Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
przy zapisie do PDF blakną kolory
Autor Wiadomość
dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 6 Listopad 2013, 20:17   przy zapisie do PDF blakną kolory

siema,
możecie mi powiedzieć jakie muszeć ustawienia przy zapisie do pdf?
projekt z bitmapą (300dpi cmyk) strasznie blaknie gdy zapisze do pdf.. jak zapisze do jpg jest ok ?

podpowiecie? bo dość ważną robote mam.

dzięki pozdro

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 6 Listopad 2013, 20:52   

W drugiej zakładce "Kolor" w oknie ustawień Zaawansowanych opcji eksortu do PDF sprawdź, czy masz zaznaczone "Use color proof settings" (druga opcja wyboru od góry) oraz czy jest tam "Embed color profile: Twój_profil_kolorów.ICC" ("Załącz profil kolorów").

Sprawdź też, czy masz w Corelu włączoną opcję Proof Colors by Default (jest ikonka od tego, przy prawym dolnym rogu obszaru roboczego):

W sumie tyle wystarczy. Jeśli kolory trochę zbledną, to się nie przejmuj tak bardzo, bo zależy to własnie od tego profilu. A jaki profil,? To zależy od drukarni w której będziesz robić. Ja zazwyczaj używam Fogra39 do offsetu (na kredzie wychodzi identycznie jak na monitorze), albo ECI 300 dla cyfry (wtedy, co ciekawe, wydruki wychodzą tak, jak mam w Corelu, czyli mocno i jaskrawie, a nie tak jak w samym PDFie).

Ale może niech jak zwykle wypowiedzą się mentorzy tego forum na temat profili kolorów i zasad druku, symulowania i proofowania :roll: bo może coś pomieszałem.

Odpowiedz do tematu