Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Konwersja z ISO Coated v2 ECI na Fogra 39
Autor Wiadomość
martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 08:31   Konwersja z ISO Coated v2 ECI na Fogra 39

Witam
Wszystkie projekty mam zrobione w oparciu o profil kolorystyczny ISO Coated v2 ECI, ponieważ drukarnia, w której praca miała być drukowana, pracuje w oparciu o w/w profil. Niestety, w międzyczasie okazało się, że listwowanie nie będzie możliwe, tym samym trzeba było znaleźć inną drukarnię, która poprosiła o przygotowanie projektu w oparciu o Fogra 39. Zmieniłem ustawienia profilu w poszczególnych projektach i niestety w niektórych różnica jest przepastna (na niekorzyść), oczywiście korzystam tylko z palety CMYK. Co z tym fantem zrobić? Znaleźć drukarnię, pracującą w oparciu o ISO Coated v2 ECI?
Pozdrawiam

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 08:40   

Spróbuj www.ligatura.com.pl : na pewno ISO, a nawet więcej niż ISO.
Ale nie wiem, jak z listwowaniem. Zadzwoń.

Edit: ewentualnie poproś o fragment proofa. Nie A1, oczywiście.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 09:25   

martin_sound napisał/a:
Zmieniłem ustawienia profilu w poszczególnych projektach i niestety w niektórych różnica jest przepastna (na niekorzyść), oczywiście korzystam tylko z palety CMYK.

Coś jest generalnie - nie tak.

Skoro pracujesz w cmyku - to Ty jesteś profilem. Jeżeli zdefiniujesz wypełnienie jakiegoś elementu jako C100 M30 Y20 K0 (na przykład) to obojętnie z jakim profilem wypuścisz pdfa, to zawsze ten element powinien mieć takie wartości w pdfie - bez względu na profil.

Wpływ profilu natomiast powinien być widoczny przy konwersji z RGB na CMYK (np. bitmap). Ale szczerze mówiąc, wątpię, by ktokolwiek zobaczył jakąś większą różnicę między nimi. Może gdzieś w jakiś granicznych kolorach (jakieś ciemne brązy lub granat).

Co do drukarni pracującej w Fogra. To też jakieś nieporozumienie. Dla drukarni to kompletnie obojętne, w jakim profilu przygotowujesz pdfa. Profil - to problem grafika, a nie drukarni. Drukarnię interesują bezwzględne wartości cmyk poszczególnych elementów w rysunku - a sposób w jaki do tego dochodzi (czyli profil) jest kompletnie bez znaczenia. Kwadrat wypełniony C100 M30 Y20 K0 ma być wydrukowany jako C100 M30 Y20 K0 - i nic tu nie ma do rzeczy, skąd ten kolor się tam wziął: czy w wyniku konwersji RGB>CMYK z ISO, RGB>CMYK z Fogry, czy też wpisany wprost przez profil Martin_Sound.

Przygotuj pdfa cmykowego bez osadzonego profilu (bo tak powinieneś go przygotować do drukarni) i ślij, gdzie zechcesz, także do tej drukarni z Fogrą. Wartości cmyk mają być zachowane, nieważne, jak powstały. Coś mam wrażenie, że ta drukarnia z Fogrą to wie, że w jakimś kościele dzwoni, tylko nie wiadomo w którym. Żądaj wydruku próbnego (najlepiej certyfikowanego) jakiś istotnych fragmentów plakatu.

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 09:45   

W takim razie po co pytać drukarnię (niektóre nawet umieszczają na swojej stronie) o profil kolorystyczny, jeżeli nie ma to znaczenia? Np kolor "zieleń mięty" 0 40 0 40 (nie pamiętam dokładnie składowych) wygląda zupełnie inaczej w ISO Coated v2 ECI niż w Fogra 39. Skąd mam mieć pewność jak wyjdzie w druku?

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 10:07   

A czy nie robisz czasem PDFa w RGB?
W X4 po zainstalowaniu, wybierając "publikuj do PDFa" w zakładce zaawansowane jest domyslnie wybrana opcja RGB. Trzeba to zmienić na CMYK.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 10:26   

Bo nie tylko Corel jest na świecie. :-)

Zadaniem profilu jest nie tylko konwersja kolorów z przestrzeni niedrukowalnych (np. RGB) na drukowalne (CMYK), ale też kontrola maksymalnego nafarbienia, czyli sumy składowych CMYK.

