|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Druk w dwóch kolorach |
| Autor |
Wiadomość |
Nawi
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x5
|
Wysłany: 11 Grudzień 2013, 12:04 Druk w dwóch kolorach
|
|
|
Hej,
mam pytanie..
Mam wykonać projekt grafiki drukowanej w dwóch kolorach.
Jeden kolor ma być mieszanką C:80 M:0 Y:40 :K0
a drugi kolor mieszanką C:80 M:0 Y:0 K:40
Jakie inne mieszanki mogę użyć, aby nie naruszyć wymogu druku w dwóch kolorach? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 11 Grudzień 2013, 12:13
|
|
|
Bardzo nieprecyzyjne pytanie.
Jeżeli druk będzie odbywał się farbami cmyk - to wymóg dwóch kolorów już jest naruszony (jest C, Y i K).
Wyjście - druk dwoma farbami Pantone, o ile znajdziesz odpowiedniki zbliżone do barw powstałych przez zmieszanie tych trzech przez Ciebie podanych. Nie widzę i nie rozumiem, gdzie jest problem.
Jeżeli zaś druk będzie odbywał się dwoma farbami zmieszanymi w podanych proporcjach (zmieszanych przez drukarnię) - to również nie widzę problemu ani nie rozumiem pytania.
Chyba, że chodzi Ci o znalezienie odpowiedników tych dwóch kolorów, z tym, że ten drugi będzie bez udziału K (tylko C i Y w innych proporcjach) - a to raczej nie będzie możliwe. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 11 Grudzień 2013, 13:04
|
|
|
Tegraf już opisał możliwości, a ja pokuszę się o odpowiedź, bo zdaje mi się, że rozumiem w czym rzecz, jednak chyba Nawi nie bardzo rozumie o co w tym chodzi. Jak tegraf wspomniał, rozwiązaniem są PANTONE'y, czy raczej projektowanie o nie oparte i druk np. na sicie czy flexo. Wtedy jak masz ograniczenie w postaci dwóch kolorów, to wybierz z PANTONów takie, które ci odpowiadają i wtedy w projekcie możesz użyć tych kolorów w ich 100 odcieniach, czy raczej opcjach krycia. Dany kolor PANTONE ma standardowo krycie 100. Jak weźmiesz czerwony, to w projekcie możesz użyć ten czerwony, ale również różowy z tego czerwonego uzyskany (przez ustawienie krycia na np. 30%). Wtedy nadal to będzie jeden kolor, ale dwa odcienie. Mam nadzieję, że ma to sens i że rozumiesz |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 11 Grudzień 2013, 13:27
|
|
|
| Ale wtedy to jeden kolor, a Nawi chce w dwóch. Twój sposób jest dobry, ale diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Wszystko zależy, co ma być tą tintą 30% drukowane. Nie wszystko można, np. linie 0.1 mm czy drobny tekst. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 11 Grudzień 2013, 14:09
|
|
|
Jasne jasne, - ja dałem przykład na jeden kolor. Niech Nawi powieli to raz (z np. niebieskim), i ma dwa koloru w sumie w 200 odcieniach. A jeszcze jak będziemy się zabierać za nadrukowania, to z takiego dajmy na to niebieskiego i czerwonego z odpowiednią tintą możemy dostać bonusowo zakres fioletów (teoretycznie) Można zrobić nie jeden ładny projekt |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 11 Grudzień 2013, 14:32
|
|
|
Zdefiniuj nową paletę, albo nie… bo masz Corela 15, więc zrób tak:- użyj palety dokumentu tak, żeby obie barwy zostały zdefiniowane jako dodatkowe* (domyślnie są rozbarwialne),
- sprawdź w wydruku [Ctrl]+[P] (zakładka: Pełnokolorowy), ile masz barw składowych — powinny być tylko dwie,
- wypuść skrzywionego PDFa pod offset i daj go drukarzowi.
A drukarz już sobie w kubełku te farby ukręci sam, skoro tak sam prosi.
Nie wiem, czy potrzebujesz tego, ale dodam na wyrost, że:- domyślnie paleta dokumentu ma włączone automatyczne dodawanie próbek, wyłącz to, a próbki skasuj.
