|
"przezroczystość" obiektu |
| Autor |
Wiadomość |
currohimenez
Początkujący

|
Wysłany: 19 Luty 2016, 23:25 "przezroczystość" obiektu
|
|
|
Cześć, mam taki problem na x3:
...mam też problem jak to opisać :)
Generalnie denerwuje mnie przy rysowaniu, że kiedy chcę przeciągnięciem zaznaczyć jakiś detal to przeciąga mi się obiekt, w którym ten detal jest narysowany. Np: rysuję prostokąt , w nim drugi prostokąt.. i teraz kiedy chcę zaznaczyć ten wewnętrzny to muszę kliknąć idealnie w jego linię , bo jak nie wceluję to zaznacza mi się ten większy. To jest tak jakby ten większy prostokąt miał niewidzialne wypełnienie. Przy rysowaniu szczegółowych, złożonych detali jest to denerwujące bo nie mogę zaznaczyć wszystkiego przeciągnięciem. Porusza mi się wtedy obiekt który jest tłem.
Uff.. no tak to wygląda :)
Wiem, że można gdzieś odznaczyć , aby to niby "wypełnienie" zdeaktywować, bo kiedyś ktoś mi pokazywał, ale to było dawno temu i teraz na nowym programie mam problem. Nie mogę tego znaleźć... już wszystko przejrzałem
Z góry dziękuję za wskazówki
Pozdrawiam
Wojtek |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 20 Luty 2016, 00:05
|
|
|
 |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 20 Luty 2016, 11:23
|
|
|
| Można również :Narzędzia -Menedżer obiektów . |
|
|
|
 |
currohimenez
Początkujący

|
Wysłany: 20 Luty 2016, 12:09
|
|
|
Dziękuję Panowie za wsparcie, ale nie o to mi chodzi. Ja wiem , że mogę zacząć zaznaczanie poza obiektem, który tworzy tło. Wiem też, że dany obiekt mogę zablokować. Ale to się sprawdza przy prostych rysunkach jak powyżej. Przy rysunku technicznym gdzie jest setki takich obiektów w różnych konfiguracjach(np. rzut poziomu galerii handlowej) to się nie sprawdza. Dlatego zapytałem na forum.
Jest gdzieś w ustawieniach taka opcja , gdzie po odhaczeniu, narysowany obiekt można zaznaczyć tylko na jego linii - klikanie w środek obiektu nie aktywuje go.
I tego własnie szukam. |
|
|
|
 |
Wojtek Kowalews
Znawca ketjow

Pomógł: 13 razy Wiek: 68 Dołączył: 05 Cze 2006 Posty: 151 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 20 Luty 2016, 13:16
|
|
|
| Popieram kolegę restauro najlepiej szukać w menadżerze obiektów. Ponadto wprowadzając warstwy i nazwy obiektów np. śruba, nakrętka, słupek lub ich symbole szybciej dokonamy zestawień zbiorczych elementów. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20 Luty 2016, 15:24
|
|
|
| currohimenez napisał/a: | | Dziękuję Panowie za wsparcie, ale nie o to mi chodzi. |
Preferencje -> Obszar roboczy -> Przybornik -> Wskaźnik (narzędzia) -> Traktuj wszystkie obiekty jako wypełnione. |
|
|
|
 |
currohimenez
Początkujący

|
Wysłany: 20 Luty 2016, 23:21
|
|
|
Cysorz, dzięki to jest to !!!! przypomniałem sobie!!!! należy odznaczyć" Traktuj... jako wypełnione"
...tylko, że ja tych preferencji znaleźć nie mogę :( Powinny być w "EDYCJA", ale przejrzałem 10 razy... i nie ma nic takiego jak PREFERENCJE :(
Może źle szukam ? |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 21 Luty 2016, 00:44
|
|
|
Narzędzia -Opcje -Przybornik- Wskaźnik ( narzędzia )
Obrazek1.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 249 raz(y) 112.08 KB |
|
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 21 Luty 2016, 02:40
|
|
|
| Wciśnij "Ctrl+J". |
|
|
|
 |
currohimenez
Początkujący

|
Wysłany: 21 Luty 2016, 16:05
|
|
|
| WIELKIE DZIĘKI !!!!!!!!!!!!!!!! Znalazłem i jest OK !!!!!!!!!!!! |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 22 Luty 2016, 22:28
|
|
|
Jak ktoś nie chce znaleźć, to nie znajdzie.
Taki obrazek zamieściłem w swoim poprzednim wpisie.
Moim zdaniem bez przełączania czegokolwiek da się zaznaczyć obiekt obojętnie czy jest pod spodem czy na wierzchu, klikając w jego kontur. |
|
|
|
 |
|
|