Załóżmy, że przygotowujesz jeden projekt. Masz go wydrukować na kredzie i na papierze gazetowym. Na kredzie maksymalne nafarbienie to 300%. Czyli możesz użyć w projekcie koloru 75 75 75 75. Prawdopodobnie i w Fogrze i w ISO - w wynikowym pdfie taki kolor zachowasz.

Ale co z gazetą, gdzie np. profil gazetowy dopuszcza tylko 240%? Suma składowych 75 75 75 75 przekracza dopuszczalną wartość o 60%. Powinieneś... przygotować osobny projekt, gdzie zmniejszysz składowe tego wypełnienia do np. 60 60 60 60.

Aby uniknąć tego kłopotu związanego z nowym projektem, wystarczy zaprząc do roboty profil.

W programach Adobe można wygenerować pdfa na kilka sposobów. Jednym z nich jest tzw. "Konwertuj na miejsce docelowe - zachowaj wartości". Oznacza to, że w pdfie te elementy, które grafik wprost zdefiniuje w cmyku, zostaną zachowane (bez względu na profil).

Innym: "Konwertuj na miejsce docelowe". W tym sposobie, wszystkie elementy (także cmykowe) zostaną w locie przekonwertowane do nowych wartości cmyk, tak, aby maksymalne nafarbienie nie zostało przekroczone.

Czyli grafik adobowy, przygotowując reklamę drukowaną i na kredzie i w gazecie - w tym drugim przypadku po prostu zmieni profil na gazetowy, a nie będzie opracowywał nowego projektu.

Corel jednak chyba taki mądry nie jest. Moja wiedza na temat Corela skończyła się na wersji X3. Z tego co wiem, pdfy generowane z Corela zachowują wartości cmyk (czyli działa jakby sposób "Konwertuj na miejsce docelowe - zachowaj wartości", a profil działa jedynie w przypadku konwersji obiektów RGB na CMYK. Jedyną możliwością zmiany wartości cmyk w pdfach wygenerowanych z Corela (czyli zmiana profilu), jest potraktowanie takich pdfów np. Acrobatem.

Ale, być może, w nowszych Corelach od X3 jest inaczej.

martin_sound napisał/a:
Skąd mam mieć pewność jak wyjdzie w druku?

Żądaj wydruku próbnego. Możesz go też zlecić w jakiejś zewnętrznej firmie wykonującą tzw. proof certyfikowany, wtedy z takim wydrukiem możesz udać się do dowolnej drukarni żądając zgodnego wydruku. Musisz tylko uprzedzić, że będziesz porównywał, oczywiście nie na oko. Znaczna część odpadnie w przedbiegach.

martin_sound napisał/a:
Np kolor "zieleń mięty" 0 40 0 40 (nie pamiętam dokładnie składowych) wygląda zupełnie inaczej w ISO Coated v2 ECI niż w Fogra 39

Na płytach offsetowych wykonanych w drukarni, w miejscu elementów wypełnionych tym kolorem (w pdfie!) powinno pojawić się: na płycie C - nic, na płycie M - 40%, na płycie Y - nic, na płycie K - 40%. Profil nic nie ma tu do rzeczy. Profil działał wcześniej, wypełniając ten element tymi wartościami. Jak pisałem, mógł być to ISO, Fogra lub Ty.

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 10:32   

Konwertuję do CMYK, ale jako TIFF, ponieważ niektóre obiekty w przypadku PDF-a wychodzą lekko postrzępione. Ale nie chodzi tu o konwersję do pliku finalnego, tylko zarządzanie kolorami w Corelu, wspomniana "zieleń mięty" zupełnie inaczej wygląda po przełączeniu z ISO Coated v2 ECI na Fogra 39. Tak samo inne kolory, aczkolwiek nie wszystkie. Dlatego mam zagwozdkę, że jak oddam do drukarni, która działa w oparciu o wspomnianą Fogrę, to efekt będzie odwrotny od oczekiwanego (w przypadku niektórych projektów).

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 10:45   

martin_sound napisał/a:
Konwertuję do CMYK, ale jako TIFF, ponieważ niektóre obiekty w przypadku PDF-a wychodzą lekko postrzępione.

