Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
obrys JPG
Autor Wiadomość
robert557 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 27 Grudzień 2013, 15:17   obrys JPG

Witam
To moje pierwsze zapytanie na tym forum man nadzieje że nie pokręcę niczego potrzebuję wykonać obrys logo lecz niestety jest to grafika rastrowa i to nie najlepszej jakości czy w Corel ma takie możliwości ?

zespol palacowo parkowy DOBRE LOGO.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 254 raz(y) 16.38 KB

s-p-i-n 

Wysłany: 27 Grudzień 2013, 15:55   

trasowanie albo odrysowanie wszystkiego ręcznie

Artur Miernik 

Wysłany: 27 Grudzień 2013, 17:59   

Wektoryzuj traserem, ale, ze względu na marną jakość — specyficznie:
  • wciągnij obrazek na corelową stronę,
  • kliknij na bitmapie prawym klawiszem i wybierz z menu Trasowanie konturów > Obrazek niskiej jakości…. Pojawi się kreator.
  • W zakładce Kolor wskaż tryb kolorów: czarno-biały i naduś [OK]:

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Grudzień 2013, 20:00   

znaczy to nie zupełnie tak,podstawą jest usunięcie tła,można to zrobić prawie we wszystkich programach graficznych,nastepnym krokiem jest nałozenie koloru,najlepiej czarnego ,no i dalej tak jak pisze kolega wyżej jesli chodzi o trasowanie

logoLcdr9.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 177 raz(y) 19.95 KB

Artur Miernik 

Wysłany: 27 Grudzień 2013, 23:48   

Rzecz w tym, Bidonie, że udało się bez czyszczenia. Dlatego, zaproponowałem takie, a nie inne parametry.

A oto efekt końcowy.
Brudy pod spodem, to wystająca bitmapa.

Na wszelki wypadek pokazuję pierwszą zakładkę trasowania.

zawijas.cdr12.rar
Na dowód gotowy zawijas bez poprawek:
Pobierz Plik ściągnięto 186 raz(y) 62.86 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 28 Grudzień 2013, 00:20   

ja rozumiem,i wielki szacun,ja tylko podałem na pszyszłośc jak powinno się robić,nie chciałem nikogo urazić :-)

Artur Miernik 

Wysłany: 28 Grudzień 2013, 00:53   

Uraza, skąd? Sam myślałem, że będzie trzeba czyścić, ale chwilę pokombinowałem i jakoś poszło.

robert557 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 6 Styczeń 2014, 16:36   

Witam

Jest mała chwila a więc pragnę podziękować za pomoc :poklon zaoszczędziło to mi sporo roboty plusiki powędrowały. Dzięki

logo.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 202 raz(y) 87.27 KB

Artur Miernik 

Wysłany: 6 Styczeń 2014, 17:33   

Plusiki nieważne, bo i tak nie rozumiem tutejszych statystyk, punktacji i rang — czarna magia. Ważne, żebyś już był „naumiany”.

chezare 

Wysłany: 7 Styczeń 2014, 09:15   

Za uczenie trasowania powinny być punkty ujemne, tak samo jak za przeforsowanie 7zip i używanie rar :-)

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 7 Styczeń 2014, 18:39   

chezare napisał/a:
jak za przeforsowanie 7zip i używanie rar

happy Touché

Artur Miernik 

Wysłany: 7 Styczeń 2014, 20:52   

To jeszcze nasz Czarek, czy już czart?

Czarku, zanim cokolwiek umieszczę, zawsze pakuję oboma kompresorami, ale na forum wrzucam mniejszy. Rar wygrywa mniej więcej raz na cztery, pięć rozdań.

A z trasowaniem wymyk polegał na trybie czarno-białym. Dlatego pokazałem.

chezare 

Wysłany: 8 Styczeń 2014, 05:25   

To żart był :-) W każdym jakiś diabeł siedzi, wszystko przez to że Bogumiła sobie poszła i nie mam komu dokuczać :-)
Co do całej tej punktacji, to ja też nie wiem o co chodzi, ale wiem że gdyby dało się zastosować jakieś logiczne kryteria, to w rankingu najbardziej zasłużonych na czele listy byłbyś Ty Artur, byłby Tegraf, ale że tak nie jest to przez chwilę w czołówce peletonu będę ja, umieszczając linki do tego co Wy piszecie :-) a za chwilę wszystkich wyprzedzi z prędkością Pendolino nasza encyklopedia fontów, Bidonik.Mnie to zupełnie nie przeszkadza. Nigdy się z nikim nie ścigałem na tym forum i ścigać się nie zamierzam i zawsze niezmiennie będę się cieszył jeśli komuś uda się pomóc. Jedno dziękuję jest więcej warte niż 1000 punktów, ja w swojej skrzynce mam setki takich dziękuję :-) Z setkami to może trochę przesadziłem :-)
Nigdy nie polecę trasowania jeśli chodzi o logo czy znaki towarowe, jestem nawet przeciwny "odrysowywaniu" tego typu grafiki, choć sam przerysowałem setki takich obrazków. Przerysowałem bo właściciel nie miał stosownych materiałów, bo nie było kogo o nie poprosić, a jak już były i znalazłem kogoś kto mógł mi je udostępnić, to zostawałem wzywany na przesłuchanie jak terrorysta, po co, na co, do czego…
Gdyby ktoś mi dał grafikę z tego tematu, to nawet bym o trasowaniu nie pomyślał, bo to 3 linie i 5 min roboty :-) Każdy kto choć raz widział miotający się i jęczący laser czy ploter, który z taką trasowaną grafiką się mordował, wie o czym mówię :-)
Wrogiem trasowania nie jestem i mam na to dowody, niestety kabel od kamery schowałem tak, że nie mogę go znaleźć, jak dojadę do pracy, to dołączę obrazek :-)

Przeciwko takiemu zastosowaniu trasowania nie protestuję. Obrazek jest wycięty z jednokolorowej folii.

Odpowiedz do tematu