|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Jak nałożyć teksturę na zaimportowany kształt? |
Autor |
Wiadomość |
siedmiomilowy
Początkujący
|
Wysłany: 17 Marzec 2014, 00:06 Jak nałożyć teksturę na zaimportowany kształt?
|
|
|
Witam wszystkie kochane misie!
Chciałbym prosić o pomoc w pewnym problemie. Otóż zaimportowałem do Photo-Painta siatkę obiektu zrobionego w programie 3D, z rozszerzeniem PNG, celem nałożenia na nią tekstury. Jest to kilka nieskomplikowanych kształtów, które chciałbym aby były wypełnione materiałem, który również wrzuciłem do tego samego okna. Domyślam się, że zrobienie tego polegać będzie na pracy na warstwach, jednak nie wiem, jak to zrobić.
Pracowałem kiedyś dość sporo w Photo-Paincie, jednak nigdy nie miałem konieczności używania warstw i masek, więc nie wiem, jak sobie z tym poradzić.
Będę bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 17 Marzec 2014, 04:11
|
|
|
Pomysł z Photo-Paint jest delikatnie mówiąc dosyć słabym pomysłem.
|
|
|
|
|
siedmiomilowy
Początkujący
|
Wysłany: 17 Marzec 2014, 18:15
|
|
|
A czemuż to uważasz ten pomysł za słaby? Skoro robi się takie rzeczy w Photoshopie czy Gimpie, to w Photo-Paincie też powinno nie być z tym problemu.
Ale Ty chyba źle mnie zrozumiałeś. Chodziło mi o siatkę obiektu, a nie cały obiekt.
Załączam tym razem zrzuty z ekranu, żeby było wiadomo o co cho.
ptaszekpp.jpg ...i jego rozłożona siatka wrzucona do Photo-Painta wraz z teksturką widoczną powyżej. |
Pobierz Plik ściągnięto 349 raz(y) 138.68 KB |
ptaszek.jpg Obiekt wymodelowany w programie 3D |
Pobierz Plik ściągnięto 338 raz(y) 8.98 KB |
|
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 17 Marzec 2014, 19:58
|
|
|
Dlaczego uważam że to marny pomysł? Ano dlatego, że ten program się do tego nie nadaje, o czym się niebawem przekonasz |
|
|
|
|
siedmiomilowy
Początkujący
|
Wysłany: 17 Marzec 2014, 20:18
|
|
|
No, nie mogę z niektórych ludzi po prostu... Dlaczego ten program się do tego nie nadaje? I w jaki sposób się o tym mam przekonać niebawem? To jest, jak przypuszczam, bardzo prosta operacja, wycięcie w danym materiale kształtu wyznaczonego przez siatkę... Sądząc po ilości Twoich postów i liczbie udzielanych przez Ciebie pomocy, sądziłem, że mając bardziej szczegółowe wskazówki, będziesz wiedział, jak to zrobić :) Gdzie zatem leży problem? |
|
|
|
|
wloza
Praktyk
Wersja CorelDRAW: CorelDRAW X5
Pomógł: 4 razy Wiek: 66 Dołączył: 31 Sie 2013 Posty: 95 Skąd: Kamienna Góra
|
Wysłany: 17 Marzec 2014, 23:17
|
|
|
Najprościej będzie tak:
- otwierasz teksturę jako tło.
- importujesz swoją siatkę (wstawia się ona jako obiekt, co jest równoznaczne z nową warstwą)
- z menu MASKA wybierasz UTWÓRZ ~ Z OBIEKTÓW
- następnie zaznaczasz tło
- z menu OBIEKT wybierasz UTWÓRZ ~ KOPIUJ ZAZNACZENIE
- powstał nowy obiekt wypełniony teksturą z którym już można zrobić wszystko.
