|
Łączenie krzywych i wypelnienie kolorem |
| Autor |
Wiadomość |
matti86
Praktyk

|
Wysłany: 20 Maj 2013, 19:52 Łączenie krzywych i wypelnienie kolorem
|
|
|
| Witam zwracam się do Was z pytaniem bo nie wiem jak to ugryźć. Tworze dwa (lub więcej) kształtów krzywymi łącze je np poprzez spawanie i niby tworzy mi się nowy obiekt ale kiedy klikam na kolor żeby się wypełnił kształt dana barwa to nic się nie dzieje. Gdzie tu jest pies pogrzebany ? jak sobie z tym poradzić ? |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
 |
gdas
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
|
Wysłany: 21 Maj 2013, 06:39
|
|
|
| Obiekt masz połączony ale nie zamknięty , musisz pozamykać łączenia narzędziem kształt , po prostu złapać za węzeł gdzie było łączenie , przesunąć i powrócić z powrotem w to samo miejsce aż pojawi się znaczek łączenia krzywych , i tak z każdym łączeniem , najlepiej wczesnej nadać wypełnienie , gdy będą już wszystkie węzły połączone wypełnienie się automatycznie pojawi . |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Maj 2013, 11:20
|
|
|
| Można spróbować skorzystać z opcji Zamknij krzywą (łuk z dwoma węzłami i strzałeczką) dostępnej w trybie edycji krzywej (narzędzie Kształt). Trzeba uważać, ponieważ automatyczne zamykanie skomplikowanych krzywych które mają więcej niż jedno niepołączone miejsce czasem daje nieoczekiwane efekty. Dzieje się tak dlatego, że Corel łączy początek z końcem. A to niekoniecznie muszą być dwa sąsiednie węzły. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 21 Maj 2013, 16:22
|
|
|
Jeśli rysunek był rysowany na wiele "rat" bo np. jest mocno skomplikowany, to takich miejsc może być całkiem sporo. Użycie polecenia spawaj, choć lepsze byłoby połącz jest moim zdaniem w takim przypadku złym pomysłem, trudniej będzie niepołączone węzły znaleźć. Ja przy rysowaniu złożonych kształtów żeby kontrolować od początku proces rysowania nadaję pierwszemu narysowanemu fragmentowi jakiś niestandardowy kolor konturu.
Oczywiście wiem, że nie da się połączyć węzłów w dwóch niezależnych figurach, ale łatwo znaleźć miejsce gdzie trzeba połączyć węzły po połączeniu krzywych gdy rys. wygląda np. tak:
Kiedy mleko już się wylało, to zaznaczyłbym figurę, rozłączył krzywą, kliknął w jej dowolne miejsce i zmienił kolor konturu na jakiś inny niż ta krzywa ma. Dalej szukałbym fragmentu który ma inny kolor. Po znalezieniu miejsca gdzie kolory się zmieniają połączyłbym sąsiednie fragmenty i następnie węzły. |
|
|
|
 |
|
|