Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Profile ICC do drukowania w gazetach
Autor Wiadomość
mixer 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 9 Wrzesień 2015, 14:57   Profile ICC do drukowania w gazetach

Witam, przeczytałem poradnik tegrafa o zarządzaniu kolorami http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4686 i postanowiłem sprawdzić kilka cmykowych profili ICC na przykładowym zdjęciu:

O ile konwersja do cmyka w profilu ISO Coated v2 300% przebiegła dobrze, bo nie widać zbytnich różnic:

to już polecany przez tegrafa profil gazetowy PSO Uncoated ISO 12647 wyprodukował ściemnione zdjęcie:

Jeszcze ciemnej wygląda zdjęcie skonwertowane poprzez profil z Gazety Wyborczej - Coldset DG26(45) TIL 225 K90 ModGB (pobrałem go stąd: http://serwisy.gazeta.pl/drukarnie/0,63867.html):

Czy takie ciemne wyjdą w druku, czy to tylko tak wygląda na ekranie? Bo może należałoby rozjaśnić zdjęcie bo konwersji do cmyka? Obecnie nie mam żadnego zlecenia na druk reklamy w gazecie, więc to nic pilnego, ale na przyszłość chciałbym wiedzieć jak przygotowywać mapy bitowe żeby dobrze wyglądały w gazecie, więc pytam na forum.

PS. Zamieszczone przeze mnie cmykowe obrazki należy ściągnąć na dysk twardy i obejrzeć przeglądarką systemową do fotografii lub inną obsługującą cmyka, bo w przeglądarce internetowej kolory są niestety przekłamane.

chezare 

Wysłany: 9 Wrzesień 2015, 15:38   

Weź przeczytaj Tegrafa jeszcze raz.
Nie kombinuj z takim czy innym profilem kolorów, tylko zajmij się jednym który będzie Ci potrzebny do przekonwertowania zdjęcia na potrzeby, konkretnej technologii i konkretnego materiału, papieru, na którym to będzie drukowane. ISO coatet… jest np. dla druku offsetowego na powlekanym papierze.

mixer 
Początkujący

Wysłany: 11 Wrzesień 2015, 10:28   

chezare napisał/a:
Weź przeczytaj Tegrafa jeszcze raz.

Po co? Do wszystkich uwag się zastosowałem, z wyjątkiem kalibracji monitora.

Cytat:
Nie kombinuj z takim czy innym profilem kolorów, tylko zajmij się jednym który będzie Ci potrzebny do przekonwertowania zdjęcia na potrzeby, konkretnej technologii i konkretnego materiału, papieru, na którym to będzie drukowane.

OK, poproszę o profil cmykowy gazetę w której będzie drukowana reklama. Tylko, że jak po konwersji do cmyka zdjęcie będzie ściemnione, to wyjdzie na to, że to ja miałem rację, bo zawczasu poruszyłem ogólny problem zciemnionych zdjęć z profili gazetowych. Tylko wtedy nie wiem, czy wyrobię się w terminie, żeby skorzystać z pomocy forum.

Cytat:
ISO coatet… jest np. dla druku offsetowego na powlekanym papierze.

Wiem, ISO Coated podałem tylko jako przykład konwersji bez widocznej różnicy między rgb a cmykiem.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 11 Wrzesień 2015, 12:30   

mixer napisał/a:
O ile konwersja do cmyka w profilu ISO Coated v2 300% przebiegła dobrze, bo nie widać zbytnich różnic:

O "dobroci" profilu nie decyduje to, czy zdjęcie po przekonwertowaniu jest bardziej lub mniej podobne do oryginału RGB.

mixer napisał/a:
Zamieszczone przeze mnie cmykowe obrazki należy ściągnąć na dysk twardy i obejrzeć przeglądarką systemową do fotografii lub inną obsługującą cmyka

To za mało. Sam cmyk nie wystarczy. Koniecznym jest, aby aplikacja obsługiwała profile, czy też inaczej - miała wbudowaną obsługę zarządzania kolorem.

