|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Reprezentacja tekstu czcionki przez jedną krzywą! |
| Autor |
Wiadomość |
jagunia84
Początkujący

|
Wysłany: 29 Lipiec 2009, 17:08 Reprezentacja tekstu czcionki przez jedną krzywą!
|
|
|
Witam serdecznie. Widzę że forum pełne jest zdolnych ludzi wiec mam nadzieje że i mnie uda się choć trochę skorzystać z fachowej pomocy szanownych kolegów.
Moje pytanie brzmi następująco:
Po wstawieniu tekst do Corela i jego zamianie na krzywe poszczególne literki reprezentowane są przez obiekty składające się z zamkniętej krzywej. Mnie interesuje czy istnieje w corelu jakaś funkcja które poszczególne literki przedstawi jako jedną krzywą... znaczy jaka jedną linie. np litera I żeby nie była małym prostokątem... tylko jedną kreską, linią,... Mam nadzieje że w miarę jasno opisałem mój problem bo troszkę brakuje mi fachowego słownictwa...
Liczę na pomoc i z góry dziękuje.................. :) |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 29 Lipiec 2009, 17:43
|
|
|
...a jak corel ma zrobic jedna linia np: litere dwuelementowa?
Nie ma takiej opcji i nie przypominam sobie tez innego programu ktory by to robil w ten sposob.
Do jakich celow jest Ci to potrzebne? ...moze nie ma potrzeby szukac takiego rozwiazania? |
|
|
|
 |
jagunia84
Początkujący

|
Wysłany: 29 Lipiec 2009, 19:40
|
|
|
Hmm no szkoda... po prostu potrzebuje literki z pojedynczymi liniami takie potrzebne mi są do projektu.. .. hmmm a jak by miało to wyglądać.. w załączniku przykładowo jak corel obrabia litery w krzywe a jaki efekt ja chciał bym osiągnąć...... oczywiście to tylko przykład zrobiony ręcznie... ciekaw jestem tego bardzo.... może akurat..... co myślicie da się czy jednak nie.....
literka.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 520 raz(y) 15.13 KB |
|
|
|
|
 |
marol2
Fachowiec HANYS

Wersja CorelDRAW: x3 i x6
Pomógł: 35 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 206 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 29 Lipiec 2009, 20:56
|
|
|
| tylko ręcznie! W corelu chyba 9 można było wytrasować w trace linie środkowe-może tędy droga? |
|
|
|
 |
KacperD
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X7
|
Wysłany: 5 Październik 2015, 11:02
|
|
|
| Odkopuje temat. Czy taka opcja jest Wam znana w obecnych - wyzszych wersjach? Szukam tej opcji, reczna obrobka nie wchodzi w gre. Chodzi o to, aby laser wygrawerowal mi napis skladajacy sie z pojedynczych linii, zamiast ich obrysowywac - wzgledy estetyczne (napis jest dosc maly) |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 5 Październik 2015, 13:49
|
|
|
Tu nie ma co odkopywać. Nie ma takiej opcji w żadnej wersji Corela i nie będzie.
To samo dotyczy paru innych programów graficznych. Nie ma, bo tego się nie da zrobić, są za to takie fonty, ale niestety parę groszy kosztują, choć przyznam się, że nie mam pojęcia jakimi narzędziami są generowane, Bidon może wie.
Czeka Cię ręczna robota.
Musisz zrobić coś takiego jak w załączniku.
Tak swoją drogą, to takie znaki łatwiej narysować niż takie które posiadają jakąś powierzchnię.
NAPIS.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 364 raz(y) 12.54 KB |
|
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Październik 2015, 15:06
|
|
|
| takie fonty generowane sa np w auto cadzie wystarczy kliknac zamien spline na poliline,corel pracuje na spline i niestety z automatu nie da sie zamienic ,aczkolwiek chyba Shame dal kiedys linka do pracy jakiegos magika ktory to robil w Corelu ale to raczej bylo w sensie ze da sie na upartego zrobić ale czas wygenerowania takiego cuda w corelu to byl przerost tresci nad forma |
|
|
|
 |
jagibabu
Bywalec