Przy zamianie na bitmapę masz wszystkie elementy postrzępione. Jaki sens ma używanie wektorowego programu graficznego do produkcji tiffów? Tracisz w ten sposób wszystkie plusy, np. nadrukowywanie czarnego koloru, nie wspominając o tym, jak może wyglądać tekst 5 pt w kolorze szarym zamieniony na tifa, choćby i 300 dpi.

martin_sound napisał/a:
Dlatego mam zagwozdkę, że jak oddam do drukarni, która działa w oparciu o wspomnianą Fogrę, to efekt będzie odwrotny od oczekiwanego (w przypadku niektórych projektów).

Zrób tak jak masz i ślij, nie mówiąc nic o profilu. Ale jak drukarnia pisze, że Fogra, to ja bym chciał wydruku próbnego. Mam nadzieję, że nie konwertują Acrobatem każdego pdfa do Fogry. To by była zbrodnia.

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 10:55   

tegraf napisał/a:
martin_sound napisał/a:
Konwertuję do CMYK, ale jako TIFF, ponieważ niektóre obiekty w przypadku PDF-a wychodzą lekko postrzępione.

Przy zamianie na bitmapę masz wszystkie elementy postrzępione.

Nie, w przypadku konwersji do TIFF nie ma problemu, jedynie w przypadku PDF niektóre elementy są postrzępione (niektóre logotypy i desenie wektorowe).
Ostatnio zmieniony przez martin_sound 24 Czerwiec 2015, 11:20, w całości zmieniany 1 raz  

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 10:58   

tegraf napisał/a:
jak drukarnia pisze, że Fogra, to ja bym chciał wydruku próbnego. Mam nadzieję, że nie konwertują Acrobatem każdego pdfa do Fogry. To by była zbrodnia.

Dostałem wydruk próbny A3 (wprawdzie na cyfrówce - plik dostarczyłem jako PDF X-3) i jest różnica, kolory są ciemniejsze, a pomarańczowy prawie wygląda jak czerwony... Zapewniali, że na offsecie będzie lepsza jakość.

Info z drukarni: plik do druku proszę zapisać jako TIFF 350dpi CMYK z kompresją LZW
przed zapisem spłaszczony (zapisany bez warstw)
przygotowany w opraciu profil FOGRA39 - ale zapisany bez dołączania profilu

Czy jest sens eksportować do 350 dpi, jeżeli poszczególne projekty są w 300 dpi? Poza tym musiałbym ręcznie wpisać wymiary (szerokość, wysokość).

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 11:18   

martin_sound napisał/a:
Dostałem wydruk próbny A3 (wprawdzie na cyfrówce

To nie jest wydruk próbny. To nic nie warty zadrukowany arkusz papieru.

martin_sound napisał/a:
Info z drukarni: plik do druku proszę zapisać jako TIFF 350dpi CMYK z kompresją LZW

Są jeszcze takie drukarnie?

martin_sound napisał/a:
przygotowany w opraciu profil FOGRA39 - ale zapisany bez dołączania profilu

No właśnie. Czytaj: Jak projektujesz coś w RGB, to skonwertuj do cmyk w oparciu o Fogrę, ale nie dołączaj profilu, bo nas, to czym dokonałeś konwersji - specjalnie nie interesuje. To Twoja sprawa, czy podoba Ci się wygląd Twojej pracy symulowany profilem Fogra. Interesują nas tylko wartości cmyk i maksymalne nafarbienie - a to, czym to osiągniesz, to Twoja sprawa. Może być Fogra. Ale równie dobrze cokolwiek innego.

Problemem może być ta różnica w maksymalnym nafarbieniu miedzy ISO i Fogrą. Nie wiem, jakie jest w Fogrze.

martin_sound napisał/a:
Zapewniali, że na offsecie będzie lepsza jakość.

Dobre. :-)

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 11:25   

tegraf napisał/a:

To nie jest wydruk próbny. To nic nie warty zadrukowany arkusz papieru.

Czyli nie ma się tym co sugerować, tylko konkretnie poprosić o proofa.

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 11:28   

tegraf napisał/a:

Są jeszcze takie drukarnie?

