Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kropki zamiast rozciągniętych elips
Autor Wiadomość
chezare 

Wysłany: 13 Październik 2013, 10:49   

Mnie się wydaje, że wystarczy podzielić w pamięci długość boku kwadratu, oczywiście w calach, przez dowolną ilość kropek i wpisać tu:

To by rozwiązywało problem kwadratu z prostokątami mniej regularnymi, że nie wspomnę o bardziej złożonych figurach, będzie trudniej :-)
F nie będzie zadowolony :-)

Artur Miernik 

Wysłany: 13 Październik 2013, 11:32   

chezare napisał/a:
(…) wystarczy podzielić w pamięci długość boku kwadratu, oczywiście w calach (…)

W calach powiadasz? Może być i w wiorstach, byle nie w kwintalach i byle nie wychodziły żadne ułamki.

Machnąłem właśnie prawidłowy przykład:

Kwadrat ma 20×20 mm a odstępy między kropkami ustalone na 2 mm.

chezare napisał/a:
To by rozwiązywało problem kwadratu z prostokątami mniej regularnymi, że nie wspomnę o bardziej złożonych figurach, będzie trudniej :-)
F nie będzie zadowolony :-)

Problemy będą tylko tam, gdzie występuje krawędź, bądź ostre załamanie linii. Przy owalach nie powinno być jakichkolwiek problemów.

Teraz pozostało tylko sprawdzić, jak zachowują się rozpylone elementy mniej regularne niż koło.

kontur z kropek - prawidlowe odstepy2.rar
Załącznik z prawidłowym kwadratem w formacie cdr16. Jestem ciekaw czy pędzel udało się załączyć do pliku.
Pobierz Plik ściągnięto 234 raz(y) 45.41 KB

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 13 Październik 2013, 12:41   Ciekawostka związana z optyką a nie związana z tematem

Jeśli ten kwadrat umieścimy na tle poziomych lub pionowych linii, to zmieni się w prostokąt. Dlatego puszyści powinni wkładać wdzianka w poziome paski.

Cysorz 

Wysłany: 13 Październik 2013, 18:38   

Nie jestem wcale a wcale "puszysty" ale chyba Ci się pomylił kierunek pasków :-D

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 13 Październik 2013, 19:24   

Wszystko pięknie, chociaż:

Cytat:
w metamorfozie obiekty rozmieszcza się równomiernie

nie jest pełna prawdą. Arturze, chyba zapomniałeś o tym:

Czy spray może robić takie rzeczy? Chociaż bezwzględnie Twój sposób z rozpylaczem jest prosty jak strzała i niewiarygodnie szybki, ale to właśnie on zawsze (chyba) rozkłada równomiernie, prawda? A jak wspominałem w pierwszym swoim poście w tym topicu, metamorfoza pozwala na większą kontrolę ;-)

Prawdę mówiąc, mam zdanie podobne do cheza, czyli nie bardzo lubię środki artystyczne i inne rozpylacze, gdyż wg mnie efekty są trudne do przewidzenia. Ale to pewnie wynika jedynie z mojego niewielkiego doświadczenia w materii Corela.

W dziedzinie offtopu dodam swoje 2 grosze - Malutki ma rację ;-)

Artur Miernik 

Wysłany: 13 Październik 2013, 19:34   

Może to moja niezręczność w słowie, ale miałem na myśli to, że przyśpieszenie w metamorfozie jest o tyle równomierne, że zachodzi o w oparciu o stały, czyli równomierny przyrost. Natomiast w rozpylaczu możemy mieć też losowe przesunięcie.

Taki skrót myślowy bo mi tekst sążnisty wyszedł, więc ciąłem — chciałem go wreszcie skończyć.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 13 Październik 2013, 19:44   

A jeśli to nie problem, to mógłbyś powiedzieć, jak zrobić losowe rozmieszczenie takich kropek na krzywej? Bo prawdę powiedziawszy, to zrobiłem sobie taki spray z kropki (wg Twoich wytycznych) i niby git - po użyciu na krzywej dostaję piękne kółka i do tego równo rozłożone i mając w pamięci Twoja wcześniejszą wypowiedź starałem się przesuwać wszystkie dostępne na pasku opcji narzędzia suwaki i... nic. Wciąż są ustawione w równych odległościach. Udało mi się zmienić ich ilość, ich rozmiar itp. ale część opcji nie miała żadnego wpływu na rozkład (poza ilością, ale to chyba jasne).

