w eksporcie za akrobata,chodzi o funkcje eksportu obrazu,bo on ci przeprowadza ekstrakcje do szerokości ,czyli jeśli pionowe ma szerokośc 330 to i poziome ma taką sama szrokośc bez względu na wysokośc,ale w dokumenicie przynajmniej u mnie mają te same wymiary,ja bym poeksperymentował z funkcją "Wyklucz obrazy mniejsze niż" oraz to wyżej przy konwerjsi zmienił bym z automatu na co inne,może coś da,ale jak dlamnie to ogolonie pdf jest gitarka tylko coś z eksportem wszystkich obrazów jest nie tak

PS,dodam jeszce że jak otworzysz te pliki w notatniku to oba pliki mają tak
<</Subtype/Image/Length 432415/Filter/FlateDecode/BitsPerComponent 8/ColorSpace/DeviceCMYK/Width 650/Height 330/Type/XObject>>stream
czyli jest gut bo programy czytają z pliku nie z obrazu,no ale ja to się nie za bardzo na tym znam ale na logike to chyba dobrze jest,no ale moge się mylić :-P

chezare 

Wysłany: 2 Kwiecień 2013, 06:45   

W X3 też grafika ma takie same rozmiary, choć Corel źle wyświetla wielkość (nie bierze pod uwagę tego, że grafika jest obrócona).

W pionowej wersji zachowana jest informacja o obróceniu grafiki i stąd być może jest ten problem?
W otwartym pdfie z obróconymi obiektami wektorowymi nformacja o obrocie ginie i wszystko jest tak jak być powinno.

Jest jeszcze jedna sprawa, w obu obrazkach po zamianie na bitmapę (300 dpi, czyli taką jaką mają) zmieniają się rozmiary i powstaje biała ramka, której po otwarciu pdfa nie mają. Po 2 piksele na każdej krawędzi.

Nie ma przy tym znaczenia czy włączone jest czy nie, wygładzanie.
Zrobiłem też eksperyment wstawiając obrazek na stronę zorientowaną poziomo, obróciłem ją i zamieniłem obróconą bitmapę, na bitmapę :-) , wymiary się nie zmieniły.
Z Corela do pdfa wleczone są jakieś informacje, które powodują ten problem, takie mam w tej chwili zdanie na ten temat.
Po tych doświadczeniach przy publikowaniu pdfa zadbałbym o to, żeby bitmapy nie były obarczone informacją o obracaniu. To nie orientacja dokumentu jest przyczyną problemu.
Jeśli moje spostrzeżenia są prawdziwe, to z plikami z załącznika nie powinno być opisanego problemu? Oprócz tego, że X3 robi kobyły a nie pdfy :-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 3 Kwiecień 2013, 09:13   

Wystarczy powiększyć bitmapę w pdfie na cały ekran i tę wyeksportowaną z niego, by optycznie stwierdzić, że ta w pdfie jest zgodna z oryginałem. W pdfie napis "Kompleks sportowo-rekreacyjny" jest czytelny, w bitmapie wyeksportowanej opcją "Eksportuj wszystkie obrazy" - nie.

Raczej nie do końca zrozumiałe działanie tej opcji jest przyczyną różnic, a nie Corel.

Odpowiedz do tematu