Jak widać są, w PDF-ie też zapewne przyjmują, tylko jak pisałem, po konwersji jest problem w postaci postrzępionych niektórych logotypów i deseni wektorowych (ew. mogę w projekcie wyeksportować do TIFF-a i zaimportować do projektu jako bitmapę).
Ostatnio zmieniony przez martin_sound 24 Czerwiec 2015, 11:36, w całości zmieniany 1 raz  

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 11:33   

tegraf napisał/a:
Czytaj: Jak projektujesz coś w RGB, to skonwertuj do cmyk w oparciu o Fogrę, ale nie dołączaj profilu, bo nas, to czym dokonałeś konwersji - specjalnie nie interesuje. To Twoja sprawa, czy podoba Ci się wygląd Twojej pracy symulowany profilem Fogra.

I tu jest problem, bo niektóre kolory po "przewaleniu" do Fogry są wręcz nie do przyjęcia. Niemniej jednak zdaje sobie sprawę, że jak oddam do drukarni z profilem ISO Coated v2 ECI, to też będzie różnica (aczkolwiek mniejsza, niż w przypadku konwersji do Fogry).

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 11:38   

martin_sound napisał/a:
Czyli nie ma się tym co sugerować, tylko konkretnie poprosić o proofa.

Tak, tylko i wyłącznie. Ale to kosztuje. Drukarnie z dbałością o jakość - kosztują.

martin_sound napisał/a:
po konwersji jest problem w postaci postrzępionych niektórych logotypów i deseni wektorowych.

Czy dobrze rozumiem, że w drukarni dokonują konwersji z wektorowego pdf na tifa? Sami? I stąd te postrzępienia?

martin_sound napisał/a:
Niemniej jednak zdaje sobie sprawę, że jak oddam do drukarni z profilem ISO Coated v2 ECI, to też będzie różnica (aczkolwiek mniejsza, niż w przypadku konwersji do Fogry).

Mam wrażenie, że w drukarni przez Ciebie wybranej, jest zainstalowany innowacyjny system zarządzania kolorem w całym przepływie pracy - od grafika do pakowacza. Nazywa się "Przypadek".

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 11:40   

tegraf napisał/a:

martin_sound napisał/a:
Zapewniali, że na offsecie będzie lepsza jakość.

Dobre. :-)

Nie ukrywam, że mam braki w tej kwestii. Dawien dawno (2005 - 2008) pracowałem na Corelu 8.0 i 9.0, oddając pracę do druku nie było żadnych pytań o profile kolorystyczne (nawet nie wiedziałem, że takie coś istnieje), wysyłałem jako CDR (co było błędem, ze względu na możliwość przypadkowego przesunięcia obiektów lub ingerencji), CMYK, czcionki na krzywe i wszystko się zgadzało.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 11:46   

martin_sound napisał/a:
Nie ukrywam, że mam braki w tej kwestii.

Znajdź w swojej okolicy dobrą drukarnię. Weź wolne, dobry koniak i jedź do właściciela. Powiedz, że jesteś grafikiem i chciałbyś się poduczyć. Zapytaj, czy możesz się poszwędać po drukarni przez cały dzień i pozadawać trochę pytań. Prześledź, jak wędruje przykładowa praca na kolejnych stanowiskach, Może pozwoli. Ale jak pozwoli, to gwarantuję, że uznasz cenę tego koniaku za naprawdę niską, za to, co dostałeś.

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 11:50   

tegraf napisał/a:

Czy dobrze rozumiem, że w drukarni dokonują konwersji z wektorowego pdf na tifa? Sami? I stąd te postrzępienia?

Nie, nie. Chodziło mi, że u mnie na monitorze widać postrzępienia, po konwersji CDR do PDF X-3 (desenie wektorowe i niektóre logotypy), dlatego pomyślałem, żeby przekonwertować do TIFF-a z wygładzaniem (wtedy problem nie występuje). Do drukarni dałem na próbę (kilka dni wcześniej) PDF-a X-3, ale nie z wszystkimi projektami. Ostrość wyszła dobrze, jedynie kolory o wiele ciemniejsze. Swoją drogą nie rozumiem w jakim celu dali mi A3 z cyfrówki, skoro ten wydruk (z tego co napisałeś) nic nie jest warty i nie odzwierciedla rzeczywistego na offsecie.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 11:58   

Zapytaj, co się stanie, jak dostaną pdf z ISO. I jak to sprawdzą. I jaka jest wg nich różnica między pdfem wygenerowanym w oparciu o ISO a pdfem w oparciu o Fogrę, skoro pdf ma być bez profilu.

martin_sound napisał/a:
Swoją drogą nie rozumiem w jakim celu dali mi A3 z cyfrówki, skoro ten wydruk (z tego co napisałeś) nic nie jest warty i nie odzwierciedla rzeczywistego na offsecie.

