Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Prowadnice
Autor Wiadomość
Kali
Początkujący

Wysłany: 13 Grudzień 2013, 09:38   Prowadnice

Witam. Mam legalny Corel 14 i nie lubię tych jasnych prowadnic. Aby nadać im dowolny kolor trzeba wejść w Narzędzia, Opcje, Prowadnice i ustawić domyślny kolor np. granatowy. Problem w tym, że to się nie zapisuje na stałe. Kiedy wracam do wizytówki robionej 10 dni temu to od nowa ustawiam to samo. Jak zapisać na stałe ciemny kolor prowadnic?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 13 Grudzień 2013, 10:19   

ustaw sobie kolor prowadnic na jaki chcesz ,potem wejdz w narzedzia i kliknij Zapisz ustawienia jako domyślne, u mnie jest to 3 opcja od góry,powinno być gut(oczywiście na pustym dokumencie to ustawiaj)

Kali
Początkujący

Wysłany: 13 Grudzień 2013, 12:40   jasne prowadnice

Nie pomogło. Znalazłem tą opcję: ,,Zapisz ustawienia jako domyślne". Otworzyłem wizytówkę robioną w 2011 roku w Corelu 9 i prowadnice jasne. Może to tak działa, że pliki z Corela 9 będą z jasnymi, a już z 14 granatowe.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 13 Grudzień 2013, 13:20   

to raczej na bank tak działa

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 13 Grudzień 2013, 14:03   

Kliknij lewym przyciskiem myszy na Prowadnice .

Obrazek1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 161 raz(y) 101.75 KB

chezare 

Wysłany: 14 Grudzień 2013, 08:32   

To teraz trzeba zebrać do za przeproszeniem kupy, to co napisał Bidonik i Restauro.
Kolor dowolnej prowadnicy, bo każda może mieć inny kolor zmienia się po zaznaczeniu prowadnicy i wybraniu polecenia właściwości z menu kontekstowego. Jak zapiszesz taki dokument to będziesz miał po ponownym jego otwarciu tak jak ustawiłeś, bo parametry prowadnic zapisują się w dokumencie. Nie musisz przy tym łazić po opcjach i nic zaznaczać bo to nic nie da, w nowym dokumencie będziesz miał standardowe kolory, ja w X3 mam akurat niebieskie, a nic nie zmieniałem.
Jak zrobisz tak jak na obrazku Restauro, a do tego zastosujesz się do rady Bidona, to zmienisz na stałe kolory prowadnic, co jest moim zdaniem bez sensu, bo w jednym dokumencie lepsze będą jasne, a w innym ciemne. Autorzy programu też tak pomyśleli zostawiając stosowną opcję niezaznaczoną.

Gdyby mi ktoś w ogóle zabrał prowadnice z Corela, to bym bardzo nie płakał :-)

Odpowiedz do tematu