Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dopasuj tekst do ścieżki
Autor Wiadomość
abcabc
Praktyk

Wysłany: 29 Kwiecień 2013, 18:19   Dopasuj tekst do ścieżki

Witajcie,
na początek przedstawiam w załączniku fotkę obrazującą mój problem.

Chciałbym dopasować do krzywej czarne kółka z literą "P" w środku. Na piechotę jest to bardzo żmudne i wiąże się z tym, że kopiuję krzywą (tak, że jedna krzywa "leży" na drugiej) i do jednej krzywej dopasowuję czarne kółka (będące w formacie tekstowym), a do drugiej litery "P". Następnie całość muszę ręcznie nastawiać. Jest to sposób mało wygodny i czasochłonny. Czy miałby ktoś z Was pomysł jak to można szybciej zrobić? Może wiecie, czy można gdzieś ściągnąć lub stworzyć znak tekstowy właśnie w formie czarnego kółka z literą w środku?

Pozdrawiam.

Rysunek1.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 203 raz(y) 116.99 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 29 Kwiecień 2013, 19:26   Re: Dopasuj tekst do ścieżki

ja nie za bardzo kumam,ale pobiez sobie np font 4YEO IN,lub wejdź na dafont w czcionki Decorative,i tam masz kólek od diabła

Cysorz 

Wysłany: 29 Kwiecień 2013, 21:09   

Nie musisz szukać takiego znaku.
Zrób go (jako wektor), skopiuj do pamięci i podczas edycji tekstu po prostu wklej - i już masz to jako unikalny font :mrgreen: .
Dodam, że prawie ze wszystkimi elementami da się tak zrobić - nawet bitmapę można wkleić wtedy jako znak ;-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 29 Kwiecień 2013, 21:14   

no ja się zgadzam z tym Malutki,tylko to jest nieedytowalne,i ja odchodze od takich rzeczy,wole to zrobić jako np osobny font czyli np eksportuj i zapisz jako ttf,lub jakims font kreatorem to zrobić,zawsze w tedy mam nad tym kontrole,ale zgadzam się z tym co napisałeś,w ten sposob tez mozna zrobic

abcabc
Praktyk

Wysłany: 1 Maj 2013, 20:21   

Dzięki za odpowiedzi.

Bidon184 - O właśnie - taka czcionka, jak 4YEO IN by się przydała, gdyby jeszcze wokół kółek nie było tych kropek to byłoby idealnie to, czego potrzebuję.

Malutki - Faktycznie, można też normalnie skopiować i wkleić jako tekst. Pytanie tylko, czy nie będzie to mocniej obciążające dla komputera niż w przypadku gotowych znaków. (Zawsze, gdy dopasowuję tekst do długich krzywych to Corel wyraźnie zwalnia).

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 1 Maj 2013, 21:32   

abcabc napisał/a:

Bidon184 - O właśnie - taka czcionka, jak 4YEO IN by się przydała, gdyby jeszcze wokół kółek nie było tych kropek to byłoby idealnie to, czego potrzebuję

a to prosze bardzo,pierwsza czcionka gratis :mrgreen: ;-) ,czcionka jest jako ttf i nazwana jest twoim nick'iem,

misianiolek87 
Bywalec

Wysłany: 1 Maj 2013, 22:20   

To co do dopasowania tekstu do ścieżki to mam takie pytanko:
Jak zrobić takie logo jak w załączniku tylko że z napisem na dole.
Z górą nie mam problemu jednak jak robię to w corelu na dole nie wychodzi bo jest do góry nogami hmm. :)

Pozdrawiam Paulina

LOGO M5.png
Pobierz Plik ściągnięto 196 raz(y) 36.3 KB

Cysorz 

Wysłany: 1 Maj 2013, 22:39   

Spójrz podczas dopasowywania na pasek narzędzi - pojawią się tam opcje pozwalające na modyfikowanie efektu.

