Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
profil kolorystycznt rgb 1998
Autor Wiadomość
sthefciu 
Doradca
sthefciu

Wysłany: 8 Styczeń 2015, 18:44   profil kolorystycznt rgb 1998

witajcie, mam taki problem. Robie projekt pod papier ozdobny, projekt mam w wektorach. Drukarnia chce pliku w tiff - mapa bitowa tiff, i żeby profil kolorystyczny był "wzór powinien być na profilu RGB 1998, dlatego, ze możemy wydrukować COLORBOOK_ i wtedy można zmieniać kolory....
ale trzeba przestrzegać profilu....."

jak szybko ustawie ten profil, dodam ze plik jest dość skomplikowany, kazdy kolor musze zmieniac...? Mało jestem zorientowany..

Corel Draw x6

s-p-i-n 

Wysłany: 8 Styczeń 2015, 19:41   

RGB 1998 to nic innego jak zwykły RGB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Styczeń 2015, 20:54   

no dokładnie,tylko wez nie otwieraj tylko zaimportuj,iczyli odpal corelka w oknie pop-up ustaw profil i oki,przy eksporcie zamieni automatycznie

sthefciu 
Doradca
sthefciu

Wysłany: 8 Styczeń 2015, 21:22   

okej dzieki, a jest jakis sposób by odszukac na szybko obiekty ktore mam wyplnione cmyk a nie rgb?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 8 Styczeń 2015, 22:06   

sthefciu napisał/a:
jest jakis sposób by odszukac na szybko obiekty ktore mam wyplnione cmyk a nie rgb?

Menu > Edycja > Znajdź i zamień > Znajdź obiekty > zaznacz Nowe wyszukiwanie > Dalej > zakładka Obiekty > zaznacz Znajdź wszystkie obiekty > zakładka Wypełnienie > Ogólny model wypełnienia > CMYK > Dalej > Zakończ

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Styczeń 2015, 22:13   

no dokładnie ,tylko ja osobiście gdy chce mieć pewnosc to robie taki myk że eksportuje całośc do pdf z zaznaczeniem cmyk,szybko prosto bez zbędnych bajerkow,ale to ja ,pewnie nie za dobrze robie :-) :-D :mrgreen: :lol:

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 8 Styczeń 2015, 22:22   

Ja również tak robię, bidon, chociaż wszystko zależy od projektu, bo czasem te zbyt skomplikowane tracą informacje i są potem nieedytowalne lub źle się wyświetlają :-/ Ale sposób oczywiście działa ;-)

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 9 Styczeń 2015, 09:52   

W tym wypadku popieram metodę Shame, zdarzyło mi się przygotowywać do druku folder w którym było m.in. kilka rzutów mieszkań w wektorach i RGB, gdyby zamienić to na CMYKa korzystając z automatycznego zapisu do pdf, teksty o wielkości 5 i mniej pikseli, 22 tysiące linii o włosowej grubości dostałyby rozbarwienie w czterech składowych, a to już nie każda drukarnia przełknie :-)

Odpowiedz do tematu