Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Druk atramentowy na papierze kredowym
Autor Wiadomość
barggu 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 22 Wrzesień 2015, 12:05   Druk atramentowy na papierze kredowym

Witam,

sprzęt: Epson L800

program: corelDRAW X5

Mam sytuację dość nietypową. Zamówiłem poligrafię w drukarni do której teraz dodrukowuję już na drukarce atramentowej hasła, na każdej kartce co innego.

I teraz problem. Kiedy drukuję z Corela wszystko fajnie się drukuje, ale jest to kłopotliwe z różnych względów i nie chce w ten sposób tego robić. Tak więc eksportuję to co chcę wydrukować do pdf'u i tu zaczynają się schody. Pomimo tych samych ustawień drukarki, druk z AdobeReadera jest rozmyty. Tusz rozlewa się po kartce i efekt jest daleki zadowalającego.

Próbowałem drukować z różnych programów również z edytorów tekstu (AdobeReader, Foxit, Inkscape, Openoffice) za każdym razem z marnym skutkiem.

Dlaczego tak się dzieje? Czy istnieje jakiś sposób na uniknięcie odpalania Corela za każdym razem gdy chce coś wydrukować?

Proszę o pomoc.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 22 Wrzesień 2015, 15:13   

Pewnie jakieś problemy w ustawieniach podczas zapisywania do PDF .Jaki masz CorelDraw (niektóre wersje pozbawione są tej opcji)

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 22 Wrzesień 2015, 17:25   

restauro napisał/a:
Jaki masz CorelDraw (niektóre wersje pozbawione są tej opcji)

A jeśli masz dostępne opcje zaawansowane eksportu do PDF to jakich ustawień używasz? Jeśli predefiniowanej to podaj jakiej, a jeśli masz swoje to podaj parametry poszczególnych opcji.

barggu 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 24 Wrzesień 2015, 22:16   

Hej,

ostatecznie pomógł export do png. Także, dzięki.

Ustawień exportu pdfa użwywałem: prepress, X-1a, X-3, document distribution, editing, current proof setting i własnych ustawień we wszystkich możliwych kombinacjach. Z kompresją w najwyższej jakości i bez kompr. Tekst zamieniałem na krzywe itd. No nic nie pomagało, nie wiem czemu.

W każdym razie ten png otworzylem w foxit reader i wydrukowało się elegancko. Żeby było ciekawiej, zapisałem dokument jako pdf i ten też drukuje się prawidłowo. Dlaczego tak, nie wiem. Grunt, że sytuacja opanowana.

Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.

Stipa 
Doradca
fan corela od wersji 2.0

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 25 Wrzesień 2015, 08:38   

A zaimportuj sobie tego pdf-a z powrotem do Corela i popatrz, jaki kolor mają napisy. Obstawiam, że z czystego blacka zrobił się jakiś szalony CMYK albo RGB.

Odpowiedz do tematu