|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
przy zapisie do PDF blakną kolory |
| Autor |
Wiadomość |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 6 Listopad 2013, 20:17 przy zapisie do PDF blakną kolory
|
|
|
siema,
możecie mi powiedzieć jakie muszeć ustawienia przy zapisie do pdf?
projekt z bitmapą (300dpi cmyk) strasznie blaknie gdy zapisze do pdf.. jak zapisze do jpg jest ok ?
podpowiecie? bo dość ważną robote mam.
dzięki pozdro |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 6 Listopad 2013, 20:52
|
|
|
W drugiej zakładce "Kolor" w oknie ustawień Zaawansowanych opcji eksortu do PDF sprawdź, czy masz zaznaczone "Use color proof settings" (druga opcja wyboru od góry) oraz czy jest tam "Embed color profile: Twój_profil_kolorów.ICC" ("Załącz profil kolorów").
Sprawdź też, czy masz w Corelu włączoną opcję Proof Colors by Default (jest ikonka od tego, przy prawym dolnym rogu obszaru roboczego):
W sumie tyle wystarczy. Jeśli kolory trochę zbledną, to się nie przejmuj tak bardzo, bo zależy to własnie od tego profilu. A jaki profil,? To zależy od drukarni w której będziesz robić. Ja zazwyczaj używam Fogra39 do offsetu (na kredzie wychodzi identycznie jak na monitorze), albo ECI 300 dla cyfry (wtedy, co ciekawe, wydruki wychodzą tak, jak mam w Corelu, czyli mocno i jaskrawie, a nie tak jak w samym PDFie).
Ale może niech jak zwykle wypowiedzą się mentorzy tego forum na temat profili kolorów i zasad druku, symulowania i proofowania bo może coś pomieszałem. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|