Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z tekstem
Autor Wiadomość
adanai 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
  Wysłany: 8 Maj 2014, 14:09   problem z tekstem

Odświeżając temat z innego forum, niestety było tam ograniczenie w tworzeniu po rejestracji, ale wydaje mi się, że trafiłem we właściwe miejsce:
http://www.forum.optymali...a-tekstu-corel/
napotkałem ten sam problem, pracuję obecnie jako konstruktor i w przypadku gdy chce puścić grawerke elementu na frezarke zawsze tworzyłem obrys liter i frez puszczałem po linii obrysu. Trafiłem na ten temat próbując znaleźć rozwiązanie problemu, który opisał autor.

W skrócie:
Pytanie to czy jest czcionka bądź sposób by zostawić po literze zamiast obrysu na przykład po przekształceniu w krzywe, tylko wnętrze litery, czyli efekt tak jakby grubość litery miała być włosowa i takie "I" przykładowo nie zostawiłoby prostokąta, a po prostu jedną linię. wersja pakietu jakiej używam na codzień to X5.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 8 Maj 2014, 14:18   

O tym już było gdzieś na forum, czyli jak dostać linię środkową litery. Niestety, najszybszym pewnym sposobem jest skombinowanie skądś fontów liniowych do grawerowania (można takowe znaleźć na necie). Imitują one również istniejące fonty, zazwyczaj używane w takim biznesie. Ich konstrukcja (względem krzywych, z których się składają) różni się od normalnych fontów. Mając taką czcionkę, wybieramy tylko odpowiednią końcówkę do frezarki i potem samo leci.

Bez takiego fontu, to zdaje się, że gdzieś widziałem jakiś program do czegoś takiego... Ale nie pomne gdzie i kiedy. Może ktoś inny na forum?

Opcja dodatkowa: jak masz X5 to znaczy, że moduł trasowania posiada już opcje krawędzi zewnętrznej i wewnętrznej. Możliwym jest przekształcenie gotowego tekstu na wysoko rozdzielcza bitmapę i trasowanie jej w trybie krawędzi wewnętrznej.

Ktoś również kiedyś pisał na forum (właśnie w temacie o podobnym problemie) o używaniu narzędzia Kontur w trybie konturowania "do wewnątrz" i rozdzielania potem wszystkiego oraz zostawiania tylko tego najbardziej zagnieżdżonego. Ale to poszukaj ;-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Maj 2014, 14:44   

jest taka czcionka tylko jest tak droga że chyba w jakimś temacie przerabiałem, z innej Simplay czy jakoś tak się zwie,a te fonty to jakoś DIN17 czy DIN 7.nawet chyba Ty Shame je podawałeś z tego co pamiętam

adanai 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 8 Maj 2014, 15:03   

Czcionka tak na prawdę nie zadowala mnie, pracuję z reklamami więc czcionka zmienia się praktycznie co zlecenie, obecnie robię print screena i potem robię trasowanie tego, ale ta opcja najlepiej nie działa, bo jest po prostu niedokładna. Konturowanie znów jest dokładniejsze, ale uzyskanie potrzebnej dokładności jest potwornie czasochłonne.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 8 Maj 2014, 18:48   

Uhm, wiem, że nie powinienem, ale na jednym forum jakiś gość wrzucił niezły sposób na uzyskanie dobrych linii środkowych z każdego tekstu. Niestety - tutaj wchodzi ta część o "nie powinienem" - robi się to w AI :-?

Obczajcie załącznik.

Szkopuł jest taki, że sporo czasu to zajmuje, chociaż efekty (patrząc na tutorial) są rewelacyjne...

Próbowałem zrobić taki trik w DRAWie używając metamorfozy z 1 stopniem przemiany i rozcinając poszczególne litery, ale linia środkowa zawsze wychodzi poszarpana. Pomaga zwiększenie ilości punktów na krzywych, wtedy lepiej się dopasowuje, ale to jednak nie jest to :cry:

Wszelkie info na różnych forach CNC praktycznie dotyczy poszczególnych, specjalnie przygotowanych fontów do grawerunku, o których wspominałem. Wydaje się, że w ciągu 20 lat faktycznego życia komputerów PC ten problem nadal pozostaje nierozwiązany...

GlyphCenterlines.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 157 raz(y) 54.33 KB

Artur Miernik 

Wysłany: 10 Maj 2014, 16:34   

Było też kilka naprawdę okropnych fontów liniowych dołączanych do AutoCADa. Były potworne i robione automatycznie.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 10 Maj 2014, 19:06   

no to właśnie Diny tylko teraz są poprawione i całkiem niezłe

Odpowiedz do tematu