Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
corel draw poczatki?
Autor Wiadomość
Artur Miernik 

Wysłany: 28 Grudzień 2013, 15:01   

Czasoprzesunięty, przejrzenie po kolei okienka wszystkich opcji zajmie Ci co najwyżej kwadrans. Z tego, co pamiętam, w starszych wersjach, to, czego szukasz jest w jednym z pierwszych punktów.

Danonie, podstawy, to już ładnie ujął Roland. Przejrzałem w księgarni. Samo wchodzi. Nie ma co powtarzać.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 28 Grudzień 2013, 16:45   

danon1973 napisał/a:
tylko zdecydowanie nie podstawy.

Artur Miernik napisał/a:
Danonie, podstawy, to już ładnie ujął Roland.

Chyba danon miał na myśli, żeby to NIE były podstawy. Pewno chodzi o Corela dla zaawansowanych, jakieś zgrabne sztuczki, których efekt jest rewelacyjny, ale będący współdziałaniem kilku narzędzi i trików Np. rysujesz to, potem przekształcenie z obrotem i kopiowaniem, redukcja węzłów i kolejna transformacja, potem metamorfoza z takim a takim skokiem, na koniec gradienty, przezroczystość w tym czy innym trybie i viola! Kto wie, może wspólnie coś takiego sklecimy? ;-) Każdy z nas pewnie zrobił raz czy dwa coś, co przeszło jego najśmielsze oczekiwania :-o Może warto się tym podzielić? No chyba, że ktoś uważa to za dzieło swego życia i chce wziąć tą tajemnicę do grobu :-)

timeshift 
Fachowiec

Wysłany: 28 Grudzień 2013, 17:29   

dzieki, ok kadrowac ogolnie umiem.

do czego sluza te narzedzia:

Artur Miernik 

Wysłany: 28 Grudzień 2013, 18:04   

Do rysowania, pisania i kolorowania.

Cysorz 

Wysłany: 28 Grudzień 2013, 18:07   

Prowokacja?
No dobrze (załóżmy, że jednak nie) - bardzo przystępnie jest to opisane w pomocy.
Pomoc jest dostępna pod klawiszem F1.
Klawisz F1 znajduje się zazwyczaj w lewym, górnym rogu klawiatury.
Klawiatura to takie "coś" z literkami i cyframi zaznaczonymi na niewielkich kwadracikach/prostokątach.
Jeżeli udało Ci się "coś" tam napisać, to zakładam, że znasz alfabet.

Coś jeszcze jest niejasne???

Artur Miernik 

Wysłany: 29 Grudzień 2013, 01:31   

Tu

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 29 Grudzień 2013, 02:46   

Malutki nie wytrzymał ;-) Mnie też się na początku (przy pierwszym postach timeshifta) zdawało, że ktoś tutaj sobie z nas jaja robi. Nawet teraz nie do końca wyzbyłem się tego uczucia. Dlatego też zasugerowałem F1 kilka postów wcześniej, ale chyba faktycznie kolega nie do końca wie, czym są pliki pomocy i jak z nich korzystać ;-)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 29 Grudzień 2013, 10:57   

Cytat:
do czego sluza te narzedzia:

Powtarzam się ale skoro Roland już to wyjaśnił nie ma potrzeby powielania informacji , tym bardziej że jest jeszcze pomoc " F1 "oraz podpowiedzi w programie .
http://www.corel.wodip.opole.pl/ekran/ekran.htm

danon1973 
Początkujący

Wysłany: 30 Grudzień 2013, 00:00   

Shame napisał/a:
danon1973 napisał/a:
tylko zdecydowanie nie podstawy.

Artur Miernik napisał/a:
Danonie, podstawy, to już ładnie ujął Roland.

Chyba danon miał na myśli, żeby to NIE były podstawy. Pewno chodzi o Corela dla zaawansowanych, jakieś zgrabne sztuczki, których efekt jest rewelacyjny, ale będący współdziałaniem kilku narzędzi i trików Np. rysujesz to, potem przekształcenie z obrotem i kopiowaniem, redukcja węzłów i kolejna transformacja, potem metamorfoza z takim a takim skokiem, na koniec gradienty, przezroczystość w tym czy innym trybie i viola! Kto wie, może wspólnie coś takiego sklecimy? ;-) Każdy z nas pewnie zrobił raz czy dwa coś, co przeszło jego najśmielsze oczekiwania :-o Może warto się tym podzielić? No chyba, że ktoś uważa to za dzieło swego życia i chce wziąć tą tajemnicę do grobu :-)

Dokładnie Shame, chodziło mi o to, żeby to nie były podstawy. Książek z podstawami Corela jest dużo w księgarniach... natomiast, żeby znaleźć coś bardziej zaawansowanego to już masakra. Nie wiem, może coś się zmieniło do tej pory, ale jakieś 3-4 lata temu chciałem sobie kupić jakąś książkę z Corela, obszedłem parę księgarń i naprawdę nic ciekawego znaleźć nie mogłem. Było trochę książek, ale same podstawy. Ręce mi opadły i w końcu nic nie kupiłem.

