Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Folder kalibracji
Autor Wiadomość
kielbasa
Bywalec

Wysłany: 20 Maj 2015, 22:32   Folder kalibracji

Hej,

Koledzy, problem jest nastepujacy:
Kolega, ktory mial zrobiona kalibracje monitora z Corelem i drukarka epson 9400 utracil mozliwosc uruchomienia systemu z dysku w laptopie, na ktorym cala ta procedura zostala zrobiona.
Czlowiek od kalibracji jest 200km dalej i niepredko moze przyjechac.
Jak mozna przerzucic konfiguracje calej kalibracji tak, zeby na drugim komputerze to dzialalo tak samo? Czy to jest kwestia przekopiowania jakichs folderow Corela i jakichs plikow Windowsa rowniez?
Ten sam monitor jest podpiety zewnetrznie do laptopa.

Dzieki

kielbasa
Bywalec

Wysłany: 21 Maj 2015, 00:03   

Ewentualnie w ktorym pliku mozna by zobaczyc, jakie byly zastosowane ustawienia w 'color managmenet' programu ?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 21 Maj 2015, 00:25   

Nie jestem do końca pewien, ale jeżeli monitor był kalibrowany pod określoną drukarkę, to po tej operacji powinien korzystać z profilu kolorów o rozszerzeniu ICC. Normalnie taki profil można ustawić we Właściwościach monitora > zakładka Zarządzanie Kolorami > przycisk Zarządzanie Kolorami > zakładka Zaawansowane. Z tego co mi wiadomo profile systemowe są przechowywane w C:\Windows\System32\spool\drivers\color. Może masz tam jakiś profil który się nazywa Mój Monitor czy coś w ten deseń, znaczy inaczej niż oficjalne profile? Wtedy przekopiuj ten profil na nowy komputer i użyj go jako domyślny profil monitora i w Corelu. Może zadziała?

Jednak odnośnie lokalizacji samego profilu uzyskanego po kalibracji monitora, to może być ona w folderze aplikacji, która za kalibrację odpowiadała, zamiast w domyślnej systemowej.

kielbasa
Bywalec

Wysłany: 21 Maj 2015, 08:15   

Dzieki.
Tu problem jest o tyle bardziej skomplikowany, ze dochodza do tego wszystkie ustawienia w Color Managment oprocz samego profilu. Tam tego troche jest. Printrscreena tych ustawien nigdy nie zrobilem, ale na pewno jest tak, ze ktorys plik w ktoryms folderze Corela (niekoniecznie w folderze zainstalowanej aplikacji) jest za to odpowiedzialny. Nawet probowalem robic taki myk, ze przekopiowalem cala zawartosc folderu Coreldraw x7 i nadpisalem na nowym komputerze. To jednak nie pomaga i ustawienia w Color Managment sa domyslne.
A potrzebuje to ustawic, bo Corel przeklamuje kolory, i pozniej w Wasatchu sa inne.
Tylko Wasatcha ustawienia jeszcze zdazylem spisac.

chezare 

Wysłany: 21 Maj 2015, 11:35   

Szukaj na dysku plików z rozszerzeniem ICC, albo dzwoń do tego gościa, 200 km dla telefonu to nie jest jakoś szczególnie daleko?
Jeśli chodzi o zarządzanie kolorami, to przeczytaj elaborat kolegi Tegrafa.
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4686

kielbasa
Bywalec

Wysłany: 21 Maj 2015, 15:31   

Ale pliki mam, tylko nie wiem ktory powinien byc zaladowany, i jak ustawiona reszta opcji. A czlowiek od kalibracji po miesiacu juz nie pamieta, jak to bylo poustawiane, czemu raczej sie nie ma co dziwic.

Poza tym nie jestem przekonany, czy problem nie lezy po stronie Wasatcha.
Bo jak sie okazuje, zarowno Photoshop, Corel czy Pdf Reader pokazuja taki sam kolor, problem jest dopiero po wrzuceniu calosci do Wasatcha. Tam wszystko jest duzo ciemniejsze i wyblakle i takie tez wychodzi na wydruku. Niby ustawienia sa wklepane na wzor Wasatcha z tamtego komputera, a nadal cos nie dziala. Probowalem tez podmieniac caly folder Wasatcha, ale bez skutku.

Odpowiedz do tematu