Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
zamiana kolorów
Autor Wiadomość
alikwotka
Praktyk
alikwotka

Wysłany: 17 Maj 2008, 16:41   zamiana kolorów

hehe, teraz chyba będę Was codziennie męczyła :)

Mam kilka figur- np. kwadraty żółte i czerwone. Jak zamienić ich kolory tak żeby czerwone były żółtymi i odwrotnie? Korzystałam z opcji EDYCJA - ZNAJDZ I ZAMIEN - ZAMIEN OBIEKTY, ale tam mogę zdefiniować tylko 1 zamianę i jeśli zamieni mi żółte na czerwone, wówczas wszystkie są czerwone i nie mogę zrobić dalej zabiegu - zamień czerwone na żółte, bo zrobią się wszystkie żółte, a nie tylko te, które chciałam.
Znowu zakręciłam, ale mam nadzieję, że wiecie o co chodzi :)

Bardzo serdecznie pozdrawiam w cieplutkie, sobotnie popołudnie i mam nadzieję, że nikt oprócz mnie nie siedzi o tej godzinie przy kompie!!!

gleba 
Fachowiec
gleba

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 17 Maj 2008, 18:42   

zaznacz te obiekty , którym chcesz zmienic kolor klikając z shiftem i z belki kolorów wybierz kolor taki jaki chcesz

JarekDRAW 

Wysłany: 17 Maj 2008, 19:18   

No, a paletę kolorów masz po prawej stronie monitora. Chyba że z nie wiadomych przyczyn jej tam nie ma, to wchodzisz w Okno/Palety kolorów, wybierasz CMYK
Chyba, że faktycznie nie jasno objaśniłaś na czym polega problem.

Pozdrawiam

alikwotka
Praktyk
alikwotka

Wysłany: 17 Maj 2008, 22:47   :)

Hi hi, bajer z shiftem znam :) ale kiedyś byłam na szkleniu dla początkujących i rysowaliśmy różę wiatrów. Jej promienie były żółto - zielone, a było ich naprawdę duuuuuuuuuuużo. Prowadzący powiedział: oj, miało być odwrotnie... i coś zaczął bardzo szybko klikać, wchodząc w opcje... i nagle kolory się odwróciły - skrzydła zielone stały się zółtymi, a żółte zielonymi - to nie były żadne odbicia lustrzane, ani nic z shiftem. Obiecał nam, że pokaże nam tę sztuczkę na następnych zajęciach, ale ciągle brakowało czasu na to i w sumie nie doszło do wyjaśnienia tego procesu. Bardzo mi się to podobało, bo na naszych oczach było pokazane jak szybciutko te kolory się zmieniają :)

JarekDRAW 

Wysłany: 18 Maj 2008, 07:01   

Witam, no teraz to już wszystko jasne :-)
1. Rysujesz daną figurę.
2.Zadajesz jeden z kolorów.
3.Wybierasz F11, lub dwu kilk w prawym dolnym narożniku monitora okienko wypełnienia.
4.Pojawia się poniższe okno

P.S. Wyślę że oto chodzi:-)

Pozdrawiam

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 18 Maj 2008, 11:02   

Wydaje mi się, że wszystkie odpowiedzi są nie na temat. Dlatego też i ja zabiorę głos.

Możesz utworzyć "tymczasowy" obiekt i to "na niego" skopiować kolor czerwony z innego obiektu. Potem kopiujesz kolor żółty na obiekt czerwony. No i ostatecznie kolor czerwony z "tymczasowego" obiektu na pierwotnie żółty obiekt. Teraz można już skasować obiekt "tymczasowy".

I jeszcze jedno, wygodniej kopiować kolory przeciągając jeden obiekt na inny prawym przyciskiem myszy. Po zwolnieniu pojawi się menu z którego wybierasz kopiowanie wypełnienia.

Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 20 Maj 2008, 12:47   

Łatwiej jest najpierw (jak w pierwszym poście) znaleźć zielone obiekty i je zgrupować. Potem żółte i je zgrupować. Teraz zamiast kilkudziesięciu zielonych listków róży wiatrów i następnych kilkudziesięciu żółtych mamy tylko dwa. Dalej wiadomo...

alikwotka
Praktyk
alikwotka

Wysłany: 22 Maj 2008, 23:39   :)

Już dziękuję wszystkim za szybką odpowiedź!!! Jutro wypróbuję wszystkie sposoby i zobaczę, który jest najwygodniejszy :)

DZIA!!!!!!!!!

Odpowiedz do tematu