Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z zapisem do nizszej wersji corela
Autor Wiadomość
mmarmolade 
Bywalec

Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 10:02   problem z zapisem do nizszej wersji corela

Witam, jestem początkującym corelowcem więc sorki jeśli temat jest banalny :) Mam problem tego typu - mam plik z projektem w wersji x6, który otwiera się bez problemu. Drukarnia jednak wymaga pliku w wersji max x4, ale kiedy próbuję zapisać go w niższej wersji wyświetla mi się komunikat "błąd podczas odczytu mapy bitowej, kliknij PRZERWIJ, PONÓW lub ZREZYGNUJ". Jest to bardzo dziwne, bo plik x6, w którym jest przecież ta sama bitmapa otwiera się bez problemu.

Próbowałam już importować plik do nowego dokumentu, zmieniać rozdzielczość bitmapy, zapisywać na innym dysku...i nic. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Z góry dzięki :)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 10:17   

musiałeś wykasować dane,typu np pozycja obiektu Zablokowano,jesli takie cos wykasujesz to plik cdr w nizszych wersjach nie będzxie się otwierał,nie bede tutaj wyluszczal zbytnio sprawy bo juz gdzies byla chyba omawiana,wez ten projekt poprostu wyeksportuj do pdf potem ten pdf zaimportuj do corela no i potem zapisz do nizszej wersji

Artur Miernik 

Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 10:31   

Albo, jeśli dokument jest jednostronicowy, zapisz pracę do CMX. To powinno wyciąć z nagłówka wszystkie śmieci.

mmarmolade 
Bywalec

Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 10:32   

chętnie bym to zrobiła :-) Niestety to jest baner 6/3 m, który od dwóch dni próbuję wyeksportować do pdfa lub tifa, próbowałam już wszelkich internetowych sposobów ale nie mogę przeskoczyć szerokości 30000px w tifie a w pdfie wciąż mi się eksportuje tylko kawałek, nawet kiedy skaluję. Stwierdziłam więc że najlepiej będzie wysłać do drukarni plik cdr a tu zonk - nie da się zapisać również w niższej wersji. Skoro mówisz ze to było, spróbuje pogrzebać, dzieki :)

Artur Miernik 

Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 10:37   

Zdaje się, że po zapisie do CMX zniknie także informacja o wielkości strony, a dokument otworzy się na rozmiarze domyślnym (A4). Będziesz więc musiała odtworzyć ten wymiar.

Poza tym, napisz, jakiej rozdzielczości masz bitmapę.

mmarmolade 
Bywalec

Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 10:50   

Nie wierzę, ten cmx zapisany do wersji x3 otworzył się bez żadnych problemów w normalnym rozmiarze :)
Teraz jeszcze pytanko - czy plik w takim formacie mogę spokojnie wysłać do drukarni?

Artur Miernik 

Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 11:39   

W takim razie, nic tylko czary.

Niby tak, ale jest coś, czego nie pamiętam: wydaje mi się, że CMX jest bez kompresji. Dlatego lepiej zapisz to z powrotem do Karola.

MMarmolado, Bądź tak miła i ustaw sobie płeć w profilu.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 13:07   

mmarmolade napisał/a:
który od dwóch dni próbuję wyeksportować do pdfa

A co się dzieje z tym pdfem? Dlaczego nie możesz go wyeksportować?

mmarmolade 
Bywalec

Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 13:12   

ehhh, to faktycznie czary, bo kiedy zapisuję z powrotem w corelu i próbuję otworzyć wyskakuje mi błąd programu.
Ale i tak spoko bo w drukarni powiedzieli że spróbują otworzyć 16, a jakby co mam tego cmx.
Dzięki za pomoc!
Oczywiście że będe tak miła - płeć zaznaczona :-P

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 13:32   

Ja tylko dorzucę swoje 3 grosze - do ulubionego przez gawiedź PDFa nie idzie wyeksportować projektów większych niż 5 x 5 metrów. Znaczy się sam PDF ucina wszystko co wychodzi poza ten rozmiar, ale tylko pozornie. Najwidoczniej to maksymalna wielkość CropBoxa, jednak informacje o (większej niż prezentowana strona) grafice w pliku są zachowywane. Na przykład, taki "przycięty" PDF zaimportowany do AI otwiera się w pełnej krasie, tylko rozmiar strony jest ustawiony na 5x5m, niezależnie o ile większy był pierwotny projekt.

Wspominam o tym przy okazji, gdyż mmarmolade ma baner 6x3m, czyli większy niż maksymalny ;-)

Odnośnie tworzenia tak dużych projektów, to ja na przykład projekty większe niż 5 metrów robię w skali, żeby w PDFie się zmieściły, tylko nadaje np. dwukrotnie większą DPI obrazów - w drukarni bez problemu sobie zeskalują, a bitmapa powiększona dwukrotnie zejdzie do właściwej rozdzielczości dpi ;-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 14:38   

Shame napisał/a:
do ulubionego przez gawiedź PDFa nie idzie wyeksportować projektów większych niż 5 x 5 metrów.
Idzie, idzie. Sam pdf też niczego nie ucina i jest jak najbardziej w porządku.

Problem pdfów większych niż 5x5 m to problem Acrobata, nie pdfa. Każda inna przeglądarka (np. Foxit) wyświetla takie pdfy bez problemu.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 18:11   

Oj, to musze spradzić, bo jak miałem takie historie to zawsze drukarnie mówiły że coś nie tak :-) Dzięki za radę. Człowiek zawsze może się czegoś nauczyć.

Artur Miernik 

Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 22:00   

Od dawna w domu nie używam AcrobatReadera. Dosyć nerwów.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 26 Kwiecień 2014, 08:29   

No ja przez pracę jestem przyzwyczajony, bo tam jest pakiet Adobe Acrobat Pro, a używam go głównie do preflightu (wersje Pro mają bardzo dobrą wtyczkę). Dodatkowo, wnioskując z kontaktów z różnymi drukarniami odnoszę wrażenie, że Adobe Reader przoduje :-/ Najwidoczniej nie jest to dobry trend, skoro firma, która opracowała format nie potrafi dobrze zrobić programu dedykowanego do odczytu tegoż formatu :shock:

Artur Miernik 

Wysłany: 26 Kwiecień 2014, 09:25   

Acrobat Pro jest w porządku. Za to sam Adobe Acrobat Reader, to śmieć.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 26 Kwiecień 2014, 09:34   

i tu nie do końca się z Tobą zgodze :-) Acrobat Reader to baaaaaardzo przydatny program :-) nie będe na oficjalnym forum się zbytnio rozwijał ale jeśli chodzi o wyciąganie fontów to ta aplikacja to jak że tak powim pacierz :-) :mrgreen:

Odpowiedz do tematu