Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak obsługi czcionki
Autor Wiadomość
bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Luty 2013, 22:29   

a prosze

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 27 Luty 2013, 22:51   

Dzięki wielkie. Otwiera się od razu i bez kłopotu. Ale przegapiłeś moją prośbę, by dać nie tekst ozdobny, ale akapitowy (konwersja znajduje się w menu Tekst, polecenie Przekształć w tekst akapitowy). To chyba nic nie zmieni, ale będzie pełna zgodność.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Luty 2013, 23:09   

ano tak,prosze

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 27 Luty 2013, 23:18   

Otwiera się także bez kłopotu. Ale ciekawostka. W podglądzie kodowania jest kursywa. Na liście wyboru czcionki także. Natomiast kursywa jest niedostępna, choć Windows twierdzi, że kursywę ta czcionka posiada. Czy u Ciebie jest dostępna kursywa Ariala Black? Twój Corel widzi kursywę?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Luty 2013, 23:34   

Nie w Corelu nie ma dostępnej kursywy dla tej czcionki,co jest faktycznie ciekawostka bo w inych programach jak najbardziej jest

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 27 Luty 2013, 23:55   

Już Ci mówiłam — nie sugeruj się innymi programami, ponieważ edytory tekstu programowo każdej czcionce nie posiadającej kursywy i pogrubienia te atrybuty dorabiają. Swoją drogą to ciekawe dlaczego Corel tego nie potrafi, skoro chwali się, że jest w 100% zgodny z Wordem jeśli chodzi o moduł tekstowy. Z moich obserwacji wynika, że na razie udało się zaimportować 100% błędów Worda. Ale większy sens ma tworzenie kursywy czy pogrubienia programowe, niż podstawianie brakujących znaków jednej czcionki z drugiej.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 28 Luty 2013, 00:16   

nie ,nie,ja to wiem ,sprawdzałm w programie,który widzi arial Black jako Heavy-czyli zwykła i Heavy Oblique czyli pochylona,,dlatego bardzo dziwne jest że Corel tego nie widzi ,coś ten Corel nie może sobie poradzić tak do końca z tymi czcionkami :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 28 Luty 2013, 00:32   

Właśnie przypominam sobie, że jak miałam Corela X6, to Arial Black był w wyborze czcionki kursywą, ale litery były proste. I jak Twój plik zapisze, to normalnie się otwiera. Czyli on widzi kursywę prawidłowo, a chrzani mu się coś z regularną czcionką.

Pierwszy rzut oka na kursywę pozwolił odkryć, że ta czcionka nie ma opisu Heavy, jak również nie ma zdefiniowanych Open Type specific names. Na dokładkę nie ma polskich znaków, cyrylicy, greki itd. Że powstała pięć lat później to szczegół. Nie wiem, czy uda się zmusić Corela by widział czcionkę z różnym zestawem znaków, ale można spróbować choć polskie znaki dorobić. Jeśli nie zobaczy, to trzeba ją będzie nazwać inaczej i będzie ją można wykorzystać w Corelu jako osobną czcionkę.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 28 Luty 2013, 02:15   

jak nie ma polskich znaków i opisu heavy??ta którą ci posłałem,oj wszystko ma ;-)

aczkolwiek jesli chodzi o te oblique,to to jest pic na wode to poprostu taki myk w pliku czcionki,ze cionka w niektórych programach będzie widziana jako ukośna ,pochyła ale po zapisaniu np do pdf jako tekst nie będzie można jej już zaimportować ;-) ponieważ tak naprawde nie jest pochyła

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 28 Luty 2013, 11:40   

Bidon, wybacz, ale nie tylko ręce opadają, ale i wszystko co sterczy. Italic nie ma polskich znaków! Italic! Masz kłopoty z rozumieniem słowa pisanego?

Dorobiłam polskie znaki, dodałam środkowoeuropejskie kodowanie i Corel już widzi Arial Black Italic. Masz, bierz, podmień i sprawdź czy działa zanim zamiast skorzystać zaczną wydziwiać i deliberować, czy umożliwienie korzystania z czcionki, którą każdy ma w komputerze nie łamie przypadkiem prawa...

Problem jest i śmieszny i wkurzający. Otóż czcionki, którą Corel chce podmieniać nie ma na liście czcionek gdy zerknąć do Właściwości dokumentu. Nie można jej także wyszukać w dokumencie, bo takiej czcionki w systemie nigdy nie było, więc nie ma jak nawet jej wskazać do wyszukania. Czy jest jakiś sposób na odświeżenie listy obiektów, które Corel wyświetla we Właściwościach dokumentu, by wyświetlał to, co faktycznie w dokumencie występuje, a nie to co mu się wydaje, że występuje? Jak widać na obrazku czcionek jest kilkanaście, a w dokumencie wykorzystano 5.

czcionki.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 2480 raz(y) 91.58 KB

ArialCzarnyKursywa.zip
Pobierz Plik ściągnięto 258 raz(y) 46.11 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 28 Luty 2013, 16:20   

czcionka elegancka :-D ,a co do tematu ,to moze odznacz w opcjach-tekst-uzywaj katalogu font nawigator :roll: ,a i jeszcze jedno co zauważyłem,jak usuniesz czcionke z pulpitu to ona jest w użytych czcionkach,a jak ją usuniesz metodą klikając na wartwe i usuń to jej nie ma

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 28 Luty 2013, 17:43   

Nie mogę zrobić jak radzisz, bo jak już wcześniej mówiłam nigdy nie instaluje Font Navigatora. Jak potrzebuję coś znaleźć, to korzystam z Font Viewera lub szukam ręcznie przewijając listę czcionek.