:) |
|
|
|
|
siedmiomilowy
Początkujący
|
Wysłany: 18 Marzec 2014, 00:05
|
|
|
Właśnie nie do końca tworzy to efekt, o który mi chodzi. Mój kształt zostaje w ten sposób wypełniony daną teksturą, ale jest ona blada, jakby za mgłą, tak, że prawie wcale jej nie widać :(
Co jest najśmieszniejsze, udało mi się przed chwilą zrobić jakoś samemu to, o co mi chodzi, ale w żaden sposób nie mogę tego teraz powtórzyć :)
A powinno wyglądać to tak, że wrzucam tekturę, na to obiekt, coś tam klikam w kilku opcjach, po czym mój kształt jest wypełniony teksturą tak, jak powinna ona wyglądać, a wszystko poza nim jest białe. Choć ostatnio zrobiłem to chyba w odwrotnej kolejności, najpierw wrzuciłem siatkę, a dopiero na nią teksturę (ale nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie). |
|
|
|
|
wloza
Praktyk
|
Wysłany: 18 Marzec 2014, 00:16
|
|
|
Możliwe, że w ustawieniach wypełnienia masz inne parametry scalania. Zmień na tryb normalny i ustaw przeźroczystość na zero. |
|
|
|
|
siedmiomilowy
Początkujący
|
Wysłany: 18 Marzec 2014, 00:26
|
|
|
W trybie scalania jest "Normalna", a krycie na 100%. |
|
|
|
|
wloza
Praktyk
|
Wysłany: 18 Marzec 2014, 00:55
|
|
|
Zostaje zamknąć program i wejść jeszcze raz . |
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 18 Marzec 2014, 06:14
|
|
|
Siedmiomilowy, trzeba było skończyć, ja się nie obrażam.
Wiem co w tym programie można zrobić i wiem co można zrobić ale byle jak.
Mnie byle jak nie interesuje, jak się coś robi, to się powinno to robić porządnie.
Jeśli uważasz, że nałożenie tekstury to prosta sprawa, to widocznie nie masz o tym pojęcia, albo myślimy o całkiem różnych rzeczach. W Photo-Paint da się zamalować powierzchnię płaskiego obrazka jakimś wzorkiem, da się to zrobić w wielu znacznie bardziej prymitywnych programach i to nawet lepiej niż w Corelu,. Ja Corela zawsze broniłem, tam gdzie się go obronić da, ale w tym przypadku nie zamierzam tego robić, Corel się do tego nie nadaje, chyba że jak powiedziałem, myślimy o czym innym. |
|
|
|
|
siedmiomilowy
Początkujący
|
Wysłany: 18 Marzec 2014, 15:41
|
|
|
Spoko, nie wiem tylko, jak możemy myśleć o czymś innym, skoro wszystko dokładnie wyjaśniłem...
A, że coś takiego da się zrobić, to wiem, bo, jak napisałem wyżej, mnie się to wczoraj jakoś udało, tyle że wymagało to kilku zaznaczeń i kliknięć we właściwe elementy i we właściwej kolejności, czego nie potrafiłem niestety powtórzyć, ale efekt był dokładnie taki, jakiego oczekiwałem.
Może po prostu nie wiesz o Photo-Paincie tyle, ile myślałeś, że wiesz, ale to nic złego. W końcu nie ma człowieka, który wiedziałby absolutnie wszystko z danej dziedziny.
I niczego nie chciałem kończyć :) Po prostu zastanawiają mnie takie dziwne zachowania, w których ludzie coś tam bąkną enigmatycznie, zamiast w wyczerpujący sposób napisać, co i jak i dlaczego, co znczanie oszczędziłoby czasu.
@wloza, ponowne uruchomienie komputera niestety nie pomogło :( |
|
|
|
|
wloza
Praktyk
|
Wysłany: 18 Marzec 2014, 23:39
|
|
|
Siedmiomilowy, musi wyjść. Kolejność taka sama jak podałem wcześniej, z tym tylko, że musisz otworzyć okno dokowane OBIEKTY i w nim zaznaczać interesujące Cię w danej chwili obiekty-warstwy.
I nie zrażaj się, tylko próbuj, bo Corel, to naprawdę fajny program :)
A jakiej wersji Corela używasz?
Obiekt z teksturą.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 3029 raz(y) 147.2 KB |
|
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 19 Marzec 2014, 08:17
|
|
|
Wloza, przyznasz że to dosyć marnie wygląda?