- utwórz dwa obiekty o takich barwach jakie opisałaś, przeciągnij te obiekty na paletę dokumentu, a barwy same się dodadzą (ale będą rozbarwialne),
- z rozbarwialnych na dodatkowe przełączysz je w Edytorze palet, dostępnym z menu Okno > Palety kolorów.
EdytorPalet-rozbarwialneNaDodatkowe.png W tym miejscu zmieniamy z rozbarwialnych na barwy dodatkowe. |
Pobierz Plik ściągnięto 178 raz(y) 20.24 KB |
|
|
|
|
 |
Nawi
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x5
|
Wysłany: 14 Grudzień 2013, 19:42
|
|
|
| Teraz rozumiem. Dzięki za podpowiedzi :) |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 15 Grudzień 2013, 17:26
|
|
|
A ja nic nie rozumiem.
Na'vi się odbarwiły?
Nie wiem jak z dwóch kolorów zrobić dwa?
Nie wiem jaka jest różnica między mieszaniem farb w kubełku programu i kubełku drukarza?
Drukarz chce oszczędzić na czasie bo ma dwukolorową maszynę. Nie chce mu się mieszać farb bo jak by mu się chciało, to nie marudziłby że są trzy. Jedynym rozwiązaniem są chyba te pontony, ale to drukarza wkurzy jeszcze bardziej. Jeśli to sitodruk to może będzie mniej wkurzony? |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 15 Grudzień 2013, 23:13
|
|
|
Ciągle wszyscy offset i ewentualnie sito. A jak wejdziesz do dowolnego Lidla, czy Biedronki to 90% opakowań jest wydrukowanych na flexo. A na flexo nie da się wydrukować więcej kolorów niż ma maszyna.
Są już firmy które mają maszyny nawet 10-kolorowe, ale jeszcze dużo pracuje jedno- i dwukolorowych samoróbek i starych gratów.
PS. W 95 r. robiliśmy matryce na dwukolorową maszynę, na której była drukowana zdjęciowa torba reklamowa. Zielona gałązka z czerwonym jabłkiem. Druk tylko zielonym i czerwonym. Właściciel drukarni zbił na niej fortunę. Był to jedyny w mojej pracy przypadek, że trzykrotnie dorabialiśmy matryce bo się zużyły, a jeden komplet starcza na 2-3 mln nadruków. Potem facet kupił już porządną maszynę i ten sam wzór dalej leciał już jako podwójny CMYK. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 15 Grudzień 2013, 23:52
|
|
|
Ja sobie trochę żartowałem
Może koleżanka nam powie o jaką technologię chodzi?
| Cytat: | Jeden kolor ma być mieszanką C:80 M:0 Y:40 :K0, a drugi kolor mieszanką C:80 M:0 Y:0 K:40.
Jakie inne mieszanki mogę użyć, aby nie naruszyć wymogu druku w dwóch kolorach? |
Odpowiedź na takie pytanie, zakładając że koleżanka ma na myśli farby i że kolory mają być takie jak podane brzmi, bez mieszania farb przed drukiem tego się nie da zrobić. Nie da się wyeliminować jednej ze składowych w tych kolorach tak żeby jednego z nich drastycznie nie zmienić.
Nie da się ich też precyzyjnie zastąpić pantonem.
Technologia druku jest w tym wszystkim mało istotna. |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 17 Grudzień 2013, 13:59
|
|
|
| Chezare napisał/a: | | Nie wiem jaka jest różnica między mieszaniem farb w kubełku programu i kubełku drukarza? |
Cezary, nie ma. Jeśli mieszamy w Corelu (czyli przemianowujemy rozbarwialne na dodatkowe) to bełtamy w corelowym kubełku na niby, a skoro już to robimy, to i drukarz musi ukręcić odpowiednią farbkę w swoim, prawdziwym wiaderku.
Natomiast istnieje wariant, w którym my nie musimy bełtać, wystarczy, że drukarzowi powiemy. Bo, to tak samo, jakbyśmy zamiast barw używanych przez Nawi podstawili czysty Cyan i Magentę:
- zamiast C:80 M:0 Y:40 :K0 wypełniamy Cyanem,
- zamiast C:80 M:0 Y:0 K:40 wypełniamy Magentą.
A drukarzowi piszemy receptę, żeby zrobił odwrotnie.
Oczywiście, nie stawiamy go przed faktem dokonanym, tylko najpierw go pytamy, czy mu to odpowiada. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 15 |
|
|