Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wykonanie napisu
Autor Wiadomość
Pepsaj 
Doradca

Wersja CorelDRAW: Pepsaj
Wysłany: 21 Październik 2013, 17:02   Wykonanie napisu

Witam,
potrzebuję wykonać napis nagrobny wedle załączonego wzoru. Są to litery kute ręcznie, ja potrzebuję takie na ploter.

Potrzebuję do wykonania napis:
ALFREDA PEŁKA
ur. 20 XII 1928
zm. 20 IX 2013

PS. Umiesciłem ten post również w dziale "Zlecę", bo ostatnio ktoś mi zarzucił, że żeruję na pracy innych nie chcąc za nią płacić. Tutaj wrzucam posta, bo mam wrażenie (może mylne), że tu zagląda więcej ludzi - może dlatego, że to właśnie tutaj mi pomagano.

P1010057.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 366 raz(y) 94.1 KB

Stipa 
Doradca
fan corela od wersji 2.0

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 22 Październik 2013, 16:34   

Zrób dobre, proste zdjęcie, przekształć bitmapę, żeby mieć czarne litery na białym tle i na whatthefont.com sprawdź, co to za font. Może się trafi. Nawet jeśli będzie płatny, to może się da na stronie sprzsedającej zrobić darmiowy napis w krzywych - niektóre strony tak mają.

Pepsaj 
Doradca

Wysłany: 22 Październik 2013, 17:14   

Z tym, że to nie jest font. To są litery kute ręcznie.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Październik 2013, 17:36   

znaczy nawet jesli są kute to wedłó jakiegoś wzoru czcionki a czcionka ta zwie sie Minerva Modern albo Exemplar Pro mam nadzieje że troche pomogłem ;-)
Ostatnio zmieniony przez bidon184 22 Październik 2013, 18:31, w całości zmieniany 2 razy  

Cysorz 

Wysłany: 22 Październik 2013, 17:37   

No nie wiem czy "ręczny" - litery są powtarzalne co może świadczyć, że to jakiś standardowy krój - być może dodawany kiedyś tylko do programu do wycinania.
Na pewno nikt się za to nie weźmie przy tak małej rozdzielczości zdjęcia - po prostu nie będzie wiadomo co zrobić. Tak jak Stipa radził powyżej - trzeba taką fotkę później "podciągnąć" w jakimś programie do obróbki bitmap i poszukać - tyle, że ja doradzam www.whatfontis.com - według mnie algorytm porównywania/szukania jest tam o wiele lepszy.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Październik 2013, 17:39   

no toć już podałem z jakiego fontu jest wzor :-)

chezare 

Wysłany: 22 Październik 2013, 19:57   

Ja już tę czcionkę gdzieś widziałem, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie, a szukać mi się jakoś za bardzo nie chce.
Sposób Stipy dobry, ale moim zdaniem w tym przypadku nie zadziała.
Malutki ma rację, whatfontis jest lepszy od wyszukiwarki z myfonts, która znajduje tylko takie fonty za które sklep może wziąć kasę.
Bidonik podał dwie nazwy, koledzy nie zauważyli. Moim zdaniem to nie jest żaden z tych fontów.

Pepsaj 
Doradca

Wysłany: 22 Październik 2013, 20:15   

Ok, jutro spróbuję skołować lepsze zdjęcie, aczkolwiek kute ręcznie są na pewno. Kute litery wyglądają zupełnie inaczej niż piaskowane (chodzi o sposób żłobienia kamienia). A kute litery raczej są robione według ręcznie tworzonych szablonów, a nie komputerowych czcionek.

Podane czcionki sprawdziłem. Niestety, to nie to.

Ps. Już kiedyś wrzucałem podobny temat i ktoś po prostu stworzył potrzebny napis. Ale dla mnie to za wysokie progi ;)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Październik 2013, 20:36   

ja wiem że nie są to idealne czcionki,ale mozna z nich spokojnie zrobić ten napis,to był tylko przykład,ale jak załatwisz lepszą rozdzielczość zdjęcia to pewnie będzie łatwiej coś wykombinować :-)

Pepsaj 
Doradca

Wysłany: 23 Październik 2013, 21:38   

Czy na podstawie tych zdjęć da się zrobić coś sensownego? Mogę prosić o instruktaż jak zmienić obraz tak, jak to było proponowane na początku?

Myślałem o obrysowaniu tych liter, tak aby nowe stworzyć na podstawie starych. W zasadzie w imieniu ALFREDA brakuje tylko D, F i R chyba stosunkowo łatwo udałoby się przerobić z E i P, prawda? Czy to ma sens?

P1010072-2.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 319 raz(y) 591.61 KB

P1010071-2.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 317 raz(y) 463.93 KB

P1010070-2.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 316 raz(y) 467.42 KB

P10100732.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 297 raz(y) 541.96 KB

Pepsaj 
Doradca

Wysłany: 24 Październik 2013, 16:49   

Zrobiłem wedle tego co pisałem coś takiego. Jak to wygląda według Was? Podobnie do oryginału? Jest sens to ciągnąć? Z prostymi literami jakoś może bym dał radę, ale z łukami mam większy problem :/

Help, hilfe, pomości, bo mnie deadline goni.