|
Wysłany: 6 Październik 2015, 10:25
|
|
|
Co prawda efekt moich prób nie jest zbyt doskonały, ale może będzie dobrym punktem wyjściowym. Albo półproduktem vel. substytutem.
Kolejność czynności:
1) Tekst Calibri, wielkość w pkt dowolna
2) przekształć na bitmapę 300/600 dpi
3) Trasuj z wykorzystaniem "trasowanie linii środkowych"
4) W oknie dialogowym ustawień można, a nawet trzeba pobawić się "elementami sterującymi trasowania"
5) Później już tylko rękodzieło, aby dopracować poszczególne "znaki", bo już nie fonty ;)
6) Można próbować też z obrysem wewnętrznym, ale nie ma super recepty. Wg mnie trasowanie jest bliższe prawdy, choć nie jest doskonałe.
Jest to mniej lub bardziej trafne wyjście z sytuacji ;)
Do obejrzenia poniżej
NAPIS v9.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 264 raz(y) 182.32 KB |
|
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Październik 2015, 14:44
|
|
|
trasowanie to nadal bedzie spline,to nie o to kaman w poliline mozesz ustawic grubosc lini i to jest clue ,obadaj linie w widoku szkieletowym,to beda dwie linie,i dlatego firmy ktore zajmuja sie wypalaniem laserowym np na telerexie wola jedna linie poniewaz wtedy nie ma nadpalen ,ba nawet w przypadku fontow wymagaja zeby sciezka wektoru byla z lewej do prawej a nie jak domyslnie z prawej do lewej,jakby ta polilinia byla taka prosta to auto cad nie kosztowalby 20 tysiecy zlotych |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 6 Październik 2015, 18:58
|
|
|
Narysować pojedynczą linię jest tak samo łatwo w AutoCad jak w Corelu.
To co narysowałem, możesz sobie Bidonik oglądać w jakim chcesz widoku, powiększać, pomniejszać i tak będzie jedna linia. Taka grafika powoduje pojedyncze przejście lasera, czy noża plotera, nawet wtedy kiedy ją pogrubisz.
Powiedz Bidonik czy są takie fonty, a jeśli tak, to w czym się je konstruuje, w AuitoCad? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Październik 2015, 20:19
|
|
|
mi bardziej chodzilo zeby ustalac grubosc ale mniejsza z tym, wracajac ,oczywiscie ze sa takie fonty ,ja je osobiscie uzywam do przygotowania plytek,daje przyklad w cdr ,corel oczywiscie zle je otwiera i segreguje,ale ogolnie to jedna linia i jak nawet zamienisz kontur w obiekt to tez« bedzie to jedna linia,tylko zaznaczam corel to zle otwiera ,i robi dwie linie ,ale chodzi mi by pokazac o co kaman
poline.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 274 raz(y) 51.6 KB |
|
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 6 Październik 2015, 21:25
|
|
|
Bidon, jak zamienię w obiekt, to będzie jedna linia, czy nie będzie?
Podstawowe narzędzia do rysowania linii w Corelu tworzą pojedyncze linie. Oczywiście taka linia zawsze ma jakąś "grubość", ale obojętnie czy ta linia będzie miała 0,001 mm czy 5 mm, to tak narysowany obrazek spowoduje jednokrotny przebieg lasera.
Moim zdaniem takie znaki nadają się do grawerowania jakichś oznaczeń, ale do stworzenia eleganckiego napisu już nie za bardzo. To tak jak porównać tekst napisany piórem do kaligrafii i długopisem.
Nie wiem Bidon czy Corel dobrze otwiera Twój plik czy nie, ale bez wątpienia jest w nim to o czym mówię, są pojedyncze linie i grafika z tego pliku moim zdaniem jak najbardziej spełnia warunki o których napisał kolega. Takie linie są traktowane przez maszyny do grawerowania czy wycinania tak, jakby nie miały żadnej powierzchni, tak mi się przynajmniej wydaje |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Październik 2015, 22:05
|
|
|
no nie ,to nie tak,ale tera musz isc lulu bo jutro o 4 musze wstac |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 7 Październik 2015, 00:07
|
|
|
Napisałem tym demonstracyjnym fontem parę znaków w Corelu i przyjrzałem się temu wynalazkowi. Bidon mówi, że Corel źle takie fonty obsługuje? Nie mam pojęcia, ale z całą pewnością tekst napisany w Corelu takim fontem spowoduje podwójny przebieg lasera, noża plotera, itp. Te znaki są tak skonstruowane, że nie ma żadnych linii, które się przecinają, mało, nie ma takich które przylegają do siebie, zawsze jest jakaś minimalna przerwa, ale…
Weźmy najprostszy znak, I. Wygląda to tak jakby ktoś kliknął w jeden koniec odcinka, później w drugi i znowu w ten początkowy. Powstaje zamknięta figura, która wygląda jak pojedynczy odcinek, ale w istocie składa się z dwóch odcinków. Wszystkie znaki są tak skonstruowane i taki font można bez wątpienia wygenerować z Corela, tylko czy racji nie ma Bidon?
Bardzo dawno temu bawiłem się trochę FontLabem i Fontographerem i głowy nie dam, ale jakiś mniej istotny element organizmu mógłbym postawić, że w tych programach nie dało się skonstruować znaku z niezamkniętej figury, choć mogę się mylić bo to strasznie dawno temu było. Wiem jak zrobić font z Corela i tu też na pewno nie da się wyeksportować niezamkniętego obiektu.
To jest taka konstrukcja jak w załączniku.
Maszyna sterowana taką grafiką przejedzie po znaku i wróci dokładnie tą samą drogą.
C.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 275 raz(y) 12.32 KB |
|
|
|
|
 |
TristanFazzi
Początkujący