Tutaj więcej: http://corel.wodip.opole....opic.php?t=5022

Swoją drogą, gdzie się podział Wawel?

chezare 

Wysłany: 11 Wrzesień 2015, 14:55   

Ostatnio był widziany w Krakowie.
Na forum ostatni raz był 3,5 roku temu, raczej bym nie liczył że się pojawi, może przeniósł się do krainy wiecznych łowów?

mixer 
Początkujący

Wysłany: 14 Wrzesień 2015, 16:31   

Dzięki tegraf. Rzeczywiście problem był już poruszany na forum. Mój przypadek jest podobny do przypadku kleksiarza. To co mu pomogło to zastosowanie profilu gazeta200 czyli "Eurostandard (gazetowy)". U mnie też to zadziałało, ale rozwiązanie to nie przypadło mi do gustu, bo nie chciałbym się przywiązywać do jednego profilu. Znalazłem lepsze rozwiązanie zaproponowane w tym wątku przez wawela - zmiana metody odwzorowania kolorów. Zamieniłem defaultową "kolorometryczną względną" na "percepcyjną". Od razu zniknął problem zciemniania zdjęć przy konwersji we wszystkich profilach gazetowych. Problem mogę więc uznać za rozwiązany. Chociaż moja ciekawość nie została do końca zaspokojona, bo kolega kleksiarz nie podzielił się na forum wiedzą jak wyszło w druku zastosowanie profilu gazeta200. Z wątku nie wynika też, czy ciemne na monitorze zdjęcia (po konwersji do profilu gazetowego) wychodzą ciemne w druku.

Stipa 
Doradca
fan corela od wersji 2.0

Wysłany: 25 Wrzesień 2015, 09:37   

Bo z tymi profilami to w najwiekszym skrocie jest tak:
Drukowanie jest z wartosci CMYK. Dany kolor o okreslonych wartościach CMYK wygląda różnie w różnych technikach i podłożach drukowania. I profile służą temu, by zdjęcie RGB przekształcone do CMYK z danym profilem, a potem wydrukowane w odpowiadającej mu technice druku (i na odpowiednim papierze) wyglądało na papierze "tak samo" jak twój wyjściowy RGB na ekranie. i np taki RGB=125, 125, 125 będzie miał w CMYKu w zaleznosci od profilu wartosci:
Coldset G26 (Gazeta Wyborcza) - 35, 26, 27, 11
ISO Newspaper - 9, 6, 4, 39
Euroscale uncoated - 53, 40, 40, 15
ISO uncoated - 40, 30, 27, 19
ISO coated V2 - 45, 36, 36, 21
To wszystko dla trybu Precepcyjnego
Jak widzisz jest na odwrót - Zdjęcia w profilu gazetowym (dwa pierwsze) są zdecydowanie jaśniejsze niż ISO coated. Ale jeśli wyeksportujesz fotkę RGB do CMYK-owego PDF-a w różnych profilach i te profile dołączysz do pdf-a, to po otwarciu w acrobacie wszystkie będą wyglądać tak samo (no, prawie) jak twój RGB. Ale zaimportuj je sobie do corela za każdym razem PRZYPISUJĄC profil dokumentu, to zobaczysz, że zdjęcia "gazetowe" są jaśniejsze nić "isocoatedowe".
Propomuję, żebyś to samo zdjęcie zduplikował parę razy, pierwsze zostawił w RGB, a potem zmieniająć profil CMYK dokumentu kolejne zamieniał na CMYK. I zakażdym razem zobaczysz, że nowoutworzony CMYK wygląda tak jak RGB, zaś poprzednio utworzone cmyki po każdej zmianie profilu wyraźnie ciemnieją lub się rozjaśniają. RGB powinien wciąż wyglądać tak samo.

Odpowiedz do tematu