Alfreda.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 242 raz(y) 18.35 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 26 Październik 2013, 11:25   

dzisiaj mam troche wolnego więc tak na szybkiego tak zrobiłem

pelka9.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 301 raz(y) 27.96 KB

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 28 Październik 2013, 11:57   

bidon184 napisał/a:
dzisiaj mam troche wolnego więc tak na szybkiego tak zrobiłem
Obrazek

bidon ale to chyba miała być Alfreda :shock: ?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 28 Październik 2013, 12:12   

no właśnie wiem :-) nie doczytałem postu i zrobiłem MIECZYSŁAWA :lol: ,jak to sie mówi UUUPSSS!!!!

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wysłany: 28 Październik 2013, 13:53   

Pepsaj pewnie już sobie poradziłeś ale jakby nie to masz tu coś takiego, (zrobiłam w oparciu o pracę bidona)

pozdrawiam :-)

Alfreda-1.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 304 raz(y) 30.78 KB

Pepsaj 
Doradca

Wysłany: 28 Październik 2013, 18:27   

Tak, rzeczywiście, dziś rano wykonałem napis według swojej wersji. Tak więc wersja Goni troszeczkę za późno, a wersja Bidona niestety z Mieczysławem :) Aczkolwiek P lepsze niż moje :P Ja swoje D i P zrobiłem zwężając litery z czcionki Lily UPC. Też chyba nie były najgorsze, ale jednak zdecydowanie nie takie jak Wasze.
W jaki sposób robicie łuki? Ja próbowałem robić obrys przy użyciu rysunku odręcznego (tak samo jak przy prostych literach) krótkimi odcinkami, a później zamieniałem powstały zamknięty element w krzywe i próbowałem wygładzać ostre miejsca... ale nie wychodziło to zbyt efektownie ;/

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 28 Październik 2013, 20:38   

ja tam takich rzeczy nie robie w corelu tylko w inscape,tam robienie łuków jest tak proste że aż boli :-)

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wysłany: 29 Październik 2013, 10:22   

Pepsaj napisał/a:

W jaki sposób robicie łuki? ;/

Ja robiłam D, modyfikując P ;-)
pozdrawiam :-)

chezare 

Wysłany: 29 Październik 2013, 14:18   

Nie brałem udziału w tej akcji i w zasadzie nie powinienem się chyba odzywać :-)
Otworzyłem sobie dokument Gonii.
Pierwsze o czym pomyślałem, to bałagan. Kilkanaście do niczego nie potrzebnych prowadnic.
Co gorsze jednak, to zostały one wstawione a grafika wygląda tak jak byś z nich nie skorzystała?
Tak wygląda A

Takich przypadków jest więcej. U Bidona tylko Y jest nierówno.
Dlaczego w dwuelementowej czcionce górna belka w P jest cieńsza niż dolna?
Dlaczego jest na dole schodek?

Dlaczego 9 wygląda tak:

Wiem, na fotografiach marnie widać szczegóły, wiem że to ręczna robota i kamieniarz w jednym miejscu zrobił szerzej czy węziej niż należało, ale w komputerze łatwiej o dokładność niż w czasie kucia kamienia :-)
Nogi K

Co do łuków, to najprościej używać takich narzędzi, które łuki rysują z założenia elegancko :-) Elipsa, prostokąt z zaokrąglonymi rogami. Trzeba też pamiętać, że na klawiaturze jest ctrl, bardzo pomaga :-) Przy takiej robocie pomagają też prowadnice, jeśli się włączy przyciąganie do nich :-) Ale jak się robotę skończy, to wszystkie takie "śmieci" należy skasować, albo przynajmniej schować.

Trzy prostokąty, dwa z zaokrąglonymi narożnikami.
Mam nadzieję Gonia, że się nie obraziłaś :-)

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wysłany: 29 Październik 2013, 14:51   

Mea culpa
Ave Cesar! 8-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 29 Październik 2013, 18:58   

ja se tam myśle że autorowi tematu też trza było coś do roboty zostawić :-)

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wysłany: 31 Październik 2013, 09:06   

Oj, dopiero dzisiaj zajrzałam do swego komputera. Dzięki Bidonik, sądząc z Twojego wpisu nie gniewasz się, za moje stwierdzenie, że się opierałam o Twoją pracę, bo jak słusznie zanalizował Cezar „U Bidona tylko Y jest nierówno”
Obiecuję, że już tego nie zrobię :oops: .
Pozdrawiam ze słonecznego Białegostoku :-D

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 31 Październik 2013, 09:28   

ja gniewać?? absolutnie nie :-) również pozdrawiam ze słonecznej jak narazie gdyni :-)

Odpowiedz do tematu