Siedmiomilowy, różne rzeczy mieliśmy na myśli. W grafice tekstura, to cyfrowe odwzorowanie powierzchni, mające jeden cel, oszukać wzrok. Moja wina że skojarzyłem to z Corelem.
Masz rację Siedmiomilowy, nie wszystko wiem o Photo-Pait, pewnie więcej nie wiem, niż wiem, ale zdaję sobie z tego sprawę. Wiem jak zamalować fragment grafiki jakimś wzorkiem i wiem, że niewiele z tym można potem zrobić.
Masz przestrzenną siatkę zrobioną w 3D i robisz z niej płaski obrazek żeby nałożyć nań teksturę w programie który się do tego moim zdaniem nie nadaje, tu mamy różne zdania, nie ważne. W tym momencie to skąd ta siatka pochodzi nie ma najmniejszego znaczenia, masz na ekranie płaską grafikę i trudno w Corelu będzie oszukać oglądającego, że płaska nie jest. Tyle miałem na myśli. Oczywiście życzę powodzenia, może sam na tym skorzystam?
Tak na marginesie, pakiet Corela w jednej z zabytkowych wersji miał moduł 3D i miał moduł do tworzenia tekstur.
.
Takie obrazki można zrobić w Corelu, można zrobić nawet w windowsowym Paint, tylko po co się mordować? |
|
|
|
|
wloza
Praktyk
|
Wysłany: 19 Marzec 2014, 10:23
|
|
|
Chezare, ten obrazek miał tylko pokazać, że da się położyć teksturę , a nie ładnie wyglądać. To co pokazałeś, to obrazki stworzone w programach 3D (wazonik).
Cały czas odnoszę wrażenie, że jesteś jakimś koniem trojańskim podrzuconym tutaj, aby dezawuować wszystko to, co ma do zaoferowania Corel. Zawsze piszesz, że to nie jest program do tego, czy tamtego, że tego nie da rady zrobić, albo: "po co się mordować". Są do tego inne programy.
Takie jest Twoje prawo. Ale, dlaczego w takim razie tu jesteś? Może to nie studnia za głęboka, a sznur za krótki?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Marzec 2014, 10:31
|
|
|
ja się zgadzam z Chezare,robienie czegoś na siłe w corelu moim zdaniem mija się z celem |
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 19 Marzec 2014, 11:28
|
|
|
Wloza, nikt na tym forum chyba nie bronił tyle razy Corela co ja, ale tam gdzie się go bronić nie da, to tego nie robię bo to nie ma sensu. Wiem łatwo napisać, trudniej i dłużej trwa sprawdzenie czy to co się pisze odpowiada rzeczywistości. Oczywiście że obrazki które załączyłem są z programów do modelowania 3D i tam można mówić o teksturach.
Ty uważasz że to ma sens, a ja że jest marne, nie musimy się zgadzać.
Kolega chce wypełniać powierzchnię wzorkiem, mam nadzieję, że przy twojej pomocy mu się to w końcu uda, ja bym tego nakładaniem tekstury nie nazwał. To tyle w tym temacie. |
|
|
|
|
wloza
Praktyk
|
Wysłany: 19 Marzec 2014, 12:30
|
|
|
Bidon 184 powiedz mi , w którym momencie położenie tekstury na płaski obiekt w Corelu jest robieniem na siłę? |
|
|
|
|
siedmiomilowy
Początkujący
|
Wysłany: 19 Marzec 2014, 16:44
|
|
|
Ujmę to tak: Można to zrobić w innych programach, w Gimpie, Photoshopie i pewnie w jeszcze wielu innych. Tylko po co mam robić to na siłę w jednym z nich, skoro to Photo-Paint jest mi najbliższy?
Poza tym mam wrażenie, że nadal żaden z Panów nie zrozumiał, o co mi chodzi. W załączonym przeze mnie pliku jest rozłożona siatka. Ok, nie musimy nazywać tego od razu teksturowaniem jej, bo być może zbyt poważnie to brzmi. Powiedzmy, że chcę po prostu wypełnić ten niezbyt skomplikowany kształt (ale na pewno nie będący zwykłym kwadratem, bo to by było proste) wzorem, który mam na drugim zdjęciu. Nazwijmy to po dziecięcemu pokolorowaniem go, żeby wyglądał tak, jak na tym zdjęciu. I to wszystko.