Artur Miernik 

Wysłany: 13 Październik 2013, 20:11   

Wszystkie? Na pasku kontekstowym:
— znajdź ikonę odpowiedzialną za przesunięcie,
— zaptasz okienko przy uwzględnij przesunięcie,
— wybierz kierunek: losowo, albo przemiennie*,
— dodatkowo możesz uradośnić sprawę dodając obrót,
— naduś [enter].

Na przykład takie konstrukty i postmoderny:

Kropki robię, kropki robię…

_______
* — Zresztą inne kierunki tez są niespodziewanie zabawne.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 13 Październik 2013, 21:16   

Malutki napisał/a:
Nie jestem wcale a wcale "puszysty" ale chyba Ci się pomylił kierunek pasków :-D

Shame napisał/a:
W dziedzinie offtopu dodam swoje 2 grosze - Malutki ma rację ;-)

No, skoro ma, to ma. Co prawda paski ułożone poziomo sprawiają wrażenie, że prostokąt jest kwadratem, ale to złudzenie.

pasy.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 288 raz(y) 34.79 KB

chezare 

Wysłany: 13 Październik 2013, 23:35   

Może dlatego, że prostokąt 390x393 piksele jest słabo prostokątny, a może to tylko przejęzyczenie? :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 13 Październik 2013, 23:58   

Hmm. Z tego wynika, że jednak poziome pasy zwężają...

chezare 

Wysłany: 14 Październik 2013, 00:02   

Chyba nie za bardzo, bo Twój prostokąt jest wyższy niż szerszy :-)
W każdym razie bezpieczniej ubierać się w kropki.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 14 Październik 2013, 00:36   

Jednak chyba za bardzo, skoro kwadrat wydaje się wyższy, niż szerszy. Więc kobieta ubrana w poziome pasy też wydaje się wyższa i szczuplejsza.

chezare 

Wysłany: 14 Październik 2013, 00:44   

Chyba nie osiągniemy porozumienia? :-)
"Co prawda paski ułożone poziomo sprawiają wrażenie, że prostokąt jest kwadratem, ale to złudzenie."
To teraz nie wiem czy to jest prostokąt, czy kwadrat? Z informacji o grafice wychodzi mi, że kwadratowy prostokąt :-)
Idę spać bo jutro mam od diabła roboty do zrobienia.
Dobrej nocy.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 19 Październik 2013, 11:35   

Chodzi o złudzenie optyczne, to co widać, a nie to co napisałam. Jeśli, jak sam przyznajesz, to jest kwadrat, ale wydaje się prostokątem wyższym niż szerszym, to znaczy, że puszysty człowiek (bo puszyści bywają także mężczyźni) będzie w koszuli w poziome paski wydawał się wyższy i szczuplejszy. Ale oczywiście każdy ma prawo ubierać się tak jak chce i przeczyć rzeczywistości.

Swoją drogą ciekawe skąd powszechne przekonanie, że pionowe pasy wyszczuplają, choć to nieprawda. Nawet Shame nie zestawił obok siebie takich samych sylwetek różniących się od siebie tylko orientacją pasków. Żeby efekt poziomych pasów nie rzucał się zbytnio w oczy tę sylwetkę potraktował dodatkowo pionowymi pasami przejścia tonalnego. Mała manipulacyjka, ale skuteczna.

chezare 

Wysłany: 19 Październik 2013, 13:47   

Co do Twojego obrazka to grafika, razem z tłem jest prostokątem, zorientowanym pionowo, czyli bez pasków prostokąt też powinien wydawać się wyższy niż szerszy. Z drugiej strony to jest (pomijając 1 piksel tła na poziomej krawędzi) de facto kwadrat, bo ma 302x300 pikseli. Jeśli komuś wydaje się, że jest wyższy niż szerszy, to znaczy że paski działają i tylko to co napisałaś nie bardzo pasuje do obrazka :-)
Twierdzenie, że pionowe paski wyszczuplają wzięło się najprawdopodobniej ze świata mody i dalej ma się dobrze.
Dr Thomson twierdzi, że jest dokładnie odwrotnie, tak mu wyszło z przeprowadzonego eksperymentu na 20 kobietach. Dr Thomson jest psychologiem a skala badań nie robi większego wrażenia, nie zmienia to faktu, że najprawdopodobniej ma rację.
Na pewno ciemne kolory na tych samych kształtach sprawiają wrażenie, że figura w ciemnym kolorze jest mniejsza od jaśniejszej. Idealnym rozwiązaniem wydaje się czarna sukienka w poziome pasy :-)
Shame dobrze o tym wie, bo obrazek wziął przecież ze strony gdzie mit o wyszczuplających pionowych paskach jest obalony :-)
Muszę go bronić, obrazek nie jest ani trochę podrasowany :-)
http://www.udziewczyn.pl/...ale_ktore_.aspx
Ostatnio zmieniony przez chezare 19 Październik 2013, 14:06, w całości zmieniany 1 raz  

