Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Tekst jako łącze - prolemy ze stylem i adresem hiperłącza
Autor Wiadomość
Artur Miernik 

Wysłany: 10 Kwiecień 2014, 14:23   Tekst jako łącze - prolemy ze stylem i adresem hiperłącza

Prosta sprawa. Robię w tekście hiperłącze i wypuszczam do PDF-u:

1) W CDR-X6 zaznaczyłem fragment tekstu i zrobiłem z niego hyperlink do strony. Oczywiście zmienił mi się styl tekstu na podkreślony i wściekle niebieski. Chcę mieć łącze, ale bez podkreślenia i z barwą tekstu taką, jaką sobie ustawiłem przed zrobieniem łącza. Rada manualna jest taka: zlikwidować ręcznie podkreślenie oraz… kontur*. Ale chciałbym wiedzieć, gdzie z góry można ustalić styl dla hiperłącza? A najlepiej brak zmiany zastanego stylu. I nie wiem gdzie to jest, choć wydawało mi się, że już na to kiedyś trafiłem.

2)Większy kłopot jest z samym przekierowaniem. Mam adres z myślnikiem w środku (taki jak w stopce postu), tymczasem program obcina mi go do portfolio.magix.net. Czyli wyrzuca moje-. Muszę to zrobić od razu w Corelu, bo teraz nie mam dostępu do Acrobata.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 10 Kwiecień 2014, 15:34   

znaczy chyba z tekstem to sie nida zrobic,tylko pytanie brzmi po co Ci edytowalny napis do hiperłącza :roll: toć i tak łacze wpisujesz we własciwosciach,nie wiem nie rozumiem :-) w kazdym bądź razie ja poprostu krzywie tekst i dopiero potem dodaje lącze,i nie ma problemu z parsowaniem ani z podkreślaniem ani z kolorem

Artur Miernik 

Wysłany: 10 Kwiecień 2014, 17:04   

Nie.
Chodzi o to, żeby był edytowalny blok tekstu, w nim kilka słów, sformatowanych tak, jak mi się widzi (np. własny kolor, pochylenie), które zarazem będą łączem do mojego portfolio. A łącze to ma wyglądać tak: http://moje-portfolio.magix.net. Tymczasem, po eksporcie do PDFu jest obcięte do postaci http://portfolio.magix.net.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 10 Kwiecień 2014, 17:34   

dobrze ze poruszyłeś temat bo pokombinowałem i z tekstem tez się da :-) tylko trzeba najpierw wpisać we własciwosciach obiektu łącze,wyłaczyc corela i włączyć i juz corel nie podkresla ani nie robi roznych zbednych cudów :-)
Ostatnio zmieniony przez bidon184 10 Kwiecień 2014, 17:40, w całości zmieniany 1 raz  

Artur Miernik 

Wysłany: 10 Kwiecień 2014, 17:40   

Tak, to już robiłem. Ale teraz wpisz mój adres z myślnikiem i… wyeksportuj to do PDFu.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 10 Kwiecień 2014, 17:41   

dopisalem do postu pewnie nie doczytałeś u mnie smiga po tej operacji jak głupie :-) ,a i jeszcze jeden numer mozna zrobić skopiuj adres i wklej zamien na ozdobny i też śmiga :-)

daje Ci moje wypociny pdf na hostuje a cdr na forum

http://hostuje.net/file.p...2b89334db9e434a

Artur Miernik 

Wysłany: 10 Kwiecień 2014, 17:49   

Wyłączyć Corela?! Tego nie spróbowałem.

Niegrzeczne hostuje.pl nie chce mi dać Twojej pracy. Ale widzę, że Ci się udało na tekście ozdobnym.

------------Dodane po długim czasie:

Nie tylko wyłączyłem Corela, ale nawet poszedłem wyrzucić śmieci. Nie pomogło. W końcu znalazłem jak od tego uciec, ale rozwiązanie jest marne. Po kolei, najpierw co nie działa:
  1. robię blok tekstu akapitowego. Wlewam weń tekst.
  2. Jako, że znajduje się w nim adres www, Corel zamienia go na łącze i robi to źle, obcinając początek adresu. Poza tym, zmienia styl hiperlinku.
  3. Poprawiam ręcznie jedno i drugie.
  4. Eksportuję do PDF i… łącze jest znów obcięte!

Wobec tego przeprowadzam próbę:
  1. Poprawiam najpierw tylko błędne odniesienie.
  2. Wychodzę z edycji bloku tekstowego. Teraz mam go zaznaczony jako obiekt i nie jestem wewnątrz niego.
  3. Dopiero teraz zdejmuję podkreślenie i kontur z… całego bloku, czyli siłą rzeczy także z tekst niebędącego łączem.
  4. Wypuszczam z tego PDF i teraz jest dobrze. Czemu? Nie wiem.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 11 Kwiecień 2014, 17:31   

coś z Corelkiem masz nie tak,albo z pluginem PDF,a robiłeś updaty?

Odpowiedz do tematu