Też nie rozumiem. Proof certyfikowany to wydruk na specjalnym ploterze, na specjalnym papierze, a co ważniejsze - ze specjalnym dołożonym paskiem pomiarowym (tzw. pasek Forga, nie mylić z profilem). Ten pasek to zbiór kwadracików w różnych kolorach. Kolor tych pól (kwadracików) się mierzy i przedstawia dołącza do wydruku w postaci tabeli. Wynik tego pomiaru to tzw. deltaE, czy odchyłka między kolorem zdefiniowanym (wydrukowanym) a pomierzonym. Im mniejsza - tym lepiej.

Idealnie by było, aby ten sam pasek został gdzieś na marginesie wydrukowany razem z pracą. Wtedy można dokonać porównania wartości poszczególnych pól. Jeżeli różnica mieści się ramach określonego marginesu - to nie ma podstaw do reklamacji. Nic nie ocenia się na oko.
Ostatnio zmieniony przez tegraf 24 Czerwiec 2015, 12:09, w całości zmieniany 1 raz  

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 12:08   

Mowa była o TiFF-ie: (Info z drukarni: plik do druku proszę zapisać jako TIFF 350dpi CMYK z kompresją LZW przed zapisem spłaszczony (zapisany bez warstw) przygotowany w opraciu profil FOGRA39 - ale zapisany bez dołączania profilu).

Nie wiem jak będzie w przypadku PDF-a.

Czyli lepiej jest dostarczyć w PDF-ie, zamieniając w projektach kłopotliwe desenie wektorowe i logotypy na bitmapę?

P.S. Wygenerowałem na próbę TIFF-a w oparciu o ISO i Fogrę. Różnica jest zauważalna.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 12:10   

martin_sound napisał/a:
Mowa była o TiFF-ie:

Nie ma znaczenia, tif czy pdf. Zasada ta sama.

Zrób próbę. Narysuj w Corelu 10 kwadratów wypełnionych cmykiem w tych kolorach, które wg Ciebie różnią się między Twoim projektem, a pdf w ISO i Fogrze. Zapisz w X3. Wygeneruj dwa pdfy - jeden z ISO, drugi z Fogrą. Wszystkie trzy pliki załącz na forum.

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 14:59   

Czy w PDF-ach osadzić profile, czy eksportować bez osadzania?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 15:02   

Bez. Tak jak chce drukarnia.

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 15:36   

Wersja X3 to inaczej 13? Co ciekawe, w Adobe Reader kolory w obu przypadkach są widoczne jak w Fogra 39, zaś w przypadku TIFF-a widać różnicę.

Test_Fogra.tif
Pobierz Plik ściągnięto 207 raz(y) 660.94 KB

Test_ISO.tif
Pobierz Plik ściągnięto 149 raz(y) 1.77 MB

Test_Fogra.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 197 raz(y) 641.36 KB

Test_ISO.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 205 raz(y) 1.75 MB

Test_ISO.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 162 raz(y) 20.26 KB

Ostatnio zmieniony przez martin_sound 24 Czerwiec 2015, 22:49, w całości zmieniany 3 razy  

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 19:25   

Chyba się nie zrozumieliśmy.

Miałeś przygotować jeden plik cdr. Zrobić kwadraciki i wypełnić wartościami cmyk.

Z tego jednego cdra miałeś wygenerować dwa pdfy: jeden z profilem ISO i drugi z Fogrą, abyśmy mogli porównać, czy kolory w wynikowym pdfie się zmieniają, czy też nie. Ok, dodatkowo zrobiłeś tify, nie zaszkodzi.

Ale po co drugi plik cdr? Nie wiadomo teraz, co z czego było robione i co czym porównywać.

Wyedytuj tego posta i popraw, jak możesz.

Odpowiedz do tematu