|
problem dostepu do pamieci podczas zapisywania pliku (X7) |
| Autor |
Wiadomość |
karo
Bywalec karo

Wersja CorelDRAW: X7
|
Wysłany: 19 Listopad 2014, 17:19 problem dostepu do pamieci podczas zapisywania pliku (X7)
|
|
|
Mialam CorelDraw 12. Wiele ilustracji. Kupilam CorelDraw X7. Odinstalowalam 12, zainstalowalam X7. Z powodzeniem edytowalam kilka pierwszych ilustracji zrobionych wczesniej w CD12 i zapisalam (automatycznie) w formacie CD17.
Po pewnym czasie, w momencie zapisywania (plikow wczesniej zrobionych w CD12) zaczal pojawiac sie komunikat:
"Podczas proby dostepu do pamieci pojawil sie problem." oraz "Blad zapisywania pliku".
Plik nie chce sie zapisac (nawet w innej lokalizacji). Musze zamknac anulujac zapisywanie - trace wyniki pracy.
Czy Ktos z Was ma moze jakas opinie/rade? |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 19 Listopad 2014, 17:46
|
|
|
Czy oczyściłaś przed instalacja komputer ze śmieci po Corelu 11 ?
Jeśli nie sprawdź w C- Użytkownicy - nazwa komputera -AppData - Roaming - Corel czy nie ma tam pozostałości starego systemu.
Podobnie sprawdź w Rejestrze . HKEY_LOKAL_MACHINE - Software - Corel . |
|
|
|
 |
karo
Bywalec karo

|
Wysłany: 20 Listopad 2014, 13:36
|
|
|
Dziekuje za szybka odpowiedz.
Pierwsza droga - zero rezultatow bo w AppData nie mam nawet Roamingu ("C:\Uzytkownicy\A11\AppData\" i dalej jest tylko Local).
Druga droga - prosze o uscislenie co to jest rejestr i wytlumaczenie dalszej sciezki dostepu HKEY itd... Laikiem jestem...
Znalazlam folder Corel w lokalizacji "C:\Pliki programow (X86)\" a w srodku jest tylko folder "CorelDRAW Home & Student Suite X7" oraz drugi pusty folder "Plugins". Czy to mozliwe, ze ten folder "Plugins" jest pozostaloscia po CD 12? W folderze "CorelDRAW Home & Student Suite X7" mam rowniez folder "Plugins", ktory ma zawartosc/nie jest pusty.
Dzieki z gory za dalsze konsultacje. |
|
|
|
 |
karo
Bywalec karo

|
Wysłany: 20 Listopad 2014, 14:19
|
|
|
| Jeszcze jedno - problem pojawia sie tylko kiedy chce zapisac zmiany, ktore nanioslam na plik zapisany wczesniej w CD12. Jesli otwieram i pracuje na pliku juz zapisanym w CD17 to nie ma problemu.... |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 20 Listopad 2014, 18:08
|
|
|
| karo napisał/a: | | problem pojawia sie tylko kiedy chce zapisac zmiany, ktore nanioslam na plik zapisany wczesniej w CD12 |
Ponieważ nie mam X7 trudno mi odnieść się w takim razie do tego problemu. Myślę ze któryś z kolegów mający nowszą wersje programu coś podpowie.
Odnośnie AppData ze względu na wrażliwość dla systemu ,podobnie jak Rejestr nie są widoczne tak z marszu .Pierwszy trzeba odhaczyć w ustawieniach (Komputer-dysk lokalny ( C ) Narzędzia - Opcje folderu- Widok i zaznaczyć Pokaż ukryte pliki.foldery i dyski .- , żeby był widoczny,drugi wywołać Start - Uruchom - wpisać -regedit . |
|
|
|
 |
karo
Bywalec karo

|
Wysłany: 20 Listopad 2014, 21:08
|
|
|
dziekuje,
czy Ktos ma jeszcze jakis pomysl, prosze?... problem nadal aktualny |
|
|
|
 |
karo
Bywalec karo

