|
problem z zapisem do nizszej wersji corela |
| Autor |
Wiadomość |
mmarmolade
Bywalec

|
Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 10:02 problem z zapisem do nizszej wersji corela
|
|
|
Witam, jestem początkującym corelowcem więc sorki jeśli temat jest banalny :) Mam problem tego typu - mam plik z projektem w wersji x6, który otwiera się bez problemu. Drukarnia jednak wymaga pliku w wersji max x4, ale kiedy próbuję zapisać go w niższej wersji wyświetla mi się komunikat "błąd podczas odczytu mapy bitowej, kliknij PRZERWIJ, PONÓW lub ZREZYGNUJ". Jest to bardzo dziwne, bo plik x6, w którym jest przecież ta sama bitmapa otwiera się bez problemu.
Próbowałam już importować plik do nowego dokumentu, zmieniać rozdzielczość bitmapy, zapisywać na innym dysku...i nic. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Z góry dzięki :) |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 10:17
|
|
|
| musiałeś wykasować dane,typu np pozycja obiektu Zablokowano,jesli takie cos wykasujesz to plik cdr w nizszych wersjach nie będzxie się otwierał,nie bede tutaj wyluszczal zbytnio sprawy bo juz gdzies byla chyba omawiana,wez ten projekt poprostu wyeksportuj do pdf potem ten pdf zaimportuj do corela no i potem zapisz do nizszej wersji |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 10:31
|
|
|
| Albo, jeśli dokument jest jednostronicowy, zapisz pracę do CMX. To powinno wyciąć z nagłówka wszystkie śmieci. |
|
|
|
 |
mmarmolade
Bywalec

|
Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 10:32
|
|
|
chętnie bym to zrobiła Niestety to jest baner 6/3 m, który od dwóch dni próbuję wyeksportować do pdfa lub tifa, próbowałam już wszelkich internetowych sposobów ale nie mogę przeskoczyć szerokości 30000px w tifie a w pdfie wciąż mi się eksportuje tylko kawałek, nawet kiedy skaluję. Stwierdziłam więc że najlepiej będzie wysłać do drukarni plik cdr a tu zonk - nie da się zapisać również w niższej wersji. Skoro mówisz ze to było, spróbuje pogrzebać, dzieki :) |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 10:37
|
|
|
Zdaje się, że po zapisie do CMX zniknie także informacja o wielkości strony, a dokument otworzy się na rozmiarze domyślnym (A4). Będziesz więc musiała odtworzyć ten wymiar.
Poza tym, napisz, jakiej rozdzielczości masz bitmapę. |
|
|
|
 |
mmarmolade
Bywalec

|
Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 10:50
|
|
|
Nie wierzę, ten cmx zapisany do wersji x3 otworzył się bez żadnych problemów w normalnym rozmiarze :)
Teraz jeszcze pytanko - czy plik w takim formacie mogę spokojnie wysłać do drukarni? |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 11:39
|
|
|
W takim razie, nic tylko czary.
Niby tak, ale jest coś, czego nie pamiętam: wydaje mi się, że CMX jest bez kompresji. Dlatego lepiej zapisz to z powrotem do Karola.
MMarmolado, Bądź tak miła i ustaw sobie płeć w profilu. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 13:07
|
|
|
| mmarmolade napisał/a: | | który od dwóch dni próbuję wyeksportować do pdfa |
A co się dzieje z tym pdfem? Dlaczego nie możesz go wyeksportować? |
|
|
|
 |
mmarmolade
Bywalec

|
Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 13:12
|
|
|
ehhh, to faktycznie czary, bo kiedy zapisuję z powrotem w corelu i próbuję otworzyć wyskakuje mi błąd programu.
Ale i tak spoko bo w drukarni powiedzieli że spróbują otworzyć 16, a jakby co mam tego cmx.
Dzięki za pomoc!
Oczywiście że będe tak miła - płeć zaznaczona |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 13:32
|
|
|
Ja tylko dorzucę swoje 3 grosze - do ulubionego przez gawiedź PDFa nie idzie wyeksportować projektów większych niż 5 x 5 metrów. Znaczy się sam PDF ucina wszystko co wychodzi poza ten rozmiar, ale tylko pozornie. Najwidoczniej to maksymalna wielkość CropBoxa, jednak informacje o (większej niż prezentowana strona) grafice w pliku są zachowywane. Na przykład, taki "przycięty" PDF zaimportowany do AI otwiera się w pełnej krasie, tylko rozmiar strony jest ustawiony na 5x5m, niezależnie o ile większy był pierwotny projekt.
Wspominam o tym przy okazji, gdyż mmarmolade ma baner 6x3m, czyli większy niż maksymalny
Odnośnie tworzenia tak dużych projektów, to ja na przykład projekty większe niż 5 metrów robię w skali, żeby w PDFie się zmieściły, tylko nadaje np. dwukrotnie większą DPI obrazów - w drukarni bez problemu sobie zeskalują, a bitmapa powiększona dwukrotnie zejdzie do właściwej rozdzielczości dpi |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 14:38
|
|
|
| Shame napisał/a: | | do ulubionego przez gawiedź PDFa nie idzie wyeksportować projektów większych niż 5 x 5 metrów. | Idzie, idzie. Sam pdf też niczego nie ucina i jest jak najbardziej w porządku.
Problem pdfów większych niż 5x5 m to problem Acrobata, nie pdfa. Każda inna przeglądarka (np. Foxit) wyświetla takie pdfy bez problemu. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 18:11
|
|
|
Oj, to musze spradzić, bo jak miałem takie historie to zawsze drukarnie mówiły że coś nie tak Dzięki za radę. Człowiek zawsze może się czegoś nauczyć. |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 25 Kwiecień 2014, 22:00
|
|
|
| Od dawna w domu nie używam AcrobatReadera. Dosyć nerwów. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 26 Kwiecień 2014, 08:29
|
|
|
No ja przez pracę jestem przyzwyczajony, bo tam jest pakiet Adobe Acrobat Pro, a używam go głównie do preflightu (wersje Pro mają bardzo dobrą wtyczkę). Dodatkowo, wnioskując z kontaktów z różnymi drukarniami odnoszę wrażenie, że Adobe Reader przoduje Najwidoczniej nie jest to dobry trend, skoro firma, która opracowała format nie potrafi dobrze zrobić programu dedykowanego do odczytu tegoż formatu |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 26 Kwiecień 2014, 09:25
|
|
|
| Acrobat Pro jest w porządku. Za to sam Adobe Acrobat Reader, to śmieć. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Kwiecień 2014, 09:34
|
|
|
i tu nie do końca się z Tobą zgodze Acrobat Reader to baaaaaardzo przydatny program nie będe na oficjalnym forum się zbytnio rozwijał ale jeśli chodzi o wyciąganie fontów to ta aplikacja to jak że tak powim pacierz |
|
|
|
 |
|
|