Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Efekt głębi
Autor Wiadomość
Versi 
Początkujący

Wysłany: 17 Marzec 2014, 13:46   Efekt głębi

Witam. Dopiero uczę się pracy w CorelDraw i nie mogę sobie poradzić z narzędziem Głębia, a mianowicie: robię okrąg, przerabiam go na walec i rysuję coś na podstawie. Problem tkwi w tym, że gdy potem chcę obracać całą głębią rysunek na podstawie pozostaje w miejscu. Do załącznika dodaje przykład.

example.cdr
Przykład
Pobierz Plik ściągnięto 196 raz(y) 22.13 KB

Ostatnio zmieniony przez Versi 17 Marzec 2014, 14:22, w całości zmieniany 1 raz  

s-p-i-n 

Wysłany: 17 Marzec 2014, 14:11   

bo rysunek na podstawie nie wchodzi w skład oniektu na który nałożona jest głębia

a plik zapisz do niższej wersji (plik>zapisz jako i tam wybierz wersję np 9)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 17 Marzec 2014, 14:22   

niom,zaznacz wszystko i zgrupuj(Rozmieść-Grupuj),najlepiej skrotem ctrl+A a potem ctrl+G i potem obracaj jak chcesz

Versi 
Początkujący

Wysłany: 17 Marzec 2014, 14:30   

bidon184 napisał/a:
niom,zaznacz wszystko i zgrupuj(Rozmieść-Grupuj),najlepiej skrotem ctrl+A a potem ctrl+G i potem obracaj jak chcesz

Dzięki ale po zgrupowaniu w ogóle nie mogę zastosować na obiekcie głębi.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 17 Marzec 2014, 14:32   

yyy,no pewnie,hym dales sample,i pytanie brzmialo jak w tym sample obrocic z głębią wiec dałem odpowiedź ,najpierw zrob głębie a potem to co napisałem wcześniej,chyba że ja czegos nie kumam :-)

Versi 
Początkujący

Wysłany: 17 Marzec 2014, 14:47   

No dobra robię głębie, grupuje wszystko i wciąż nie mogę obracać tym w 3 wymiarach.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 17 Marzec 2014, 14:57   

ja chyba nie kumam jednak,ty chcesz obracać to co zrobiłes jeszcze raz z głębią? no to jesli tak to to rozgupuj,przekrztalc w krzywe i polącz i wtedy jeszcze raz potraktuj głębią

Versi 
Początkujący

Wysłany: 17 Marzec 2014, 15:14   

bidon184 napisał/a:
ja chyba nie kumam jednak,ty chcesz obracać to co zrobiłes jeszcze raz z głębią? no to jesli tak to to rozgupuj,przekrztalc w krzywe i polącz i wtedy jeszcze raz potraktuj głębią

Mniej więcej. Chodzi o to że na podstawie cylindra ma być wzorek (w tym przypadku krzyż) i tylko na podstawie tj. nie ma się zagłębiać w dalszą część cylindra. Dodatkowo cała figura powinna się obracać w trzech wymiarach.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 17 Marzec 2014, 16:50   

Jak chcesz obracać to co wyekstrudowałeś (w angielskiej wersji Głębia zwie się Extrude), wystarczy, że klikniesz na obiekt, zaczekasz sekundę, czy dwie i znów klikniesz. Kursor zmieni się na Operator 3D i pojawią się uchwyty przekształceń. Teraz możesz przytrzymać w dowolnym miejscu i obracać.

chezare 

Wysłany: 17 Marzec 2014, 16:57   

Tego się nie da zrobić, głębia ma zastosowanie do pojedynczego obiektu.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 17 Marzec 2014, 20:33   

Nom, to swoją drogą. Chez słusznie prawi. Nie da się w DRAWie łączyć ekstrudowanych obiektów 3D. To nie CAD. DRAW jest programem do 2D, a ta pierdołka z głębią to tylko namiastka i raczej narzędzie do zrobienia np. napisu, który będzie wyglądał na 3D. Nie da się spawać lub przycinać obiektów 3D innymi obiektami 3D (bez spłaszczenia ich w elementy 2D). No chyba, że jest coś o czym nie wiem ;-)

chezare 

Wysłany: 18 Marzec 2014, 08:12   

Przyszło mi do głowy, że mogę nie mieć racji. Używam dosyć zabytkowych wersji Corela i być może w nowych coś jest inaczej, choć Corel nie jest specjalistą od rewolucji :-)

Odpowiedz do tematu