Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zrobić przezroczyste tło? Wersja dla kretynów, proszę.
Autor Wiadomość
marhefffka 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 6 Maj 2014, 08:52   Jak zrobić przezroczyste tło? Wersja dla kretynów, proszę.

Witajcie
Właśnie pierwszy raz włączyłam Corela, gdyż jest to jedyne sensowne oprogramowanie graficzne dostępne w mojej pracy. Z góry zaznaczam, że urodziłam się z awersją do tego programu i jestem na dzień dobry zirytowana.
Potrzebuję zrobić przezroczyste tło mapy tak, aby widoczne były tylko naniesione punkty, rzeki i granice województw. Niestety jest życzenie niezależne ode mnie, aby w prezentacji PowerPoint mapa nie była na białej plamie tylko przezroczysta. Rok temu udało mnie się to w jakimś amoku zrobić w Gimpie, ale ostatnio wyczyszczono nam komputery z programów nie zakupionych przesz szefostwo (co z tego, że darmowe). Także chciałabym nauczyć się robić to w corelu, co bym na przyszłość problemu nie miała, a może nawet zaprzyjaźniła się z tym przerażającym programem.
Bardzo proszę o instrukcje jak krowie na rowie co mam klikać, żeby sobie żył nie wypruć :)
Na pocieszenie dodam, że jestem blondynką :P
także drodzy koledzy i koleżanki - kto lubi wyzwania? zapraszam ;)
Pozdrawiam i niech moc będzie z Wami!

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 6 Maj 2014, 09:06   

Daj pliki źródłowe, to zobaczymy, co z tym zrobić. Podejrzewam (ponieważ mówiłaś o Gimpie), że Twoje pliki wykjściowe są grafiką rastrową.
Napisz też, do czego chciałabyś użyć grafiki, którą musisz zrobić. :-)

marhefffka 
Początkujący

Wysłany: 6 Maj 2014, 09:17   

Są to pliki tworzone w programie ArcGIS, mogę mapę wyeksportować do: emf, eps, ai, pdf, svg, bmp, jpg, png, gif i tif. Tylko emf mogę w corelu "rozczłonkować", ale dzieli mi to na setki dziwnych elementów. Tak jak mówię mapkę potrzebuję wrzucić do PowerPoint'a do prezentacji :)
Nawet kiedyś rozmawiałam z ekspertami od ArcGISa czy nie da się tego tła ustawić w tym programie automatycznie, ale mili panowie nie potrafili mi pomóc. Niby głupia rzecz, a tyle problemów :/
Nie chcę, aby ktoś to za mnie zrobił. Chcę się nauczyć. Proszę o wyjaśnienie jak pastuch krowie jak mam to zrobić ;)

mapa_2013.jpg
coś takiego
Pobierz Plik ściągnięto 157 raz(y) 1.67 MB

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 6 Maj 2014, 09:33   

Wyeksportuj do któregoś z tych formatów: eps, ai, pdf i daj link do tych plików (ai najmniej chętnie :-) ).

marhefffka 
Początkujący

Wysłany: 6 Maj 2014, 09:40   

Chyba się udało do eps ;)
https://www.dropbox.com/s...7/mapa_2013.eps

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 6 Maj 2014, 10:14   

Ten epees ma przezroczystości wewnątrz granic, a na zewnątrz ma białe tło, zakrywające obszary "zagraniczne". Jak ma wyglądać Twoja prezentacja, tzn. co chcesz pokazać w PowerPoint-cie?
Jeśli chcesz walczyć w Corelu, to musisz zaimportować epeesa i ew. go rozgrupować, jeśli chcesz coś w nim zmieniać.
Twój problem polega chyba na tym, żeby w PowerPointcie, a nie w Corelu uzyskać przezroczystość...

marhefffka 
Początkujący

Wysłany: 6 Maj 2014, 10:30   

to ciekawe już w ogóle :P
jak wstawiam do power pointa to mam zwykły obrazek na białym tle całość (nie tylko poza granicami). w zeszłym roku tak to zrobiłam, że w gimpie wymazałam jakoś tło, zapisałam bez tego tła i po wstawieniu do power pointa miałam ładne przezroczyste tło wewnątrz i na zewnątrz granic. I to chciałabym osiągnąć teraz też. Nieważne jak i w jakim programie. Myślałam, że w corelu to zadziała :)

marhefffka 
Początkujący

Wysłany: 6 Maj 2014, 11:02   

już nieaktualne :) tzn. nadal nie umiem, ale po dyskusji telefonicznej z kolegą miłośnikiem corela odkryłam, że przy eksporcie pliku z ArcGISa do formatu png mogę wybrać zaawansowane opcje i ustawić kolor tła na przezroczysty :)
także dziękuję za chęć niesienia pomocy :) no a moja awersja do corela pozostanie już chyba na wieki ;)
pozdrawiam

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 6 Maj 2014, 11:17   

aha no to oki,bo ten eps to taki troche nidopracowany jest :-) a tak jakbyś potrzebowała dobrą mape to możesz zassać z mojego chomika,ona jest tak zrobione że np niue chcesz rzek to wyłączasz warstwe z rzekami,nie chcesz lasów to wyłączasz lasy itd,może Ci się przyda polecam bo to dobra mapka

marhefffka 
Początkujący

Wysłany: 6 Maj 2014, 12:26   

dzięki :) moja mapka dokładnie tak działa :) wybieram co chcę wyświetlać z setek opcji. tylko oczywiście robię to w arc'u. po eksporcie do programów graficznych się rozjeżdża, niestety.
pozdrawiam :)

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 6 Maj 2014, 14:16   

Prezentację możesz zrobić też w *pdf-ie i wykorzystać do niej bezpłatny program Adobe Reader. PowerPoint czyni niekiedy przykre niespodzianki. Podobno dobrze działa dopiero od wersji 2010. Niestety nie sprawdzałem, gdyż swoje prezentacje robię w acrobacie lub Corelu Designer'ze.

marhefffka 
Początkujący

Wysłany: 7 Maj 2014, 05:46   

Dzięki, można spróbować. Aczkolwiek ja robię tylko mapkę, prezentację robi mój przełożony dla swojego przełożonego, także pewnie inne programy nie wypalą :)

marhefffka 
Początkujący

Wysłany: 7 Maj 2014, 11:56   

Przepraszam, ale znalezienie rozwiązania łatwiejszego i na pewno szybszego niż nauka obsługi od podstaw programu nie jest dla mnie niepowodzeniem. Corela mogę się uczyć w domowym zaciszu, dla siebie, z jakiegoś tutoriala. W pracy potrzebowałam rozwiązanie na szybko i je znalazłam. Co do zapisu z przezroczystym tłem to miły Pan z esri nie umiał mi pomóc. Niby prosta rzecz a wcale nie oczywista dla kogoś, kto nie pracuje z grafikami na co dzień. Chill.

Odpowiedz do tematu