|
Wysłany: 29 Październik 2015, 16:27 Trasowanie tekstu - pojedyńcza linia po środku tekstu
|
|
|
Witam,
Chciałbym zamienić tekst na pojedyńczą linię, która będzie tego samego kształtu co tekst (czyli linia tworzy tekst).
Łatwo coś takiego zrobić po bocznych krawędziach, ale nie wiem jak to zrobić, jeżeli chcę tylko jedną linię po środku tekstu. Kreskę tą chcę póżniej zamienić na kreskę przerywaną, czy też jeszcze lepiej kwadraciki/kropki.
Wiem, że jest to możliwe gdyż mam plik corel , gdzie ktoś coś takiego zrobił, ale nie wiem jak.
Dodatkowe pytanie, jak później takie kropki/kwadraciki policzyć. Ten człowiek co to zrobił dał mi później dokładną liczbę (liczba powyżej tysiąca, więc pewnie nie liczył tego ręcznie).
Niestety nie mogę się zapytać tej osoby jak to robi.
Dla wyjaśnienia, do czego to potrzebuję... Tworzę napis, zamieniam go w pojedyńcze kropki o określonej odległości od siebie, drukuję na folii, i zaznaczam miejsca kropek na pcv.
Z góry dziękuję
Poniżej załącznik
apteka.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 250 raz(y) 303.38 KB |
|
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 29 Październik 2015, 20:49
|
|
|
No w praktyce to radzę po prostu używaj czcionek typu centerline lub takich, których używa się przy grawerze (na forum pełno było o tym tematów). Bo chociaż niektóre programy posiadają możliwość ekstrapolacji krzywej centralnej z fontu, to zawsze wygląda to koślawie i nieco komicznie. Co do fontów po obrysie, to po części robisz dobrze, czyli zamieniasz font na krzywą, ale nie używaj stylu krzywej, tylko użyj Metamorfozy wykorzystując obrys litery jako ścieżkę dla kropek. Na forum jest o tym chyba nawet tutorial (jak ne to zaraz pewno ktoś taki machnie). Ta metoda sprawdzi się oczywiście również w przypadku napisów z krzywą centralną. Metamorfoza daje lepszą kontrolę nad gęstością kropkowania - z góry możesz ustalić ile chcesz ich mieć i aktywnie dodawać lub odejmować jednym kliknięciem bez konieczności mozolnego trybu hit-&-miss. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 29 Październik 2015, 21:05
|
|
|
cudów nie ma czeka cię "ręczna" robota.
ap2.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 234 raz(y) 72.25 KB |
|
|
|
|
 |
TristanFazzi
Początkujący

|
Wysłany: 30 Październik 2015, 14:21
|
|
|
Hej,
Jesteście naprawdę super, bardzo dziękuję za pomoc... ta technika z metamorfozą jest bardzo dobra.
Co do lini pojedyńczej, to tak jak pisaliście trochę roboty ręcznej, ale już nad tym pracuje... robie alfabet i później z niego będę korzystał.
Jeszcze jedno pytanie co do opcji metamorfoza... daje fajną możliwość kontroli nad ilością kropek (w moim wypadku)... ale pod ilością kropek widzę opcje odległości między jednym obiektem a drugim... to jest dla mnie bardzo ważne gdyż wiem jaki mam Pitch/raster diod.... ale nie mam tej opcji aktywnej... zmienia się sama przez dodawanie/odejmowanie kropek.
Czy jest możliwe, żeby wpisać odległość między obiektami, a system sam przeliczy ile potrzeba do tego obiektów?
Zdjęcie w załączeniu
Untitled.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 232 raz(y) 82.27 KB |
|
|
|
|
 |
TristanFazzi
Początkujący