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 19 Październik 2013, 14:05   

Owszem. Przygotowując przykład nie wzięłam pod uwagę grubości linii. Ale jeśli nawet się ja uwzględni, to i tak ten kwadrat będzie się wydawał prostokątem. Można by poeksperymentować nad proporcjami między odstępami a szerokością pasów, tak by otrzymać najlepszy efekt.

Napisałam o prostokącie zamienionym w kwadrat by odwrócić uwagę i sprowokować zaprzeczenie, że to nie kwadrat, a prostokąt. Postąpiłeś nie fair sprawdzając wymiary :)

chezare 

Wysłany: 19 Październik 2013, 14:10   

Oczywiście, ze postąpiłem paskudnie sprawdzając wymiary, ale tak mam, że lubię najpierw pomacać :-)
Sama jesteś sobie winna, trzeba było uwierzyć, że ci co będą oglądali zobaczą to co chcesz żeby zobaczyli :-)
Mnie się Twój kwadrat wydał wyższy niż szerszy, a postanowiłem to zbadać nie dlatego żeby Ci dokuczyć, tylko dlatego żeby sprawdzić jak mój telewizor wyświetla kwadraty :-)
I tak mi nie uwierzy :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 19 Październik 2013, 14:16   

Znasz człowieka, który by zobaczył kwadrat w tym miejscu? Skąd to przekonanie, że jest odwrotnie, niż jest?

chezare 

Wysłany: 19 Październik 2013, 14:39   

Moje przekonanie bierze się z myślenia, że człowiek nie jest w stanie powiedzieć widząc na ekranie prostokąt 303x300 pikseli, w którym kierunku jest zorientowany.

A tutaj ten sam prostokąt

Nawet jak są blisko siebie nie za bardzo widać, a osobno będzie jeszcze trudniej.
To jest wzór wyszczuplający :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 19 Październik 2013, 15:06   

Przestałam nadążać i nie wiem co chcesz wykazać. Ale na wszelki wypadek przyznaję Ci rację.

chezare 

Wysłany: 19 Październik 2013, 18:51   

Dziękuję.
Ja przyznałem Ci rację dużo wcześniej, też tak na wszelki wypadek :-)

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 20 Październik 2013, 17:43   

O rany, do czego ten wątek tutaj urósł!
Po pierwsze, Arturze Mierniku - dziękuję za takie wytłumaczenie.
Powinieneś dostać status moderatora bez dwóch zdań :) Pięknie wyjaśnione!

Cytat:
P.S. Cieszę się F-Głowy, że zmieniłeś identyfikator oraz ikonę. Wydoroślałeś przez te parę lat.

Nie wiem czy wydoroślałem. Jestem nieprzewidywalny. Dzisiaj jestem spokojny a nagle wywalam temat "Kurdę, czemu ten Corel znowu nie działa?!!!". A co do identyfikatora oraz ikony, to sam jestem ciekaw czy forumowicze w ogóle pamiętają co było "w oryginale" :mrgreen:

chezare 

Wysłany: 20 Październik 2013, 18:35   

F, pamiętają. Mnie się wydaje, że nawet pamiętam jeszcze wcześniejszy nick, od tego który był przed aktualnym, ale może to tylko sobowtór? :-)
Co do wątku to od kropek ewoluował do pasków, to nie tak daleko, tym bardziej że kropki były od początku słabo okrągłe. To nie ja się z paskami wyrwałem, ale dzięki temu wszyscy już teraz wiedzą, że pionowe paski "pogrubiają" :-)

Artur Miernik 

Wysłany: 21 Październik 2013, 06:43   

F-Głowy napisał/a:
O rany, do czego ten wątek tutaj urósł!

Właściwie, to nie wyjaśniliśmy jeszcze tematu do końca. Nie napisałem jeszcze o:

• kłopotach przy konturach nierównomiernie łamanych,
  • oraz o tym czego nie robić, choć da się.

F-Głowy napisał/a:
Powinieneś dostać status moderatora

A co to za moderator, który znika na dobre dwa lata?

Odpowiedz do tematu