|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Niezgodność kolorystyczna między Corel 12 i PhotoshopCS |
Autor |
Wiadomość |
Pablo
Początkujący
|
Wysłany: 23 Listopad 2006, 10:26 Niezgodność kolorystyczna między Corel 12 i PhotoshopCS
|
|
|
POMOCY! Mam broblem ze zgodnością wyświetlanych kolorów między Corelem 12 a PhotoshopemCS i Illustratorem. Generalnia problem polega na tym, że pliki PDF wyeksportowane z CORELA12 mają troche inne kolory niż pliki PDF z Photoshopa i Illustratora. Podkreślam, że ustawienia profili są takie same (nie wiem może coś źle ustawiam w Corelu 12 bo ma strasznie porąbany wykres z ustawieniami w którym można sie pogubić!!!
Jak przygotowuje sobie jakieś tło z grafiką w Photoshopie to wszystko jest cacy. Zapisuję gotową grafikę jako Tifa z profilem CMYK Euroscale-Coatedv2 i wklejam go do Corela12 by ponakładać wektory. I tu zaczynają się problemy, odrazu po wklejeniu Tifa widać że corel delikatnie inaczej wyświetla mi kolory tego Tifa niż Photoshop.
Ale nic robie swoje dalej - Po zrobieniu wektorów robie ze wszystkiego PDF z ustawieniami drukarskimi by nadawał się do druku (zachowuje profil, dodaje spady i reszte). Jednak po wyświetleniu tego PDFa w AdobeAcrobat kolory są inne niż w PDFach z Photoshopa czy illustratora z tą samą grafiką - są jakieś zgaszone i przytłumione. O CO CHODZI LUDZIE!!
Dodam jeszcze że jak ten plik w corelu zamienie na Illustratora i zrobie z niego PDF w illustratorze to kolory są jak powinny. POMOCY co robie nie tak?
To są moje ustawienia w Photoshopie
http://www.fotosik.pl/pok...e495e8b4a3.html
To są ustawienia w corelu:
http://www.fotosik.pl/pok...0e5e0cc5d7.html
A tak mniejwięcej wygląda różnica w plikach:
http://www.fotosik.pl/pok...75829c447f.html
Może troche namotałem ale jak ktoś sie zna na rzeczy to zrozumie. Prosze o pomoc |
|
|
|
|
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Listopad 2006, 14:38
|
|
|
::link:: |
|
|
|
|
Pablo
Początkujący
|
Wysłany: 23 Listopad 2006, 15:16
|
|
|
Dzięki za linka ale już go wcześniej przestudiowałem i okazało się, że właśnie tak mam wszystko poustawiane. Dzisiaj zauważyłem że jak zapisuje PDF z Corela jako PDF/X1 albo PDF/X3 to kolory idealnie pokrywają się z Photoshopem i Illustratorem. Problem jest wówczas jak korzystam z opcji ustawień drukarskich, gdzie standardowo wykorzystywany jest PDF Acrobat 4. Wybierając tą opcję kolory w stają się przytłumione i "mdławe" po zamianie na PDF. Czy to normalne?
Musze chyba nowego Corela dorwać, w tej wersji 12 denerwuje mnie ten pogmatwany wykres "zarządzanie kolorami". |
|
|
|
|
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Listopad 2006, 21:21
|
|
|
Pablo napisał/a: | ...jak zapisuje PDF z Corela jako PDF/X1 albo PDF/X3 to kolory idealnie pokrywają się z Photoshopem i Illustratorem. |
Bo to właśnie X-3 jest w tej chwili standardem, jeżeli chodzi o przenoszenie profili (nie tylko, oczywiście!).
Pablo napisał/a: | ...Problem jest wówczas jak korzystam z opcji ustawień drukarskich, gdzie standardowo wykorzystywany jest PDF Acrobat 4. Wybierając tą opcję kolory w stają się przytłumione i "mdławe" po zamianie na PDF. Czy to normalne? |
"Normalne" tylko wtedy, gdy stosuje sie "defaultowe" ustawienia. Profili kolorystycznych jest tyle co włosów na głowie, więc nic dziwnego, że pomiędzy konkurencyjnymi jak by nie było platformami może coś nie działać ;). Co do "mgławych" kolorów to kwestia ich interpretacji przez poszczególne programy (ICC się kłania) i raz jest lepiej, raz jest gorzej - ja zauważyłem, że Corel lepiej transformuje "ciepłe" kolory, natomiast Adobe wszelkie odcienie cyanu i czerni.
Radzę po prostu olać wszelkie eksporty i drukowania na rzecz pdf-ów: to w tej chwili staje się standardem - zresztą już chyba nie ma takiej firmy/naświetlarni, która by nie przyjęła *.pdf.
Pablo napisał/a: | Musze chyba nowego Corela dorwać, w tej wersji 12 denerwuje mnie ten pogmatwany wykres "zarządzanie kolorami". |
W X3 jest właściwie taki sam - w tej wersji po prostu zrobiono gruntowny przegląd silnika programu i po usunięciu wad zdecydowano się mu nadać nowe nazewnictwo, i tyle (aż tyle! ). |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.08 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|