Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba o pomoc
Autor Wiadomość
restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 11 Marzec 2015, 15:48   

Osa90 napisał/a:
jak zrobiles ten obrys wlosowy?

Teraz jeszcze uprościłem sobie pracę .
Zamalowałem rysunek tak jak na załączonym ostatnim pliku .(Zapomniałem jeszcze o przewodach wiec poprawiłem ten element żeby nie było ażurów przy przewodach hamulcowych)
Zamieniłem trasując obrazek na krzywe.
Kliknąłem na Rozdziel wszystkie grupy i przesunąłem obrazek (zrobiłem to w celu sprawdzenia czy pod spodem nie ma jakiś pozostałości , śmieci które po przesunięciu zostają pod obrazkiem )
Ponieważ było czysto (co się rzadko zdarza ) i nie musiałem nic usuwać pozbyłem się wypełnienia koloru za pomocą krzyżyka w górnej części palety kolorów.Klikając prawym klawiszem myszy na czarnym kolorze uzyskałem kontur który ustawiłem na górnej belce na Włosowy.
Jeszcze ostatni element o którym wczoraj zapomniałem :oops: .Przekształć Kontur W Obiekt .
Łopatologicznie ale mam nadzieje ze zrozumiale opisałem czynności krok po kroku.

włosowy.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 266 raz(y) 24.98 KB

chezare 

Wysłany: 12 Marzec 2015, 00:26   

Kłopot z tym jest taki, że w każdej wersji Corela modyfikowany jest moduł trasowania i różnie działa procedura dodawania obrysu.
Ponieważ figura, która ma posłużyć do wycięcia ma być wektorowa, to pierwsze co musisz zrobić, to doprowadzić swój obrazek do postaci wektorowej, jeśli jest bitmapą, tak jak w tym przypadku. Po trasowaniu będziesz miał coś takiego:

Musisz rozdzielić grupę i skasować ramkę, która została z tła, czasami jeśli obrazek przylega do krawędzi, może to być w kilku kawałkach, tego tła w tym przypadku nie widać, ja dodałem specjalnie kontur.
Zaznaczasz wszystko i klikasz czarny kolor lewym i prawym przyciskiem myszy (wypełnienie i kontur).

Obrazek zamieniasz na bitmapę (menu Bitmaps), ja zamieniłem na czarno-białą.
Przy tak dużym obrysie nie przejmuję się nie zamkniętym błotnikiem.
Trasuję.
Dodajesz obrys na zewnątrz i odłączasz go od reszty.

Ustawiasz figurę tam gdzie trzeba i gotowe.

Tak to wygląda w 12, ale jak napisałem w różnych wersjach programu, może być różnie.
Czasami bez jakiejś "ręcznej" roboty się nie obejdzie. Jakość tak otrzymanego obrysu też będzie pozostawiała wiele do życzenia, ale trzeba się zdecydować, szybko albo porządnie :-)
Teoretycznie, to w Corelu jest funkcja która tworzy nowy kształt obrysowując zaznaczone obiekty, wystarczyłoby do niej dodać obrys i byłoby gotowe, ale w tym przypadku działać nie chciała. Teoretycznie można też rozłączyć wszystko i zespawać, u mnie taka próba doprowadziła Corela do zapaści, gdybym go nie zamknął myślał by do tej pory, albo wyświetlił komunikat, że obiekt jest zbyt złożony :-)
Teoretycznie można by też zgrupować wszystkie elementy obrazka, narysować większy prostokąt i przyciąć go grafiką. Rozłączyć, zostawić zewnętrzną figurę i dodać obrys.
Taka próba też skończyła się letargiem Corela.
Całkiem możliwe, że któryś z tych sposobów zadziała w innej wersji Corela i na mocniejszym sprzęcie?

Osa90 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 18 Marzec 2015, 23:21   

w X3 wyglada to inaczej :-(
Robiac scisle wg Twoich instrukcji nie bardzo sie da.
Musze recznie uzywac wypelnienia, to raz, a dwa obrys nie wychodzi mi rowny jak u Ciebie tylko z takimi szpicami i efekt koncowy wyglada jak gwiazdka :-)
ps. ale poradzilem sobie w troche inny sposob, tak wiec -> :poklon

chezare 

Wysłany: 19 Marzec 2015, 01:44   

W pierwszym zdaniu napisałem, że różnie może być.
W X3, którego chwilowo nie używam, ale wiem jak działa daje się to zrobić na pewno łatwiej.
Robią ci się rogi, które nie wiadomo gdzie się kończą, trzeba delikatnie zaokrąglić kąty, w X3 to jedno kliknięcie, w 12 znacznie więcej. Można zamiast obrysu zrobić kontur i oddzielić od krzywej, możliwości jest sporo i to co zadziała w jednym przypadku w innym może być nieskuteczne.
To jest jedno z takich zadań, które teoretycznie można wykonać kilkoma kliknięciami i na parę różnych sposobów, ale w praktyce nie zawsze okazuje się to takie proste.

Artur Miernik 

Wysłany: 19 Marzec 2015, 01:48   

Te szpice i gwiazdkowe efekty w obrysie… widzisz Osa90, Corel specjalnie nie zlikwidował tego błędu, ponieważ, zaraz po jego wykryciu, zaawansowani użytkownicy zaczęli go z rozmysłem używać, jako efekt specjalny.

Jeżeli chcesz się tego pozbyć, to zmień narożniki pióra konturu, lub drastycznie przeskaluj obiekt w górę (powiększ).

Cezary, widzę, że jesteś, dosyć tego ślęczenia przed kompem. Dobranoc.

chezare 

Wysłany: 19 Marzec 2015, 21:46   

O 1:48 to ja już zmierzałem w kierunku łóżka, ale za życzenia dobrej nocy dziękuję.
Wykorzystam dzisiaj. :-)

Odpowiedz do tematu