Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak uzyskać efekt wklesłego napisu z tekstura?
Autor Wiadomość
agucha1712
Praktyk

Wysłany: 26 Czerwiec 2014, 18:37   jak uzyskać efekt wklesłego napisu z tekstura?

zapewne nie w corelu? ale w jakim programie? macie na to jakies sposoby ?:)

Artur Miernik 

Wysłany: 26 Czerwiec 2014, 19:41   

Chyba nie poszło Ci z wstawianiem bitmapy na forum, więc poprawiam:

A teraz, koledzy, do boju.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 26 Czerwiec 2014, 19:51   

tutaj to nawet za duża walka chyba nie będzie,w corelu też to mozna zrobić,ale po grzyba jak prosciej w szopie,ja chyba nawet na swoim kanale tube dałem tutek jak to robic

agucha1712
Praktyk

Wysłany: 26 Czerwiec 2014, 20:32   

dziekuje Artur Miernik:)
sam efekt wklesłego napisu opanowałam :))
chodzi mi dokładnie o całość: wklesly napis z teksturą z tak wyraźnymi kolorami bo kombinowałam z przezroczystościa ... ale wtedy.. wiadomo kolory robią sie wyblakle ... i to już nie jest to:P
i z tak ładną perspektywa ?
mi perspektywa czy to w corelu czy to w gimpie czy paint shopie sie brzydko "rozjezdza " przy dośc skomplikowanych logach( nie jest najgorzej ale nie jest też idealnie tak jakbym chciala)
robicie pomocnicze prowadnice? czy na oko ? a ja po prostu nie mam talentu ? ; )
może sie podzielicie technika ?lub programem? : P

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 26 Czerwiec 2014, 22:06   

agucha1712 napisał/a:
wklesly napis z teksturą z tak wyraźnymi kolorami bo kombinowałam z przezroczystościa ... ale wtedy.. wiadomo kolory robią sie wyblakle

Bo przezroczystość ma więcej niż 1 tryb ;-) Poza tym spróbuj nałożyć fakturę na logo, a nie odwrotnie. Najłatwiej w Photoshopie (niestety), ale PhotoPaint też daje radę. No i teraz tryby mieszania - nie rób normalnego, tylko mnożenie lub jeśli ciemniejszy. Ale wszystko zależy od zastosowanych kolorów i samej faktury, którą chcesz nanieść, więc najlepiej przejedź się po wszystkich.

Odnośnie perspektywy, to niestety to metoda prób i błędów. Ja na przykład też nie bardzo potrafię więc podkładam sobie gotowca i staram się ustawić jak widzę ;-) Czasem lepiej działają kontrolki przekształceń, niż efekt perspektywy (czyli klikasz raz na zgrupowany obrazek, czekasz sekundę-półtorej, klikasz drugi raz, zmieniają się kontrolki z czarnych kwadracików na inne (strzałki, kółka itp.)). Każda z kontrolek daje inny efekt. Poza tym jak chwycisz kółko (to rozciąganie lub perspektywa, tylko ręczna) narożne i przytrzymasz SHIFT lub CTRL lub oba na raz to dostaniesz różne efekty... Trzeba poćwiczyć ;-)

Artur Miernik 

Wysłany: 26 Czerwiec 2014, 22:30   

Spróbuj popracować w Photoshopie z vanishing point. A potem dodaj bardzo małą głębię ostrości.

agucha1712
Praktyk

Wysłany: 27 Czerwiec 2014, 15:51   

bardzo mi pomogliście :) dzieki :))

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 27 Czerwiec 2014, 16:40   

Na koniec polecam stronkę Graphic Burger, gdzie mock-up'y logotypów są gotowe, do zessania w PSD z inteligentnymi obiektami.

agucha1712
Praktyk

Wysłany: 27 Czerwiec 2014, 23:06   

nie no cudownie:)) nawet nie wiedziałam ze takie coś istnieje :P
dzieki raz jeszcze ;)

Odpowiedz do tematu