Co do usuwania czcionek - nie mogę usunąć czegoś, czego w dokumencie nie ma. Corel ma omamy i to jest tragiczne, bo we właściwościach podaje po prostu jakieś wydumane informacje. Jak widzisz lista czcionek jest imponująca, choć użyte jest dokładnie 5 (pięć). Teraz sobie wyobraź, że dostajesz coś takiego od klienta i musisz wszystkie czcionki znaleźć i podmienić, bo nie wiesz która jest, a jak będzie niewłaściwa to projekt się rozsypie (nie każdy chce zmieniać na krzywe z wielu powodów). Miałam dokument napisany Arialem, w którym Corel chciał podmieniać ponad dwadzieścia czcionek. Klient po prostu próbował różnych, w końcu poprzestał na zwykłym Arialu. A ta pamiętliwa bestia wszystko zapamiętała, z wyjątkiem tego jaka w końcu czcionka w dokumencie występuje.

Rozumiem, że czcionka działa i ikonka kursywy przy Arial Black jest aktywna?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 28 Luty 2013, 17:55   

tak ,jest aktywna :-D ,a co do tych własiwości dokumentu,to nie mam już pomysłu niestety :-(

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 28 Luty 2013, 18:25   

Ja też. Ale może ktoś ma jakiś pomysł? Albo coś wie?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 5 Maj 2013, 16:59   Rozwiązanie problemu czcionki bez polskich znaków

Okazuje się, że rozwiązanie jest w zasięgu reki. Żeby Corel nie podstawiał innej czcionki w miejsce użytej, która nie zawiera polskich znaków (lub zawiera, ale nie została uaktywniona w czcionce informacja, że zawiera), a tekst jest w języku zachodnim wystarczy przełączyć klawiaturę na angielską. Zapewne i z innymi kodowaniami będzie ten sposób działał podobnie.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 5 Maj 2013, 18:29   

aa,widzisz ,pewnie dlatego ja mam mniej problemów z tym programem,bo ja jade od początku na nim na klawie angielskiei i na orginalnych sterach do niej z Microsoftu?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 30 Maj 2013, 12:54   

Wygląda na to, że problem opisany na początku wątku da się rozwiązać przynajmniej częściowo, tak jak to opisałam wyżej, przynajmniej w odniesieniu do tekstów zachodnich. Wystarczy przełączyć klawiaturę na zachodnią, by czcionka, którą napisany jest tekst pozostała "sobą".

Z kolei podstawianie znaków z innej czcionki wygląda na funkcjonalność nie tyle programu, co Windows, ponieważ identycznie zaczęły zachowywać się inne programy, które dotychczas nie cierpiały na tę przypadłość. Windowsowy podgląd czcionek fałszuje rzeczywistość uzupełniając braki. Konia z rzędem temu, kto wie po co.

Przy okazji pytanie do posiadaczy Bitstream Font Navigatora i Windows 7 (mam nadzieję, że nie ma znaczenia czy 32 czy 64 bitowego). Czy w tym programie także polskie znaki w czcionce ich nie zawierającej podstawiane są z innej czcionki?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 30 Maj 2013, 13:03   

ale tobie chodzi o sample??no to w7 mozna to wyłaczyć,w ustaieniach ,mozna zaznaczyć,nie pokazuj czy tam niezastępuj znakow dokładnie nie pamiętam jak to w7 nazwało,ale jest taka opcja

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 30 Maj 2013, 16:58   

Mało przydatne jest to co mówisz, bo Ty nie pamiętasz, a ja nie wiem gdzie tego szukać. Przekopałam co mi przyszło do głowy i nic nie znalazłam. A program wyświetlający podgląd czcionki (Podgląd czcionki Windows) nie ma żadnych ustawień.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 30 Maj 2013, 18:18   

no to jest w centrum akcji-czcionki -ustawienia czcionek

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 30 Maj 2013, 19:41   

Nie ma tam niczego takiego. Zaglądałam tam. Można jedynie ukryć czcionki i zezwolić na instalowanie w postaci skrótów, bez fizycznego kopiowania plików czcionki.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 30 Maj 2013, 20:02   

no to cięzko mi powiedzieć ja mam w7 Ultimate i u mnie jest,no nie wiem moze w innych wersjach nie ma :roll:

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 30 Maj 2013, 23:01   

A zrób zrzut ekranu i podstaw, albo napisz po kolei gdzie tego szukać.

Odpowiedz do tematu