|
Wysłany: 20 Listopad 2014, 21:16
|
|
|
| Wzane! ha! znalazlam cos! w AppData, w folderze "Corel", a w nim w folderze "CorelDRAW Home & Student Suite X7" mam dwa pliki DTA, z ktorych jeden jest sprzed pol roku (z 03.06.14). Ja CDX7 zakladalam przedwczoraj (19.11.14). czy to moze byc plik niezwiazany z CDX7, ktory powoduje problem? czy moge go skasowac zeby sprawdzic czy to cos da? |
| Ostatnio zmieniony przez karo 21 Listopad 2014, 08:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 20 Listopad 2014, 21:49
|
|
|
| Mógł nadpisać na starej wersji , normalnie najpierw się czyści system ze starszych wersji i dopiero wgrywa nowy.Możesz to usunąć .Gdyby się coś złego działo wystartuj z płyty Coreldraw i wybierz opcje napraw. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 20 Listopad 2014, 22:03
|
|
|
Jeśli masz instalke pod ręką to możesz kasować co ci się żywnie podoba. W najgorszym przypadku zrobisz reinstal.
Odnośnie samego problemu to ciężki temat. Widziałem na oficjalnym forum Corela że nie ty jedna masz taki problem, ale odpowiedzi z firmy ludzie nie dostali, jedynie potwierdzenie takowego problemu Mam wrażenie, że musisz poczekać na jakiś update, ale nie sądzę, żeby do wersji H&S Kanadyjczycy przykładali wielką wagę Zapytam dodatkowo - skąd masz tą wersję H&S? Kupiłaś ją czy dostałaś np. z uczelni? Zrób jeszcze coś takiego: ściągnij ze strony Corela wersję demo (trial) pełnej wersji X7 (a nie tą H&S) i sprawdź, czy problem się powtarza. |
|
|
|
 |
karo
Bywalec karo

|
Wysłany: 21 Listopad 2014, 08:19
|
|
|
Dzieki za info...
Zainstaluje ponownie, mam oryginal programu. Mam nadzieje, ze sie to nie powtorzy! Jestem skrajnie wkurzona, bo kupilam ten program trzy dni temu, wlasnych pieniedzy - zadne granty, z legalnego zrodla, ze sklepu, z bo chcialam byc uczciwa! I tak to poplaca!
Bede reinstalowac... |
|
|
|
 |
karo
Bywalec karo

|
Wysłany: 21 Listopad 2014, 08:41
|
|
|
| Shame, mozesz prosze podac mi link do oficjalnego forum Corel'a, na ktorym czytales o tym problemie? Dzieki. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Listopad 2014, 12:05
|
|
|
| hym,jesli dzialao i nagle przestalo dzialac,to bardziej na aktualizacje windows wyglada,tak jakby z xml wywalilo skrot do cdrconverter,a no wez odpal program nie z ikony na pulpicie tyko z Program files i obadaj co sie dzieje |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 22 Listopad 2014, 12:35
|
|
|
karo, wybacz, ale nie znajdę teraz tego to było kilka tematów, gdzie ludzie zaczynali o jednym, kończyli na innym (jak u nas ).
Ja jednak nadal proponowałbym ci 2 rzeczy:
1. ponowną instalację z wcześniejszym deinstalacją i wyczyszczeniem rejestru i folderów.
2. instalację triala wersji pro X7, czyli zwykłej, a nie H&S, którą masz. |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 22 Listopad 2014, 13:02
|
|
|
Jest uaktualnienie X7 z września.
Większość nowych i ulepszonych funkcji, które zapewnia aktualizacja 2 dla wersji X7, jest dostępnych jedynie dla posiadaczy członkostwa premium CorelDRAW. Ulepszenia dotyczące wydajności i stabilności są dostępne dla wszystkich posiadaczy członkostwa CorelDRAW.
http://www.coreldraw.com/...es/8100054.html |
|
|
|
 |
karo
Bywalec karo

|
Wysłany: 25 Listopad 2014, 14:30
|
|
|
dzieki za ostatnie posty, po przerwie ruszam do dzialania... jesli mi sie cos uda to na pewno dam znac jak to zrobilam dla informacji na przyszlosc
pozdrawiam |
|
|
|
 |
karo
Bywalec karo

