|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Problem - automatycznie zaokrąglanie w górę |
| Autor |
Wiadomość |
bg_wolf
Początkujący

Wersja CorelDRAW: Home&Student X6
|
Wysłany: 3 Grudzień 2014, 21:08 Problem - automatycznie zaokrąglanie w górę
|
|
|
Dzień dobry
Szanowny Państwo mam problem z Corel Draw X6.
W 80% użytkowania programu podczas wpisywania obojętnie jakiej wartości (rozmiar, położenie itp.) program automatycznie zaokrągla mi wartości w górę. Np. chciałbym, żeby rozmiar strony wynosił 95,7 x 66,7. Po wpisaniu podanego wymiary program automatycznie zaokrągla wartości do góry: 95,0 x 66,0.
Dziwne jest to, że jeżeli kliknę na pasku "Rozmiar obiektu" i będę zmieniał wartość strzałkami to rosną lub maleją one o 0,1 i nie są zaokrąglane.
Czy ktoś mógłby mi pomóc, co mam zrobić, co ustawić, co zmienić, żebym mógł normalnie pracować. Za to z góry dziękuję :) J
Jeżeli brakuje jakichś danych to proszę dać znać i uzupełnię post. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 3 Grudzień 2014, 21:34
|
|
|
Ja mam po angielsku, ale opcja będzie w tym samym miejscu niezależnie od języka. Wystarczy zmienić tam Dokładność Rysowania na np. 3 miejsca po przecinku i zaraz powinno się poprawić
 |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 72 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 3 Grudzień 2014, 21:34
|
|
|
| Cytat: | | Np. chciałbym, żeby rozmiar strony wynosił 95,7 x 66,7. |
Gdzie ustalasz ten wymiar? - W deklaracji rozmiaru strony (File/New/Create New Document w okienkach Width i High, czy w ustawieniach strony na pasku pod Menu? Tzn. czy chcesz utworzyć nowy dokument rozmiarach 95,7 x 66,7, czy tworzysz nowy dokument o domyślnych rozmiarach (np. A4), a potem zmieniesz rozmiar strony do 95,7 x 66,7? Bo w moim Corelu X5 można to zrobić tylko tym drugim sposobem... |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 72 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 3 Grudzień 2014, 21:51
|
|
|
Dlaczego używasz strony o rozmiarach deklarowanych z dokładnością do 0,1 mm?
- Chyba, że plotujesz coś w złotej folii, gdzie każda dziesiąta milimetra ma swoją cenę... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|