Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Gradient eliptyczny / Layers blending mode
Autor Wiadomość
chraqek
Początkujący

Wysłany: 15 Luty 2014, 14:03   Gradient eliptyczny / Layers blending mode

Cześć,

mam następujące problemy:

- Jak w Corelu zrobić gradient, który będzie się rozchodził radialnie ale w kształcie elipsy a nie koła? - przykład załącznik.

- Czy jest możliwość ustawienia przenikania się warstw jak w Inkscapie np. Darken?

johnny-rocker.png
Pobierz Plik ściągnięto 231 raz(y) 564.01 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 15 Luty 2014, 20:41   

sprawdź w tym temacie.

chezare 

Wysłany: 19 Luty 2014, 07:14   

Z tego co mi wiadomo, mogę się mylić, to w Corelu nie da się przejść tonalnych zrobić w formie elipsy, po krzywej, itp. W tym przypadku to i tak by nic nie dało, bo przejście tonalne , jakie by nie było przykryje obrazek pod spodem. Teoretycznie, gdybyśmy mieli już elipsę wypełnioną gradientem tak:

to się da zrobić w Corelu, to można jej nadać przeźroczystość, ale tutaj podobnie jak w przypadku wypełnienia nie ma przeźroczystości w formie elipsy.
Trzeba sobie jakoś w życiu radzić, powiedział baca, zawiązując but dżdżownicą.
To co jest niżej, zrobiłem tak:
- obrazek ściany wkleiłem do Photo-Painta, to nie jest konieczne, ale chciałem mieć podgląd, jak to będzie wyglądało
- następnie do tego samego dokumentu wkleiłem czarną elipsę
- zastosowałem wtapianie i pobawiłem się ustawieniami we właściwościach elipsy
- skopiowałem elipsę i wkleiłem do Draw
- wyciąłem w niej dziury napisem

To nie jest grafika wektorowa, ale czy jakiekolwiek przejście tonalne, cień czy przeźroczystość nią jest?

wloza 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: CorelDRAW X5
Wysłany: 3 Marzec 2014, 21:08   

Można zrobić to tym sposobem. Bez bitmap.

Gradient eliptyczny.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 227 raz(y) 32.28 KB

gradient eliptyczny.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 167 raz(y) 226.46 KB

chezare 

Wysłany: 4 Marzec 2014, 07:42   

Wloza, każdy sposób który pozwala osiągnąć cel jest w jakiś sposób dobry :-)
Jeśli jednak uważasz, że cienie, soczewki, przeźroczystości, wypełnienia siatkowe, itp. w programie wektorowym są wektorowe, to moim zdaniem grubo się mylisz. Nie są, bo te efekty o wiele łatwiej zrobić posługując się grafiką rastrową. To sprawia takie wrażenie bo program zapamiętuje to jako przepis na osiągnięcie celu, ale wyświetlając takie wynalazki nie rysuje krzywych :-) .
Mam też uwagę do sposobu w jaki swój pomysł zaprezentowałeś. Ktoś kto już program ma jako tako opanowany będzie wiedział jak to zrobiłeś, ktoś kto zaczyna może nad takim obrazkiem siedzieć do końca życia i nie będzie wiedział jak to zrobić :-)
Nie wstydź się napisać dwóch zdań co i jak :-)

wloza 
Praktyk

Wysłany: 4 Marzec 2014, 20:56   

No, faktycznie wkleiłem ce-de-era bez opisu. Już uzupełniam. :-)
Narysowałem "ścianę-murek" na warstwie 1. Potem skopiowałem ją na warstwę 2. Na warstwie 2 , na "murku" zrobiłem napis. Z "murku" i napisu wyciąłem część wspólną a resztę usunąłem. Na warstwie 1, na "murku" utworzyłem cień z elipsy. Następnie rozłączyłem grupę cienia i elipsy. Elipsę usunąłem. I, to wszystko. :-)

chezare 

Wysłany: 5 Marzec 2014, 09:38   

No i teraz jest dużo lepiej :-)
Mnie się Twój pomysł podoba, bo jest prosty i nie trzeba wychodzić z Draw żeby go zrealizować, musisz tylko popracować nad przejrzystością opisu, po co pisać o warstwach itp? :-)
Moim zdaniem taki przepis powinien wyglądać jakoś tak:

Pomysł jak najbardziej godny uwagi.
Nie bierz się za murowanie bo jak ustawisz cegły tak jak na obrazku, to będzie katastrofa budowlana :-)
Opierając się na Twoim pomyśle z cieniem pomyślałem, że można by to samo uzyskać kadrując kopię tła napisem, nie ruszając tego z czego gradient został zrobiony?
Tak jest chyba jeszcze prościej?

wloza 
Praktyk

Wysłany: 5 Marzec 2014, 21:13   

Chezare, opis robiłem do swojego rysunku. Może najpierw obejrzałbyś go, a potem przeczytał ze zrozumieniem.
Uwierz mi, warstwy bardzo przydają się w pracy nad rysunkami. Robią ją bardziej przejrzystą i uporządkowaną. Ułatwiają osiągnięcie pożądanego efektu. Ja je używam i dlatego o nich piszę.
Nie wiem, gdzie w moim rysunku znalazłeś bitmapę cienia? Ja w swoich pracach nie używam bitmap. I już, jeżeli chcesz kogoś poprawiać, to rzetelnie przeczytaj post, a później kilka razy zastanów się czy masz rację.
I ostatnia rzecz. Twoje "menu" jest dokładnie tym co ja zrobiłem, z tą różnicą, że ja zamiast kadrowania użyłem "części wspólne".

chezare 

Wysłany: 6 Marzec 2014, 03:58   

Ja po prostu staram się nie robić rzeczy niepotrzebnych, dlatego nie rysuję każdej kreski na nowej warstwie w sytuacjach kiedy to niczemu nie służy.
Twój przepis nie zadziała w starszych wersjach Corela i nie masz racji pisząc że nie używasz w swoich pracach bitmap, ale mniejsza o to.
Żebym wiedział że się obrazisz to bym się w ogóle nie odzywał, tym bardziej że autor tego tematu już dawno o nim zapomniał i pewnie pies z kulawą nogą tam nie zajrzy.

Odpowiedz do tematu