Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
pdf na cdr
Autor Wiadomość
mosiumm 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 16 Kwiecień 2013, 20:25   pdf na cdr

Witam, potrzebuję przerzucić mapę z pdf na cdr - wymagana dobra jakoś - idzie ona do druku.

proszę o pomoc...

smigiel_mapa-1.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 355 raz(y) 1001.09 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 16 Kwiecień 2013, 20:44   

nie kumam,dobra jakosć :shock: ,jakośc będzie taka jak w pdf,czyli źródłowa,ale prosze,reszte drukarnia bez łaski powinna zrobić
http://hostuje.net/file.p...475fb8006b72080

chezare 

Wysłany: 17 Kwiecień 2013, 08:40   

Bidon ma rację, to co jest w pdfie otworzy się w Corelu, niestety to tylko teoria.
W praktyce może być tak, że autor użył 120 czcionek, których akurat nie masz zainstalowanych, że eleganckie przejścia tonalne zostały przy otwieraniu poszatkowane, że kontury zmieniły grubość, itd.
Z tym pdfem jest tak, że po dobroci się przynajmniej w X3 nie otwiera, program wyświetla, że plik jest uszkodzony. Może oszukuje? Nie wiem, być może jest zapisany w wersji z którą Corel sobie nie radzi, wyświetla się normalnie.
W pdfie nie ma nieskrzywionych napisów, jeden problem z głowy, są za to obiekty z konturami i są bitmapy, czarno-białe.
Przyjrzałbym się tym bitmapom i zobaczył czy z konturami nic się nie stało.
W załączniku masz pliki, które powinny się otworzyć w Corelu (cdr w X3 albo nowszym).

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 17 Kwiecień 2013, 09:46   

Chezare w pliku który otworzyłem w Adobe Ilustrator i zapisałem na AI, następnie otworzyłem w CorelD są 23 mapy bitowe. W Twoim pliku CDR bitmap jest 27 , przynajmniej tak wynika z menadżera obiektów. Dziwne

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 17 Kwiecień 2013, 11:33   

,a ten plik co ja wrzuciłem,to sie nie otwiera???,i u mnie jest 48 map bitowych w tym moim pliku

restauro 

Wysłany: 17 Kwiecień 2013, 13:22   

bidon184 napisał/a:
u mnie jest 48 map bitowych w tym moim pliku

Wprowadziłem wszystkich w błąd .Policzyłem jeszcze raz.Mamy 44 bitmapy . Błąd wynikł z faktu że po otwarciu podglądu miałem widoczne bitmapy i nie sprawdziłem czy dają się przesunąć do góry.Założyłem (niesłusznie ) że ze pierwsza widoczna jest rzeczywiście pierwszą .

chezare 

Wysłany: 17 Kwiecień 2013, 15:43   

Koledzy ja ich nie liczyłem bo nie miałem akurat czasu :-)
Pdf nie chciał się otworzyć w X3, przepisałem go do specyfikacji x pdf-creatorem.
Tak spreparowany się otworzył w Corelu. Zapisałem do cdr.
Próba otwarcia cdra kończyła się zglebowaniem całego Corela, zamykał się.
Wczytałem jeszcze raz pdfa do corela i z corela zrobiłem pdfa x-1a.
Tego pdfa otworzyłem w Corelu i zapisałem do cdra. Sprawdziłem już mi nie zamykał programu :-)
Mam nadzieję, że to jest wystarczająco niejasne :-)
Tak czy siak coś z tym oryginalnym pdfem jest nie tak, albo z tym co się w nim znajduje.

restauro 

Wysłany: 17 Kwiecień 2013, 18:08   

U mnie PDF w CorelDrawX4 otworzył się bez problemu.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 17 Kwiecień 2013, 20:57   

Mosium, importujesz do Corela bez problemu. Wszystkie fonty wykrzywione, kolory CMYKowe. Pedeef jest w pełni wektorowy. Importujesz, rozgrupowujesz i robisz z tym, co chcesz. Uważaj, bo ulice są liniami, a nie krzywymi zamkniętymi.
A potem zapisujesz jako cdr. I już. :-)
Ostatnio zmieniony przez Trurl 17 Kwiecień 2013, 21:22, w całości zmieniany 1 raz  

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 17 Kwiecień 2013, 21:18   

A jeśli ma iść do druku, to wyślij do druku tego pedeefa, nie trzeba przerabiać go na cdr. Chyba że wymaga przeróbek...

mosiumm 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 17 Kwiecień 2013, 21:45   

ja mam corel 12, może dlatego nie mogłem zaimportować ...

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 17 Kwiecień 2013, 22:10   

W dwunastce, o ile pamiętam, trzeba importować pedeefy jako postscript interpreted, podobnie, jak we wcześniejszych wersjach (do "piątki" włącznie), a nie jako pdf, bo wtedy jest nierozbieralny. Spróbuj. :-)

chezare 

Wysłany: 18 Kwiecień 2013, 00:14   

W X3 też nie mogłem go otworzyć i to nie zależy od Corela tylko od tego jak jest zrobiony pdf.
TEN powinien się w 12 otworzyć?

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 18 Kwiecień 2013, 07:02   

Myślę, że tak, Chezare, tylko trzeba go importować do "dwunastki" jako postscript interpreted, podobnie, a nie jako pdf. Otworzyłem go w x5 i zapisałem w wersji dwunastej i posyłam jako zzipowany załącznik. Wystarczy rozzipować, otworzyć i rozgrupować. :-)

chezare 

Wysłany: 18 Kwiecień 2013, 07:47   

Trurl, w moim poście wyżej też jest pdf, nie wiem czy się otworzy w 12 Corelu, ale za godzinę będę wiedział :-) Mam na myśli otwarcie go w normalny sposób, File, Open z filtrem pdf.
Przy okazji pozbawiłem go kilkudziesięciu bitmap, które były w nim zupełnie bez sensu :-)

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 18 Kwiecień 2013, 08:32   

Chezare, nie znalazłem w tym pedeefie żadnej bitmapy. To pedeef z grafiką wyłącznie wektorową. Looknij na ten plik corelowy, który załączyłem...

chezare 

Wysłany: 18 Kwiecień 2013, 08:35   

Trurl ja mówię o oryginalnym pdfie :-) W nim jest kilkadziesiąt bitmap w dziwnych rozdzielczościach, dokładnie to są zrobione z nich na mapie dwa cmentarze i opis w legendzie.
Ja się bardziej zastanawiam nad tym, dlaczego plik do drukowania ma być w cdr?
O jaki rodzaj druku chodzi autorowi postu? Myślę, że od tego trzeba by zacząć tę dyskusję.
Jeśli to ma być druk offsetowy i mapa ma być w takiej wielkości (A4) jak w pdfie, to nie powinno stać się jakieś nieszczęście, szczególnie jeśli do wydruku będzie dołączany mikroskop, jeśli ma być z tego zrobiony wydruk na tablicę stojącą w środku miasta, to ja bym np. sprawdził czy kontury mają włączone skalowanie? :-)

Odpowiedz do tematu