|
Druk atramentowy na papierze kredowym |
| Autor |
Wiadomość |
barggu
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
|
Wysłany: 22 Wrzesień 2015, 12:05 Druk atramentowy na papierze kredowym
|
|
|
Witam,
sprzęt: Epson L800
program: corelDRAW X5
Mam sytuację dość nietypową. Zamówiłem poligrafię w drukarni do której teraz dodrukowuję już na drukarce atramentowej hasła, na każdej kartce co innego.
I teraz problem. Kiedy drukuję z Corela wszystko fajnie się drukuje, ale jest to kłopotliwe z różnych względów i nie chce w ten sposób tego robić. Tak więc eksportuję to co chcę wydrukować do pdf'u i tu zaczynają się schody. Pomimo tych samych ustawień drukarki, druk z AdobeReadera jest rozmyty. Tusz rozlewa się po kartce i efekt jest daleki zadowalającego.
Próbowałem drukować z różnych programów również z edytorów tekstu (AdobeReader, Foxit, Inkscape, Openoffice) za każdym razem z marnym skutkiem.
Dlaczego tak się dzieje? Czy istnieje jakiś sposób na uniknięcie odpalania Corela za każdym razem gdy chce coś wydrukować?
Proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 22 Wrzesień 2015, 15:13
|
|
|
| Pewnie jakieś problemy w ustawieniach podczas zapisywania do PDF .Jaki masz CorelDraw (niektóre wersje pozbawione są tej opcji) |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 22 Wrzesień 2015, 17:25
|
|
|
| restauro napisał/a: | | Jaki masz CorelDraw (niektóre wersje pozbawione są tej opcji) |
A jeśli masz dostępne opcje zaawansowane eksportu do PDF to jakich ustawień używasz? Jeśli predefiniowanej to podaj jakiej, a jeśli masz swoje to podaj parametry poszczególnych opcji. |
|
|
|
 |
barggu
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
|
Wysłany: 24 Wrzesień 2015, 22:16
|
|
|
Hej,
ostatecznie pomógł export do png. Także, dzięki.
Ustawień exportu pdfa użwywałem: prepress, X-1a, X-3, document distribution, editing, current proof setting i własnych ustawień we wszystkich możliwych kombinacjach. Z kompresją w najwyższej jakości i bez kompr. Tekst zamieniałem na krzywe itd. No nic nie pomagało, nie wiem czemu.
W każdym razie ten png otworzylem w foxit reader i wydrukowało się elegancko. Żeby było ciekawiej, zapisałem dokument jako pdf i ten też drukuje się prawidłowo. Dlaczego tak, nie wiem. Grunt, że sytuacja opanowana.
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie. |
|
|
|
 |
Stipa
Doradca fan corela od wersji 2.0

Wersja CorelDRAW: X7
|
Wysłany: 25 Wrzesień 2015, 08:38
|
|
|
| A zaimportuj sobie tego pdf-a z powrotem do Corela i popatrz, jaki kolor mają napisy. Obstawiam, że z czystego blacka zrobił się jakiś szalony CMYK albo RGB. |
|
|
|
 |
|
|