chezare 

Wysłany: 2 Maj 2013, 06:36   

To dla Misi jak by nie mogła znaleźć tego o czym napisał Malutki :-)
Niedobrze, straciłem czujność i niedokładnie przeczytałem temat co skończyło się tym, że napisałem o … Maryny.
Nie ma rozwiązania tego dylematu. Najbliżej był Malutki, tylko że tak jak napisał Bidon, tak wtrącona w tekst grafika, obojętnie jakiego nie była by rodzaju nie jest traktowana jak rysunek wektorowy. Po odłączeniu od krzywej (X3) dalej jest poszarpana, a próba zamiany na krzywe, choć wcześniej była zamieniona, skutkuje komunikatem o tym, że nie będzie się wyświetlała i drukowała.
Bidon postąpił logicznie ponieważ chodzi o narzędzie dopasowywania tekstu do krzywej czyli powinien to być tekst. To wydaje się jedynym słusznym rozwiązaniem, tyle tylko, że wymaga sporo roboty i przed i po. Przed bo trzeba spreparować czcionkę i po bo trzeba zmienić kolory co wiąże się z użyciem inteligentnego wypełnienia albo koniecznością rozłączenia wszystkiego, łączenia tego co ma być połączone (litery z dziurami) i kolorowania oddzielnie kółek i literek., sporo klikania.
W sumie to Abcabc dobrze wykombinował tyle tylko, że rozbił się or różną szerokość znaków i kerning :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 2 Maj 2013, 11:01   

oj Chezare,zbytnio nie kombinowałem :-D to taka gratisuwka przeciez :-D ,moim zdaniem od biedy może być :-P

abcabc
Praktyk

Wysłany: 2 Maj 2013, 19:49   

Bidon184 - dzięki wielkie:D Wrzuciłem do Fontsów w Windowsie, Corel widzi czcionkę, ale niestety czcionka nie działa, nie pokazują się żadne znaki podczas pisania. :-( Jeśli mógłbyś wykombinować jakąś działającą to byłoby super. Aha - najlepiej czarne kółka z białymi literami (bo widzę, że dałeś z czerwonymi).
Pozdrawiam!

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 2 Maj 2013, 20:04   

OMG, :-P toć z dużych liter pisz ;-) ,a kolor zrobisz jaki chcesz ;-)

abcabc
Praktyk

Wysłany: 2 Maj 2013, 22:25   

:D Na corelu X5 nie działało. Na Corelu 12 raz działa (pisze dobrze), raz nie działa (nic się nie pokazuje).

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 3 Maj 2013, 13:43   

nie wiem co wy macie na tych kompach porobione,umnie działa elegancko,pewnie masz to badziewie Bitstream i coś ono miesza,jednym słowem musi działac :-P

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 3 Maj 2013, 18:01   

bidon184 napisał/a:
umnie działa elegancko

Ja także w w X4 nie mam żadnych problemów.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 3 Maj 2013, 22:13   

O dzieki,że napisałeś Restauro,że działa,bo już miałem wątpliwosci że ja coś zwaliłem,(Chezare napisał,ale oczywiście usunął post :mrgreen: ) choć u mnie działa,ogólnie zacząłem wątpić czy ktoś potrafi sie posługiwać ttf :-P ,żarcik oczywiscie i pozdrawiam wszystkich :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 4 Maj 2013, 09:54   

w x6 np masz opcje zapisu też do ttf,ale powiedzmy sobie szczeże to słóży do tworzenia napisu ozdobnego itd,czyli np robisz logo i chcesz te logo jako czcionke,i to zrobisz,natomiast to bedzie cały napis a nioe czcionka jako tako,oczywiscie przed zapisem trza to zamienić na krzywe ,ogólnie taki gadzet niz coś do tworzenia fontów,chyba że ja nie umiem tego rozgryżc :-P a jesli chodzi o plik pfb to powinno też ci tworzyc od razu amf i pfm,ale ja nie o tym jest taki programik CrossFont i nim smiało możesz przerobić taki pliczek na otf

Odpowiedz do tematu