Eksport plików |
Autor |
Wiadomość |
kmk
Początkujący
|
Wysłany: 21 Październik 2014, 13:29 Eksport plików
|
|
|
Czy CorelDRAW ma gdzieś opcję, w jakiej lokalizacji zapisać eksportowany plik? Zauważyłem, że każdy plik chce zapisywać w ostatnim zapamiętanym miejscu eksportu i jest to wielce uciążliwe:/ gdyż pracując z wieloma plikami trzeba non stop wprowadzać ścieżkę :///
Będę wdzięczny za odpowiedź. |
|
|
|
|
Paweł C.
Początkujący
Wersja CorelDRAW: X7
|
Wysłany: 21 Październik 2014, 14:00
|
|
|
A jaka jest różnica? Zapisuje Ci plik w ostatniej lokalizacji eksportu i chyba to jest właśnie udogodnienie. I wychodzi na to samo... |
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Październik 2014, 14:38
|
|
|
znaczy corel zapisuje tylko w danej sciezce do momentu wyczerpania buforu ściezki,gdy to sie wyczerpie przechodzi w zapis dokumenty,i moim zdaniem jest to troche bug programu,powinien zapisywac w danej sciezce az do momentu zmiany tej sciezki |
|
|
|
|
Artur Miernik
Pomógł: 49 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 21 Październik 2014, 14:49
|
|
|
Tu chyba chodzi o coś elementarnego:
Zamiast [ctrl]+[s] użyj… [ctrl]+[shift]+[s], to przy zapisie, a przy eksporcie przecież program pyta o docelową lokalizację.
Bidonie, co to jest „wyczerpanie buforu ścieżki”? |
|
|
|
|
kmk
Początkujący
|
Wysłany: 21 Październik 2014, 17:04
|
|
|
ok, chyba już wiem xP
ctrl + shift + s pozwala zapisać (w każdym lub prawie każdym) formacie i dzieje się to w folderze, w którym jest zapisany plik, który eksportujemy - niestety za każdym razem trzeba wybierać format z listy:/
Podczas eksportu (ctrl + e) lub opcji "publikuj jako pdf" chce zapisać nasz plik w folderze ostatnio używanym podczas wyboru danej opcji - to określiłem jako uciążliwe i moim zdaniem takie jest - szczególnie jeśli pracuje się na kilku dokumentach jednocześnie :///
w sumie... to nadal nie wiem czy można zmienić tę opcję xP
...ABY PLIK, KTÓRY CHCĘ WYEKSPORTOWAĆ OD RAZU ZNALAZŁ SIĘ W FOLDERZE, W KTÓRYM PRACUJE TZN. W KTÓRYM JEST ZAPISANY PLIK ŹRÓDŁOWY. |
|
|
|
|
Artur Miernik
Pomógł: 49 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 21 Październik 2014, 22:33
|
|
|
Też nie lubię tej cechy.
Jeśli eksportujesz do PDF-a, to możesz to zrobić poprzez menu:
— File > Collect for output dla tamizjańczyków i
— Plik > Zbierz do prac drukarskich w wersji cywilizowanej.
I sprawa załatwiona.
Natomiast do innych formatów jest gorzej. Zakładam, że masz w tle otworzone windowsowe okno z katalogiem, w którym pracujesz:
— kliknij w nim na ścieżkę dostępu, ta zaznaczy się cała, wtedy ją skopiuj do pamięci,
— przełącz się na Corela i tam w oknie eksportu znów kliknij w ścieżkę i zastąp ją tą z pamięci.
Zawsze to szybciej, niż wyklikiwać po kolei katalogi. |
|
|
|
|
|