|
Wysłany: 25 Listopad 2014, 22:10
|
|
|
do wszystkich obserwujacych, na poczatek relacji z moich poszukiwan, oto co jeszcze bardziej podpalilo moja frustracje...
Corel was never able to help us. We ended up getting a full refund on X7 and went back to X5.
zrodlo:
http://community.coreldra...7/f/809/t/45250
nie omieszkam zamiescic wiecej, musze tylko chwile odpoczac - frustracja narasta... |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Listopad 2014, 10:54
|
|
|
no dobra a zrobiłąs tak jak pisałem wczesniej???,a czy wogle zastosowalas sie do prosby corela zeby nie instalowac innych wersji w tym samym folderze co stara wersja??? bo te problemy z tymi corelami mnie dziwia,to chyba userzy robia cos źle,bo to az niemozliwe jest |
|
|
|
 |
karo
Bywalec karo

|
Wysłany: 26 Listopad 2014, 12:39
|
|
|
nie ja jedyna mam problemy, a wiec:
zrodlo: http://community.coreldra...7/f/809/t/47194
Q: Hi, I'm running X7 on windows 8. Ever since I've loaded X7 onto my computer I've had constant script errors and saving problems. My saving problems happens after I've been working on a file for a period of time, Corel won't let me save or save as. So any work I've done is gone. As for script errors, it happens when I open Corel. But it doesn't happen all the time. Has anyone had any of these issues?
A: Yes this happens after a while of using CorelDRAW X7. To fix this go to GLOBAL and "Turn Off Background Tasks" in the options menu and also make sure you have Update 2 installed.
That should fix your issues.
u mnie to rozwiazanie nie dalo efektow.
kolejny fragment:
zrodlo: http://community.coreldra...7/f/809/t/45250
A: http://community.coreldra...7/f/809/t/45250
i jeszcze:
zrodlo: https://community.coreldraw.com/talk/coreldraw_graphics_suite_x7/f/809/t/44770
A: X6 still runs as normal, no problems saving. Whenever a new version of coreldraw comes out, I work with the new version, but save in the new format and also in the previous. Not an option now. I wouldn't trust X7, at this point, to not leave me stranded after the first revision.
u mnie instalacja update'u sie nie udala bo nie rozpoznaje ze Corel'a mam na kompie, no i free trial ze strony Corel'a tez nie dziala... |
|
|
|
 |
karo
Bywalec karo

|
Wysłany: 26 Listopad 2014, 12:47
|
|
|
dzieki bidon, tak, wyczyscilam komputer do zera z Corela, zadbalam o to zeby nic nie bylo w tym samym folderze,
chyba wezme kompa i uda sie z nim gdzies gdzie naprawiaja software - jest sens?
czy z wersja X6 lub X5 tez sa problemy? Jesli bede sie wycofywac z X7 to jaka wersje mam zainstalowac (jaka u Was sie sprawdzila)?
czas ucieka a praca czeka... |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 26 Listopad 2014, 13:14
|
|
|
| Niezależnie od wersji , przed nową instalacją wyczyść system z resztek po odinstalowanym CorelDraw , łącznie z rejestrem.Możesz usunąć nawet foldery. |
|
|
|
 |
karo
Bywalec karo

|
Wysłany: 26 Listopad 2014, 13:19
|
|
|
| OK dzieki, na to jestem juz wyczulona... |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 26 Listopad 2014, 13:31
|
|
|
| Jeżeli przy plikach tworzonych od zera w X7 problemu nie ma - to może sprawdź, jak się zachowują pliki z 12tki nie otwierane, a importowane do X7. |
|
|
|
 |
karo
Bywalec karo

|
Wysłany: 26 Listopad 2014, 13:41
|
|
|
| mam nowe dane: otworzylam program, nowy plik, importowalam plik z 12 i za pierwszym razem udalo sie cos edytowac i zapisac z sukcesem. Za drugim razem, drugi plik importowany juz nie udalo sie zapisac - pojawil sie komunikat 'blad dostepu do pamieci' - jak zawsze - czy to Wam cos podpowiada? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 26 Listopad 2014, 13:52
|
|
|
To spróbuj raz jeszcze: powtórz operację z tym pierwszym plikiem. Zamknij i otwórz Corela - i sprawdź ten drugi plik. Jak będzie błąd - to jeszcze raz drugi plik, ale po restarcie systemu.
Wiem, ze to żadne rozwiązanie, ale szukamy przyczyny. |
|
|
|
 |
karo
Bywalec karo

|
Wysłany: 26 Listopad 2014, 14:23
|
|