Shame dobrze to opisałeś, w książce mogłyby być użyte różne techniki czy sztuczki, które stosujecie. Można by też jeden rozdział poświęcić przygotowaniu do druku... świetnie jest to opisane w temacie założonym tutaj przez tegrafa w 2011 roku. Mimo, że szykuję do druku (i sprawdzam prace innych) od ponad 3 lat to przyznam, że paru ciekawych rzeczy się dowiedziałem z tego wątku... TO JEST POZIOM!
Czemu nie można znaleźć jakiejś książki o przygotowaniu do druku z Corela? Mam na przykład pozycję "Profesjonalny druk. Przygotowanie materiałów"
W książce tej można znaleźć wytyczne co do Photoshopa, Ilustratora, FreeHanda, InDesigna, QuarkXPressa czy Acrobata... ale z Corela nic.

Można by też poświęcić rozdział makrom, tworzeniu makr, różnym sposobom ich wykorzystania itd.
To są rzeczy, które wykraczają już poza podstawy a są ważne i pożyteczne... zwłaszcza przygotowanie do druku.
W studium graficznym miałem tylko podstawy podstaw z przygotowania do druku, o makrach nie było ani słowa, mimo, że poziom był w szkole wysoki i cały semestr męczyliśmy Corela.

curve
Doradca

Wysłany: 31 Grudzień 2013, 10:22   

podziwiam za cierpliwość panowie - przejrzyjcie lepiej jego posty sprzed jak to napisał "przerwy"

czysty troll albo mega leń - szkoda na niego klawiatury i nerwów

chezare 

Wysłany: 31 Grudzień 2013, 13:47   

Nie mieliście nigdy do czynienia z dzieckiem, które zadaje pytania, których sami nigdy byście nie wymyślili?
Time od początku miał szerokie zainteresowania, pytał o Corela, PhotoShopa, animacje komputerowe, myślicie że to tak łatwo wszystko na raz ogarnąć? :-) Nie wiem dlaczego Time nie dostał pod choinkę kredek i farb i nie wiem dlaczego jak inni nie strzela do kosmitów na ekranie monitora? Kiedyś umiał już wykadrować obrazek, wiedział gdzie są Opcje i co trzeba w nich odznaczyć, niestraszna mu była faza i przeźroczystości. Miał przerwę, może pytał na forum poświęconemu innemu programowi i zapomniał co oznaczają obrazki z lewej strony ekranu. Jutro zapyta o kolorowe kwadraciki z prawej strony, zainteresuje się górą, a może nawet zapyta o to co na dole? Później zrobi sobie kolejną przerwę i znowu zapyta o kadrowanie? Nie wiem dlaczego tak was to stresuje, przecież nikt tutaj od nikogo, niczego nie wymaga, chcecie odpowiadajcie, nie chcecie… Z czasem wygrać się nie da :-)
Dziwisz się Danon, że brakuje książek o Corelu? Przecież to prosty program, tutaj nie ma czary mary, hokus pokus, sztuczki to raczej w programach do malowania a nie rysowania kresek i kółek. Tegraf nie potrzebował książki żeby nauczyć jak dać sobie radę z kolorami.
Kiedyś grafik musiał pracować na komputerze z jabłkiem w nazwie, jak takiego nie miał, to był amatorem. Dzisiaj amatorem jest ten kto używa narzędzi Corela, w najlepszym razie może być kamieniarzem albo oklejaczem samochodów. Nie ma książek o VBA? Pewnie są, bo są ludzie, którzy się w tym bałaganie nauczyli poruszać. Mam parę książek o VBA z Excela, niektóre to lektura stacjonarna, mają taką objętość że ciężko je ze sobą zabrać :-)
Cały semestr mordowaliście Corela? Ja morduję go od kilkudziesięciu i dalej nic nie wiem.
Program to tylko narzędzie, każdy zrobi z nim to co będzie chciał, tylko wyobraźnia nas ogranicza.
Za moich czasów żeby się czegoś nauczyć, to trzeba było znaleźć szamana, teraz są różne fora, internetowe wyszukiwarki i książki, jak ktoś chce to się nauczy.
Jak chcecie mówić o sztuczkach, to załóżcie temat tips and tricks, zdziwicie się jak szybko umrze naturalną śmiercią :-)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 31 Grudzień 2013, 14:48   

temat tric pewnie by nie upadł,ale pytanie jest takie,jak to ogarnąc,to nie takie łatwe jak się wydaje ja również życze szczęśliwego nowego roku :-D

Odpowiedz do tematu