Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Obracanie tekstu w tabeli
Autor Wiadomość
Baalek
Początkujący

Wysłany: 8 Grudzień 2015, 11:52   Obracanie tekstu w tabeli

Witajcie drodzy Corelowicze,

Używam tego jak dla mnie chorego programu od ponad 4 lat i zaskoczenie. Przyszło zrobić tabelę, w której orientacja tekstu jest pozioma.

I tak po godzinie męczarni, rzucaniu mięsem itp udało mi się odnaleźć magiczne skróty (google) ctrl+. oraz ctrl +,

Tekst jest jednak zwrócony w złym kierunku (zrzut) - proszę o poradę jak go obrócić (narzędzie odbicia lustrzanego i transformacji się dezaktywują przy zaznaczeniu tekstu (corel x4).

Kiedyś już to robiłem, ale niestety zapomniałem jak. Wiem również że mogę utworzyć pole tekstowe i po prostu umieścić w tym miejscu, ale chciałbym znać metodę...

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 8 Grudzień 2015, 12:39   

Opcja - Odbicie lustrzane ,Odbicie w poziomie .

Obracać możesz po zaznaczeniu teksu na górnej belce o dowolny kąt,
lub ręcznie przytrzymując klawisz Ctrl i łapiąc za węzeł , jak na dołączonym przykładzie.

Baalek
Początkujący

Wysłany: 8 Grudzień 2015, 12:59   

Mowa o tekście W komórce tabeli ;)

restauro 

Wysłany: 8 Grudzień 2015, 13:02   

Baalek napisał/a:
W komórce tabeli

Dołącz jakiś przykładowy plik .

Baalek
Początkujący

Wysłany: 9 Grudzień 2015, 07:53   

Wrzucam przykładowy plik.

Po lewej mamy tekst wpisany w komórkę tabeli, a po prawej luźne pole tekstowe.

przylad_tabela.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 206 raz(y) 21.42 KB

restauro 

Wysłany: 9 Grudzień 2015, 10:14   

Dwukrotnie użyłem opcji: Rozmieszczanie - Rozdziel grupę .

przylad_tabela A.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 213 raz(y) 22.69 KB

Baalek
Początkujący

Wysłany: 9 Grudzień 2015, 10:22   

Tylko wtedy tabela przestaje być tabelą. Chyba damy sobie z tym spokój :D

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 9 Grudzień 2015, 10:35   

lewy Alt+ F8 lub okna dokowane i wybierasz Transformacje -Obróc wybierasz tekst(zaznaczasz,wchodzisz poprostu w grupe i w menadzeze zaznaczasz) ustawiasz stopien w pierwszym 90 w drugim -90 zaznaczasz srodek wzgledny,w tym kwadracie ponizej zaznaczasz kwadrat posrodku ,ilosc kopi wybierasz zero no i zastosuj,i to wszystko :-)

restauro 

Wysłany: 9 Grudzień 2015, 11:47   

Baalek napisał/a:
tabela przestaje być tabelą

Możesz użyć opcji Grupuj i będzie tabelą

przylad_tabela B.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 173 raz(y) 22.86 KB

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 9 Grudzień 2015, 12:53   

bidon184 napisał/a:
lewy Alt+ F8 lub okna dokowane i wybierasz Transformacje -Obróc wybierasz tekst(zaznaczasz,wchodzisz poprostu w grupe i w menadzeze zaznaczasz) ustawiasz stopien w pierwszym 90 w drugim -90 zaznaczasz srodek wzgledny,w tym kwadracie ponizej zaznaczasz kwadrat posrodku ,ilosc kopi wybierasz zero no i zastosuj,i to wszystko :-)

W tabeli to nie działa (jak zresztą pisze kolega Baalek) - przynajmniej do wersji X4
restauro napisał/a:
Baalek napisał/a:
tabela przestaje być tabelą

Możesz użyć opcji Grupuj i będzie tabelą

Nie, to nie będzie tabela. To będą zgrupowane obiekty wygladąjace jak tabela, ale nie mające właściwości tabeli - przynajmniej do wersji X4

Baalek - to może nie używaj chorego programu. Przerzuć się na jakiś zdrowy program i po problemie.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 9 Grudzień 2015, 17:07   

marak po części słusznie prawi. I, niestety, inny kąt niż 270° nie jest możliwy w przypadku tekstu w tabeli. Podejrzewam, że da się to gdzieś zmienić w samym programie, ale pewnie nie bez zaglądania w rejestr lub pliki (bo to predefiniowane ustawienie).

marak napisał/a:
Baalek - to może nie używaj chorego programu. Przerzuć się na jakiś zdrowy program i po problemie.

Skąd ten sarkazm? No po prostu DRAW nie jest programem do edycji tekstu w takim wymiarze. Jeśli chcemy wyczyniać z tabelą cuda, to należy używać MS Office, WordPerfect albo czegoś w tym stylu. Kanadyjczycy zaimplementowali pewno tabelę za namową użytkowników, ale jak widać nie byli przekonani do pomysłu i zrobili go po łebkach.

Tak na marginesie to kiedyś próbowałem używać tego narzędzia i stwierdzam że jest totalnie nieprzydatne, właśnie przez swoje ograniczenia. Bo niby jaką funkcjonalność posiada Tabela, której nie można zrobić rysując zwyczajnie prostokąty? To, czego zrobienie w Tabeli zabrałoby mi pół godziny, zrobił bym zwykłymi narzędziami w pół minuty, a do tego miałbym więcej opcji. Jestem ciekaw, dlaczego Baalek tak uparł się na tą Tabelę?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 9 Grudzień 2015, 17:59   

no tak umnknelo mi ze to o x4 biega,bo w x6 nie ma zadnych problemow

Baalek
Początkujący

Wysłany: 10 Grudzień 2015, 09:28   

Cytat:

Powiedz to mojemu szefowi :dances

Baalek tak uparł się na tabele bo pracuje w drukarni, w której poza projektami graficznymi robi się również drugi akcydensowe, książki raportowe itp. i narzędzie tabeli pomaga w szybkim formatowaniu właściwości tekstu dla całej tabeli, wyrównywaniu itp. :)

W każdym bądź razie dziękuję za chęć okazania pomocy :)

EDIT:

Odpaliłem Corela x7, którego mam w domu - w nim da się zaznaczyć komórkę tabeli i za pomocą "Skala i odbicie lustrzane" z okna "Transformacja" można dowolnie odwrócić tekst...

Odpowiedz do tematu