Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
biblioteka symboli
Autor Wiadomość
ela
Praktyk

Wysłany: 11 Styczeń 2015, 18:32   biblioteka symboli

Witam. Ze względu na problemy z kartą sieciową musiałam przeinstalować system . Poprzednio miałam Windows7 Professional a teraz Windows 7 Home . Mój corel x5 przedtem chodzil super . Teraz również chodzi super ale bez symboli. Przed instalacją zgrałam je na dysk zewnętrzny i po ponownym zainstalowaniu corela wgrałam je na C/ Użytkownicy/Ela/ Appdata/Roaming/ Corel/ Corel Draw Graphics Suite X5//Symbols
Po otworzeniu programu biblioteka bardzo długo się otwiera a póżniej wgrywanie symboli też długo trwa i nic z nimi nie można robić. Jest komunikat programu corel brak odpowiedzi i bardzo często się zamyka. Nie wiem co robić? szkoda mi tylu stworzonych symboli. Może ktoś może mi pomóc?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 11 Styczeń 2015, 18:43   

no ale symbole powinny być tutaj C:\Program Files\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X6\Draw\CustomMediaStrokes\Symbols ta sciezka appdata do czego innego slozy

ela
Praktyk

Wysłany: 11 Styczeń 2015, 19:31   

Ale ja w Programach Files nie mam folderu Corel . Scieżkę tą, którą podałam zapisałam sobie kiedy pierwszy raz przegrałam sobie symbole na płytkę, żebym wiedziała gdzie je wgrać. Skopiowane były również ze ścieżki którą podałam. I ja mam corela X5

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 11 Styczeń 2015, 21:41   

ela napisał/a:
Ale ja w Programach Files nie mam folderu Corel

To zajrzyj do Program Files (x86) bo podejrzewam, że w takim razie masz 32-bitowego Corela. Hmm.m. A właśnie - jaki był i jaki teraz jest Windows? Czy przedtem ten PRO nie był 64, a ten HOME jest czasem 32? Albo odwrotnie?

ela napisał/a:
I ja mam corela X5

To nieistotny szczegół. Corel zawsze instaluje się tak samo - zmieniają się tylko cyferki wersji. Ja mam dokładnie tak jak bidon, tylko mam X7 i u mnie jest C:\Program Files\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X7\Draw\CustomMediaStrokes\Symbols i z racji posiadania 64 bitowego systemu i 64 bitowego Corela katalog główny to Program Files, a nie Program Files (x86).

Poza tym

ela napisał/a:
musiałam przeinstalować system

sugeruje, że masz świeży system, więc zacznij od wszelkich aktualizacji tak systemu, jak i Corela, ale również - co jest nie mniej ważne - update'ów różnego rodzaju bibliotek, jak Runtime'y C++, Visual'e, DirectX'y i inne pierdołki. Czasem takie drobnostki decydują o działaniu (lub niedziałaniu) aplikacji. Jak nic to nie da, spróbuj na aktualnym systemie przeinstalować Corela.

Z tego co sprawdziłem, w %APPDATA% są zapisywane wypociny użytkownika, jego personalizowane ustawienia i takie tam. Może trzeba najpierw zrobić dowolny symbol, by program ustalił i zapisał ścieżki dla własnej instancji i dopiero wtedy wgrać "przedformatowe" pliki? To daleki strzał, ale nie takie rzeczy widziałem ;-)

ela
Praktyk

Wysłany: 11 Styczeń 2015, 22:45   

Dzięki za wskazówkiWyrzuciłam symbole z folderu w którym miałam i przeniosłam do C:\Program Files(x86). \Corel\CorelDRAW Graphics Suite X7\Draw\CustomMediaStrokes\Symbols bo faktycznie taka ścieżka tam jest, ale menedżer symboli nie otwiera się kiedy one tam są Nowe symbole zapisują się wg ścieżki którą ja podałam czyli C:\Użytkownicy\Ela\AppData\Roaming\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X7\Symbols i z racji Teraz i przedtem Windows był 64 bitowy.Odinstalowywałam i instalowałam go już kilka razy ale to nic nie daje a instaluje się bardzo dlugo

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 11 Styczeń 2015, 23:07   

aaaa o csl Ci chodzi,no to tak to w appdata,hym,nie wiem czemu nie dxziala,to wez je przerob na cmx i wrzuc do files,moze byc tez tak jak Shame pisze bo te csl to dziwny format i jak ich nie zzipowałas w folderze przed w graniem na plytke ,to moga być uszkodzone

ela
Praktyk

Wysłany: 12 Styczeń 2015, 07:45   

Ok.ale żeby je przerobić na cmx to muszę je otworzyć w corelu a ja jak tylko chcę otworzć menadżera symboli to corel przestaje praktycznie działać nic nie można zrobić. Bardzo długo się otwiera . Jak usunę symbole z folderu Symbols to działa bardzo dobrze . Tak mi szkoda bo przepadnie tyle mojej pracy.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 12 Styczeń 2015, 09:04   

ale nie poprzez menadzera tylko wejdz w te symbole i otwieraj od razu z corela rozumiesz ? dwa razy klik lub otworz za pomoca albo importuj do corela,i jedna wazna rzecz najlepiej narazie wylacz menadzera symboli zeby nie byl dokowany w sensie zeby go nie bylo po prawej stronie czyli to bedzie okno-okno dokowane i tam odznacz

ela
Praktyk

Wysłany: 12 Styczeń 2015, 09:28   

ok spróbuję, dzięki

ela
Praktyk

Wysłany: 12 Styczeń 2015, 11:03   

Próbowałam. po zapisaniu symbolu jako amx chciałam go zapisać do C:\Program Files\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X5\Draw\CustomMediaStrokes\Symbols ale uzyskałam komunikat " nie masz uprawnien do zapisywania w tej lokalizacji . W celu uzyskania uprawnien skontaktuj się z administratore. jestem zalogowana jako administrator. mam jeszcze jeden problem. Po 3 ch dniach udało mi się skończyć obrazek ( tak wolno działa program) Kiedy chciałam go zapisać jako eps uzyskał on bardzo duży rozmiar 123 mb a rozmiar w cm ok 3x1,5. Nigdy tak się pliki nie zapisywały.

Cysorz 

Wysłany: 12 Styczeń 2015, 17:10   

@ela: przeczytaj ::ten:: temat i zastosuj się do tamtych porad. Plik masz ::tutaj:: (zamień rozszerzenie na "exe" po ściągnięciu). Antywirus może się trochę burzyć, ale ja z niego korzystałem i nic się nie dzieje.

Odpowiedz do tematu