|
Wysłany: 30 Październik 2015, 17:18
|
|
|
jeszcze jedna rzecz... w załączeniu przesyłam zdjęcie... rozumiem, że to takie nazwijmy to niedoskonałe ułożenie diod muszę poprawić ręcznie?... czy może jest jakis automatyczny system.... poprawienie kilku kropek to nie problem, ale przy większych napisach tych kropek może być wiele setek :/
dzięki
Untitled.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 315 raz(y) 109.97 KB |
|
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Październik 2015, 17:36
|
|
|
hym,idealnie i super profesionalnie z automatu bez zbednych ceregieli to nawet AutoCad tego nie rozloazy,ale np Catia + plugin i owszem,tylko ze to koszt okolo 300- 800 tys dolarow,wiec mysle ze chyba lepiej recznie poprawic |
|
|
|
 |
TristanFazzi
Początkujący

|
Wysłany: 30 Październik 2015, 20:45
|
|
|
| HEHE.... tak czytałem i czytałem i widzę 300 - 800 i miałęm nadzieje że będzie na końcu ZŁOTYCH .... ale nie było :) |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 30 Październik 2015, 21:44
|
|
|
| TristanFazzi napisał/a: | | Czy jest możliwe, żeby wpisać odległość między obiektami, a system sam przeliczy ile potrzeba do tego obiektów? |
Jest, jeśli wyłączysz opcję rozkładania wzdłuż całej ścieżki.
Wtedy odblokowuje się ten przycisk.
Niestety, wtedy program skraca ścieżkę. Trochę trudno to wytłumaczyć i mam wrażenie, że to błąd programu. Albo inaczej - niedopracowanie narzędzia.
------------------------EDIT----------------------------
No dobra. Co prawda nigdy tego nie używałem, ale postanowiłem rozkminić co jest nie tak z tą opcją.
Najpierw przedstawię problem: po przejściu Metamorfozy w tryb ustalania odstępów między Krokami (a nie, jak domyślnie, ilości Kroków) rzeczy zaczynają - na pierwszy rzut oka - wariować. Podczas zmiany odległości (czy to przez wpisanie z ręki czy przez klikanie ^ lub v) odstępy między krokami rzeczywiście zaczynają się zmieniać, jednak Koniec (piszę z wielkiej litery bo to określenie obiektu sterującego) przybliżał się do Początku.
Na powyższych screenach widać, że jak zmieniam tylko Odstęp, to Koniec (czerwony kwadrat) przybliża się do Początku (niebieska koło), wraz z redukcją liczby Kroków. Jednakże, jest w tym jakaś metoda. I narzędzie nie jest kompletnie bezużyteczne, bo teraz jedyne co nam zostaje zrobić to chwycić za Koniec (np. wybrać go z Menadżera Obiektów) i przenieść w miejsce na krzywej, w której chcemy, aby Metamorfoza się kończyła.
Zwróćcie uwagę na to, że poszczególne Kroki - mimo większej ich ilości z racji oddalenia Końca, znajdują się dokładnie w tych samych miejscach zachowując względne odległości między sobą. Na screenach widać na pasku opcji narzędzia, że w wyszarzonym polu ilości Kroków wartość zmienia się adekwatnie. I ostatnia sprawa - na ostatnim screenie widać, że Koniec nie pokrywa się z końcem Ścieżki, chociaż tam go pierwotnie umieściłem. Powodem jest to, że długość tej krzywej nie jest wielokrotnością Odstępu.
Jasne? Jasne.
PS.
Ja wspomniałem wcześniej, to działa jedynie przy wyłączonej opcji Metamorfoza wzdłuż całej ścieżki i po wybraniu przycisku Odstęp metamorfozy.
 |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 31 Październik 2015, 00:14
|
|
|
Oczywiście godny polecenia jest pomysł Bidona, żeby kupić program w cenie małego samolotu.
Bidonik, mógłbyś jakoś precyzyjniej podać cenę, bo pół miliona zielonych papierków piechotą nie chodzi. Rozumiem że 300 tausentów to na Aledrogo, a 800 w eleganckim sklepie, w wersji z pudełkiem i instrukcją obsługi? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.15 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|