Co prawda zrobiłem to już w inny sposób, mianowicie wypełniłem go za pomocą klonowania. Nie zmienia to jednak faktu, że sposób, który od początku mam na myśli, byłby prostszy i przede wszystkim dużo szybszy i nie uważam Photo-Painta za program nie nadający się do tego, bo wiem, że można to w nim zrobić. |
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 19 Marzec 2014, 22:00
|
|
|
Już dawno się przyznałem, że co innego miałem na myśli i jeszcze raz powtórzę, że nie widzę przeszkód i nie widzę nic złego w tym, że chcesz wypełnić jakiś kształt w Corelu płaskim wzorkiem. Nie wiem czemu to ma służyć, być może do tego co chcesz uzyskać to wystarczy? W każdym razie nie widzę powodów do toczenia sporu skoro to co oferuje Photo-Paint Ci wystarcza. |
|
|
|
|
wloza
Praktyk
|
Wysłany: 20 Marzec 2014, 09:19
|
|
|
Siedmiomilowy, to może spróbuj tak:
- otwórz obrazek siatki
- narzędziem ścieżka (F10) obrysuj swoją siatkę
- następnie Maska - Utwórz - Przekształć ścieżkę w maskę
- narzędziem Wypełnienie (F) - Tekstura wypełnij maskę
- następnie Obiekt - Utwórz - Kopiuj zaznaczenie
I masz:
Ptaszek.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 244 raz(y) 104.38 KB |
|
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 20 Marzec 2014, 12:24
|
|
|
Siedmiomilowy, mógłbyś wrzucić oryginalny png?
Nie wiem jakiej jakości jest ta grafika, bo być może procedurę Wlozy dałoby się przyśpieszyć, uprościć, trasując grafikę i robiąc maskę z wektorowego obrazka? |
|
|
|
|
siedmiomilowy
Początkujący
|
Wysłany: 26 Marzec 2014, 16:31
|
|
|
Panie Włodku, myślę, że obrysowywanie tych elementów ścieżką trochę mija się z celem, bo przecież w pliku png są one już wyodrębnione z tła przez migającą przerywaną linię.
Poza tym nie mam tu takiej opcji jak "przekształć ścieżkę w maskę" (mam wersję Corela X3), chyba że coś źle robię...
Ale obrazek, który Pan załączył, przedstawia dokładnie taki rezultat, jaki od początku miałem na myśli.
Chezare, załączam rozłożoną siatkę w png.
siatka1.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 217 raz(y) 51.87 KB |
|
|
|
|
|
DzumA - 78
Pomógł: 99 razy Dołączył: 24 Kwi 2009 Posty: 685 Skąd: Opole
|
Wysłany: 26 Marzec 2014, 19:06
|
|
|
po otwarciu pliku w CPP - użyj np. narzędzia Różdżka ( klawisz W) - ustaw niską tolerancję np na 1 - kliknięciem LM w dowolnym miejscu obszaru roboczego albo poza nim aby aktywować okno - potem już każdym pojedynczym kliknięciem możesz zaznaczać wskazane obszary - następnie zmień narzędzie na Wypełnianie (F) - ustaw teksturę i LM na zaznaczony obszar w celu wypełnienia i po sprawie
ps. żadnych warstw - praca na jednym obiekcie, co by nie mówić to zadanie o wiele szybciej zrobi się w CPP niż DRAW
pozdrawiam
|
|
|
|
|
wloza
Praktyk
|
Wysłany: 26 Marzec 2014, 22:54
|
|
|
Siedmiomilowy, moje propozycje rozwiązania twojego problemu były podyktowane tym, że jak pisałeś najprostsze metody nie przynosiły rezultatu. Ja używam Corela X5, ale także mam Corela 9 i w jednym i drugim plik, który przesłałeś dziś - otwiera się bez przeszkód. Wystarczy teraz narzędziem WYPEŁNIENIE (F) w którym zaznaczasz interesującą Cię teksturę "najechać" na obiekt otoczony migającą przerywaną linią klikasz LPM i masz.
Podejrzewam, że w X3 też tak można |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.15 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|